Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ: Δεν γίνεται να προωθούμε μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία

Offsite Team -
24.11.2022 - 13:01

ΑΚΕΛ: Δεν γίνεται να προωθούμε μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία

Η δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη για υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση

Το θέμα της επέκτασης της προδημοτικής εκπαίδευσης σχολιάζει σε δήλωση του ο βουλευτής και επικεφαλής του τομέα Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σημειώνοντας πως, δεν γίνεται να προωθούμε μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία.

Όπως ανέφερε, κανένας δεν διαφωνεί με την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης στα 4 χρόνια, αλλά η διαφωνία υπάρχει στο πώς θα γίνει αυτή η επέκταση.

>>>Δείτε ακόμη: Βουλή: Συμβιβαστική λύση για υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση

Αυτούσια η δήλωση του βουλευτή, επικεφαλής του τομέα παιδείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ:

To θέμα της προώθησης μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία είναι ζήτημα αρχής. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αποδεχόμαστε τη λογική ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους πολίτες δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στο διάστημα που είναι υποχρεωτική; Ναι ή όχι ; Εμείς λέμε ναι και δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική η οποία ουσιαστικά λέει ότι όπου υπάρχουν κτιριολογικά προβλήματα- π.χ. σε ένα Λύκειο ή σε ένα Γυμνάσιο ή σε ένα Δημοτικό- η λύση είναι αντί να δούμε πώς ως κράτος καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες, να παραχωρούμε κουπόνια στους μαθητές για να βρουν οι ίδιοι λύση στον ιδιωτικό τομέα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα: Κανένας δεν διαφωνεί με την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης στα 4 χρόνια. Ούτε οι πολιτικές δυνάμεις, ούτε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ούτε κανένας. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ομοφωνία. Στο πώς θα γίνει αυτή η επέκταση υπάρχει σοβαρότατη διαφωνία στο ζήτημα αρχής. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την υποχρέωση και την αναγκαιότητα το κράτος να μπορεί να παρέχει σε όσους πολίτες του, που θα το επιλέξουν, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Αν όχι θα μπούμε σε άλλες πολύ επικίνδυνες λογικές. Είναι γνωστές άλλωστε οι λογικές του κυβερνώντος κόμματος για παιδεία με κουπόνια.

Στην Επιτροπή Παιδείας κατατέθηκε η τροπολογία του ΑΚΕΛ που λέει ότι ο Υπουργός δεν έχει δικαίωμα να αλλάζει περιφέρεια στους μαθητές που θα εγγραφούν σε σχολεία και η οποία ουσιαστικά αφαιρούσε το δικαίωμα του Υπουργού να στέλνει μαθητές σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία . Αυτή η τροπολογία δυστυχώς δεν πέρασε από την πλειοψηφία. Η δεύτερη τροπολογία – από το ΔΗΚΟ - λέει ότι το ’23- ’24, ‘24- ’25 θα μπορούν οι μαθητές να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία και το 25-26 αφήνει ανοικτό το παραθυράκι για να αποστέλλονται και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Και μια άλλη τροπολογία της ΕΔΕΚ που πέρασε, λέει ότι από το 26 και μετά όλοι οι μαθητές πρέπει να φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Με λίγα λόγια έμεινε ένα παράθυρο για το ‘25-‘26.

Για μας παραμένει το πολύ σημαντικό ζήτημα αρχής και τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι αυτή τη θέση και την τροπολογία μας θα την καταθέσουμε και στην Ολομέλεια  της Βουλής. Διότι έχουν δίκαιο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, πως όταν ανοίγεις τέτοια παραθυράκια, τα παραθυράκια θα γίνουν πόρτες και οι πόρτες- πύλες και με την ίδια λογική αύριο, όπου αντιμετωπίζουμε δυσκολία να καλύψουμε  ανάγκες, αντί να διορθώνουμε αυτή την στρέβλωση κάποιοι θα υιοθετούν τη λογική των κουπονιών: Πάρε ένα κουπόνι, κόψε το κεφάλι σου και πήγαινε να φοιτήσεις όπου θέλεις. Δεν είναι ούτε σοβαρές εκπαιδευτικές πολιτικές αυτές, ούτε σοβαρές κοινωνικές πολιτικές.

Home