Αισιοδοξία για το νεογνό που γέννησε μητέρα θετική στον κορωνοϊό

Αισιοδοξία για το νεογνό που γέννησε μητέρα θετική στον κορωνοϊό

Η μητέρα μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο

Aισιοδοξία εκφράζει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Αβράαμ Ηλία για την εξέλιξη της υγείας του νεογνού, του οποίου η μητέρα ήταν θετική στο κορωνοϊό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Αβράαμ Ηλία ανέφερε πως “το νεογέννητο βρίσκεται σε άριστη γενική κατάσταση”, προσθέτοντας πως εξετάστηκε σήμερα το πρωί και πως “αναμένεται το πρώτο δείγμα που πάρθηκε σήμερα το πρωί για να διαφανεί εάν είναι θετικό ή αρνητικό στον κορωνοϊό “.

O κ. Ηλία εκτίμησε ωστόσο, πως το αποτέλεσμα του τέστ που υποβλήθηκε το βρέφος δεν αναμένεται να είναι θετικό γιατί , όπως σημείωσε, είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο της κάθετης μετάδοσης, να μεταφερθεί δηλαδή ο ιός ενδομήτρια, με την κυκλοφορία από τον πλακούντα στο νεογέννητο.

Αυτό συνέχισε, αποτελεί απομακρυσμένο ενδεχόμενο καθώς “δεν μεταφέρεται ο ιός αιματογενώς στον πλακούντα”.

Πρόσθεσε πως ,”η μόνη περίπτωση [να είναι θετικό στον κορωνοϊό] είναι να έρθει το νεογνό σε επαφή με τις εκκρίσεις της μητέρας μετά την γέννηση”.

Είπε ακόμη πως για αυτό το λόγο απομακρύνθηκε το μωρό και θα παραμείνει σε απόσταση από την μητέρα, έως ότου η μητέρα εμφανιστεί ότι είναι αρνητική σε δύο διαδοχικά δείγματα.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το νεογνό  θα πάει πολύ καλά.

Μετά το πρώτο δείγμα που αναμένεται, όπως είπε, να είναι αρνητικό, θα ακολουθήσει και δεύτερο δείγμα, μία εβδομάδα μετά,  βάση του πρωτοκόλλου. 

Καταλήγοντας ο  Δρ. Αβράαμ Ηλία είπε, πως το αγοράκι γεννήθηκε περίπου 3,5 κιλά και πως είναι υγιέστατο. 

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η εγκυμονούσα, που ήταν θετική στον κορωνοϊό, διακομίσθηκε από την Πάφο στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου έφερε χτες στον κόσμο το αγοράκι.

Πρόκειται στην ουσία για το πρώτο περιστατικό ετοιμόγεννης γυναίκας θετικής στον κορωνοϊό το οποίο αντιμετώπισαν  στο Μακάρειο Νοσοκομείο και όλα πήγαν καλά, σύμφωνα με τον διευθυντή της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Αγαθοκλή Χριστοφίδη.

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η γυναίκα, που είναι μητέρα άλλων δυο παιδιών, μεταφέρθηκε από την Πάφο και ήταν χωρίς συμπτώματα. Ενεργοποιήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα και λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια τόσο της ίδιας, όσο και των επαγγελματιών υγείας. Η καισαρική διενεργήθηκε σε ειδικό χειρουργείο που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα περιστατικά.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η μητέρα μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο και τουλάχιστον τις πρώτες μέρες δεν θα έχει επαφή με το νεογέννητο, το οποίο θα βρίσκεται σε απομόνωση και θα υποβληθεί σε εξετάσεις για κορωνοϊό.  Αν όλα εξελιχτούν ομαλά σε μερικές μέρες θα λάβουν εξιτήριο και θα επιστρέψουν στην Πάφο, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home