Αγ.Νάπα: Έρχεται το 1ο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου

Παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία το υποβρύχιο Μουσείο γλυπτικής της Αγίας Νάπας, το πρώτο στη Μεσόγειο.
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «το Μουσείο παρουσιάστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, στην αίθουσα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μαρίνας Αργυρού και του Λειτουργού του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Συντονιστή υλοποίησης του έργου Γιώργου Παγιάτα».
 
Το υποβρύχιο εικαστικό Μουσείο «παρουσίασε ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός καλλιτέχνης Jayson DeCaires Taylor, ο οποίος θα επιμεληθεί και το έργο που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο όραμα της Αγίας Νάπας να διαμορφωθεί μέχρι το 2030, ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου». 
 
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου το υποβρύχιο Μουσείο «θα δημιουργηθεί στην παραλία Περνέρας και θα είναι το πρώτο υποβρύχιο Μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου. Σε έναν υποβρύχιο χώρο με βάθος δέκα μέτρα, ο Βρετανός καλλιτέχνης θα δημιουργήσει πάνω από εβδομήντα υποβρύχια αγάλματα ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά, ώστε να δημιουργηθεί και το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο».
 
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε κατά την παρουσίαση του έργου ότι «μέρος της προσπάθειας του Δήμου για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι και το rebranding της Αγίας Νάπας με το project Always Ayia Napa που έχει ξεκινήσει με εξαιρετικά αποτελέσματα και έχει βραβευτεί στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στόχος της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας είναι ο κάθε επισκέπτης να λαμβάνει θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι του να παίρνει και λίγη Αγία Νάπα μαζί του».
 
Γι’ αυτό συνέχισε «και ξεκινήσαμε με στόχο να μετατρέψουμε την Αγία Νάπα, σε πόλη της εμπειρίας, των  σημείων αναφοράς, των  πάρκων και των μνημείων. Το υποβρύχιο εικαστικό μουσείο αποτελούσε ένα στόχο τον οποίο ξεκινήσαμε να διερευνούμε από το 2013, με σκοπό να βελτιώσουμε τον τεχνητό μας ύφαλο, να βελτιωθεί η βιοποικιλότητα του, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό υποβρύχιο σημείο αναφοράς το οποίο θα προσελκύσει καταδυτικό τουρισμό και θα προβληθεί σε παγκόσμια βάση».
 
Αφού ανέφερε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο υποβρύχιο εικαστικό μουσείο της Μεσογείου» ο κ. Καρούσος είπε ότι «υπολογίζουμε το πάρκο αυτό να προσελκύσει πέραν των 50 χιλιάδων τουριστών σε ετήσια βάση και μάλιστα ολόχρονα αφού είναι γνωστό ότι οι καταδύσεις και οι θερμοκρασίες της θάλασσας στη περιοχή της Αγίας Νάπας, το επιτρέπουν».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ανακοίνωσε πως το Τμήμα «που ξεκίνησε συστηματικές επαφές με τον καλλιτέχνη από τον Αύγουστο του 2017, εκφράζει την ικανοποίηση του για την έναρξη της συνεργασίας με τον καλλιτέχνη και το Δήμo Αγίας Νάπας. Το ΤΑΘΕ θεωρεί ότι με το έργο θα τεθούν γερές βάσεις για να βελτιωθεί σημαντικά η αντίληψη της κοινωνίας για την αξία και ομορφιά της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ θεωρεί βέβαιο ότι, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για το θαλάσσιο περιβάλλον θα φτάσει σε ψηλά επίπεδα».
 
Προσθέτει ακόμα ότι το Τμήμα «με το απαραίτητο προσωπικό και τα σκάφη του θα συνεργάζεται στενά με τον καλλιτέχνη και το Δήμο Αγία Νάπας και θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το έργο. Ο ρόλος του ΤΑΘΕ θα είναι ακόμη πιο σημαντικός με την παράδοση του έργου, όταν θα αναλάβει τη διαχείριση του, στα πλαίσια μια νέας προσέγγισης και διαδικασιών που θα ετοιμαστούν και θα εφαρμοστούν».
 
Από την πλευρά του ο Βρετανός καλλιτέχνης Jayson DeCaires Taylor ανέφερε ότι «ο εικαστικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μία αδιόρατη σύνδεση ανάμεσα στη γη και τον ωκεανό, συνδυάζοντας δύο διαφορετικά θαύματα, το ένα δημιουργημένο από τον άνθρωπο και το άλλο δημιουργημένο από τη φύση. Το να αναπτύξεις μία πύλη προς το υποβρύχιο βασίλειο που προσφέρει στους επισκέπτες εφήμερες συναντήσεις με την φυσική ομορφιά κάτω από την επιφάνεια του νερού, προσφέροντας μία ανεπανάληπτη εμπειρία που επιδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, μία υβριδική οργανική μορφή σε αρμονία με το περιβάλλον της».
 
Πρόσθεσε ότι «τα γλυπτά σκοπεύουν να ενισχύσουν την ιστορία της Αγίας Νάπας ως ένα δυναμικό, μοντέρνο, πολιτιστικό θέρετρο στην επιτομή της συντήρησης της φυσικής ομορφιάς και του οικο-τουρισμού. Τα γλυπτά θα εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής, αναδεικνύοντας την εξαιρετική φύση της ομορφιάς που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στη θαλάσσια ζωή να ανθίσει, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης ανθρώπινης αλληλλεπίδρασης με τη φύση».
 
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι απαντώντας σε ερωτήσεις η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού είπε ότι «θα δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για το υποβρύχιο εικαστικό Μουσείο και θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό όπως αντιμετωπίζεται κάθε μορφή τέχνης».