Άγνωστη ακόμα η χρονική διάρκεια προστασίας των εμβολίων

Άγνωστη ακόμα η χρονική διάρκεια προστασίας των εμβολίων

Τι έδειξε προκαταρκτική μελέτη για το εμβόλιο της Pfizer και τι ισχύει για τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Συνεχίζονται στη βάση του σχεδιασμού του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, οι οποίοι ξεκίνησαν περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν γίνει 110.927 εμβολιασμοί με την 1η δόση και 44.062 με τη 2η δόση. 

Η χορήγηση της δεύτερης δόσης

Τα διαθέσιμα εμβόλια τη δεδομένη στιγμή είναι τρία και είναι τα εξής:

α) εμβόλιο Pfizer

β) εμβόλιο Moderna

γ) εμβόλιο Astrazeneca

Οι δεύτερες δόσεις των τριών αυτών εμβολίων, χορηγούνται μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα. Συγκεκριμένα, η 2η δόση του εμβολίου της Pfizer χορηγείται 3 εβδομάδες μετά την χορήγηση της 1ης δόσης. Για το εμβόλιο της Modera, η 2η δόση χορηγείται σε διάστημα 4 εβδομάδων. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, η 2η δόση χορηγείται σε διάστημα 4-12 εβδομάδων, μετά την χορήγηση της 1ης δόσης.

Για πόσο καιρό θα είναι προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι;

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για πόσο διάστημα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης των εμβολίων οι πολίτες θεωρούνται προστατευμένοι ο Καθηγητής και Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμού δρ Χρίστος Πέτρου μας ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα για κανένα από τα τρία εμβόλια που χορηγούνται.

Συγκεκριμένα, ο δρ Πέτρου τόνισε πως «όσοι συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες των εταιρειών για τα εμβόλια, συνεχίζουν να τους παρακολουθούνται για αρκετούς μήνες μετά». 

Πρόσθεσε δε πως προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης για το εμβόλιο της Pfizer, έδειξαν ότι η προστασία του εν λόγω εμβολίου παραμένει αρκετά υψηλή στους 6 μήνες. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca όπως δήλωσε ο δρ Πέτρου «μέχρι στιγμής δεν έγιναν κάποιες μελέτες και δεν υπάρχουν δεδομένα». 

Πάντως εκτιμάται ότι η προστασία των εμβολίων θα διαρκεί σίγουρα πάνω από 9 μήνες. 

Home