Ακιντζί: Τερματίστηκε μια απαράδεκτη κατάσταση για τα κινητά

Ακιντζί: Τερματίστηκε μια απαράδεκτη κατάσταση για τα κινητά

Το να λειτουργούν τα τηλέφωνα και στις δύο πλευρές είναι πολύ σημαντικό, ανέδερε ο Ακιντζί.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη, θα βοηθήσει κι εσάς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί που μιλώντας στην τελετή βραβείων σε δημοσιογράφους του τ/κ συνδέσμου δημοσιογράφων, εξήγησε χθες το βράδυ πώς επιτεύχθηκε η συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.  

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μπορεί η σύνδεση τώρα να περιλαμβάνει την προφορική ομιλία και τα γραπτά μηνύματα αλλά θα ακολουθήσουν σύντομα τα υπόλοιπα, όπως η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου.

 

Με την συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο κ. Ακιντζί, τέθηκε ένα τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση, που αυτός που περνούσε στην άλλη πλευρά του νησιού έχανε την επαφή με το σπίτι, την οικογένεια, τους φίλους του, την ίδια ώρα που μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και να μιλά μαζί τους.

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε ότι η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε με την βοήθεια της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ που διαθέτει δύο τηλέφωνα για να μπορεί να συνδέεται με παροχείς και στις δύο πλευρές του νησιού. Ο ίδιος, είπε, από το τηλέφωνο της κ. Σπέχαρ που είναι συνδεδεμένο με ε/κ παροχέα ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τηλέφωνο συνδεδεμένο με τ/κ παροχέα. Για πρώτη φορά, σημείωσε, ένα τ/κ τηλέφωνο λειτούργησε στον «νότο» και αυτό θα συνεχίσει.  

Το να λειτουργούν τα τηλέφωνα και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό και για τους εργαζόμενους στον Τύπο αφού ειδήσεις δεν υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος, ειδήσεις υπάρχουν παντού, σε κάθε μεριά του νησιού και το μέτρο αυτό θα διευκολύνει και τους δημοσιογράφους.  

Στο μεταξύ, από κύριο θέμα έως και απλή αναφορά, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στην λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρο το νησί προβάλλοντας και συγκρίνοντας την τιμολόγηση και τις δύο πλευρές. Να σημειωθεί ότι στην τ/κ πλευρά υπάρχουν δύο εταιρείες παροχείς, που είναι θυγατρικές των τουρκικών Turkcell και Τelsim.  

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Turkcell, Μουράτ Κιουτσιούκοζντεμιρ ανέφερε ότι οι συμβαλλόμενοι μαζί τους που θέλουν να ενεργοποιήσουν την σύνδεση στο «νότο» μπορούν να στέλνουν μήνυμα που γράφει «νότος» στο 1717 και θα ειδοποιηθούν με γραπτό μήνυμα SMS ότι η υπηρεσία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία. Ανέφερε επίσης ότι για τις υπηρεσίες διαδικτύου συνεχίζονται οι εργασίες και ακόμη δεν μπορεί να λειτουργήσει, λέγοντας ότι όσοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες διαδικτύου (δεδομένα) θα πρέπει να καταστούν ανενεργές όταν περνούν στο «νότο» και να τις επαναδραστηριοποιούν όταν επιστρέφουν στον «βορρά».  

Η Γενί Ντουζέν πρωτοσέλιδα γράφει ότι παρόμοιος είναι ο τρόπος ενεργοποίησης της λειτουργίας στο «νότο» και για την εταιρεία Telsim, οι συνδρομητές της οποίας πρέπει επίσης να στείλουν μήνυμα στο 7075 γράφοντας στα τουρκικά «’Ανοιξε».  

Η Γενί Ντουζέν έχει και την τιμολόγηση των Telsim, Turkcell και Cyta. Η Telsim για την ομιλία των συνδρομητών της στο «νότο» χρεώνει 4,1 ΤΛ το λεπτό, η Turkcell 4 ΤΛ ενώ η Cyta για την ομιλία στο «βορρά» 29 σεντ του ευρώ. Σημειώνει επίσης ότι οι τιμές για τον «νότο» είναι πιο ακριβές και από τις διεθνείς κλήσεις που χρεώνουν οι εταιρείες παροχέων στην τ/κ πλευρά.  

Η Αφρίκα πιστεύει ότι πρόκειται για ένα βήμα που οδηγεί το νησί στα δύο κράτη. «Τα τηλέφωνα ενοποιήθηκαν αλλά σαν δύο χώρες. Όμως και οι διελεύσεις από τη μια πλευρά με ταυτότητα και διαβατήριο, έτσι θα μιλούμε και μεταξύ μας. Εάν λέτε ‘δόξασοι’, τότε να το λέτε!» είναι το σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που σημειώνει ότι το ΦΠΑ στο νότο είναι 19% για τις κλήσεις ενώ στο βορρά 62%.  

Σε γραπτή του ανακοίνωση το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο εκφράζει ικανοποίηση για το μέτρο λέγοντας πως συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία για το Κυπριακό. Θεωρεί επίσης ότι «όπως αυτή η επιτυχία δείχνει ότι είναι εφικτό και χωρίς λύση του Κυπριακού, να ληφθούν ΜΟΕ που θα διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων και να διευρύνουν τις σχέσεις των ΄δύο λαών΄».

Home