Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το «αγκάθι» των Νοσοκομείων μετά το lockdown - Τα δεδομένα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.05.2020 - 06:00

Το «αγκάθι» των Νοσοκομείων μετά το lockdown - Τα δεδομένα

Thumbnail
Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΣΥΝΟ ΟκΥΠΥ

Η χαλάρωση των μέτρων και το διάταγμα του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για τη σταδιακή ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και χειρουργείων φέρνει στην επιφάνεια το «καυτό» θέμα της στελέχωσης των Νοσοκομείων. Η συνεχιζόμενη απειλή του κορωνοϊού και η λειτουργία των κλινικών στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια δίνει τεράστιο ενδιαφέρον στο θέμα αυτό. Η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη 06 Μαϊου 2020 ο ΟκΥΠΥ με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ίσως ρίξει φως σε κρυφές πτυχές του θέματος.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

Στο επίκεντρο η μελέτη

Πληροφορίες της Offsite, αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η μελέτη που ετοίμασε ανεξάρτητος οίκος καθ’ υπόδειξη του ΟκΥΠΥ για τις ανάγκες των Νοσοκομείων. Μέσα από τη μελέτη φαίνεται ότι το αρχικό νούμερο των 160 νοσηλευτών για κάλυψη όλων των αναγκών μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων μειώνεται. Ο λόγος είναι ότι η ένταξη των φροντιστών υγείας στη λίστα χαμήλωσε τον αριθμό νοσηλευτών. Όλα όσα αφορούν την έκθεση θα αναλυθούν στη συνάντηση.

ΠΑΣΥΝΟ: Σοβαρό θέμα υποστελέχωσης

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών θέτει το σοβαρό θέμα υποστελέχωσης των Νοσοκομείων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «το βασικό θέμα για εμάς είναι η υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία πέραν από τη νοσηλεία των ασθενών με Covid 19, (τα ιατρεία βραχείας παρακολούθησης κ.α.) με το άνοιγμα των Νοσοκομείων θα πρέπει να εξυπηρετείται η νέα πτέρυγα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Παράλληλα, με το άνοιγμα των χειρουργείων και προγραμματισμένων εισαγωγών και τη β φάση του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020 θα χρειαστούν περισσότεροι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες».

Ο κ. Πετέλης είπε ότι «αναμένουμε τι θα μας πει ο ΟκΥΠΥ για τους αριθμούς. Ας μη ξεχνάτε ότι με τη χαλάρωση των μέτρων γύρω στους 100 νοσηλευτές θα κάνουν χρήση της προαφυπηρετικής τους άδειας που ανέστειλαν ελέω του κορωνοϊού». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των νοσηλευτών, η στελέχωση θα πρέπει να γίνει είτε με έμπειρους νοσηλευτές, είτε με άνεργους είτε ακόμα με τελειόφοιτους της Νοσηλευτικής Σχολής που θα εκπαιδευτούν.

ΟκΥΠΥ: «Δεν είναι θέμα στελέχωσης μόνο»

Η Οffsite επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟκΥΠΥ), Πάμπο Χαριλάου όταν ζητήσαμε ένα σχόλιο για τη συνάντηση της Τετάρτης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ατζέντα και δεν τίθεται θέμα μόνο υποστελέχωσης των Νοσοκομείων. Μετά τη χαλάρωση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα των Νοσοκομείων θα συζητήσουμε με όλες τις Συντεχνίες που αφορούν τη λειτουργία των Νοσηλευτηρίων». Ερωτηθείς ειδικά για το θέμα της έκθεσης για λογαριασμό του ΟκΥΠΥ και τον αριθμό των 160 νοσηλευτών που απαιτούνται ο κ. Χαρίλαου ανέφερε ότι «ο αριθμός αυτός δεν αφορά τα ισχύοντα δεδομένα αφού δεν υπήρχαν στον κατάλογο οι φροντιστές υγείας. Τώρα οι αριθμοί αλλάζουν. Αυτά θα τα δούμε μέσα από τη συζήτηση».

Σημειώνεται ότι με βάση νέο σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννουπου εκδόθηκε τη Δευτέρα 04 Μαϊου  σημειώνονται τα ακόλουθα:

 

  • Οι δικαιούχοι μπορούν να εξυπηρετούνται στα ιατρεία των Προσωπικών και των Ειδικών Ιατρών για ψυχρά (μη επείγοντα) περιστατικά, μόνο μετά από διευθέτηση ραντεβού.
  • Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα επιτρέπεται για ιδιαίτερες περιπτώσεις ή για την έκδοση επαναληπτικών συνταγών και παραπεμπτικών για αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις και μόνο εάν ο Ιατρός κρίνει ότι η προσέλευση στο ιατρείο δεν είναι απαραίτητη.
  • Η διεξαγωγή χειρουργείων και προγραμματισμένων εισαγωγών επαναρχίζει από σήμερα(04/05), σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων.

 

Home