Αλλαγές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια - Επηρεάζονται οι Κύπριοι;

Αλλαγές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια - Επηρεάζονται οι Κύπριοι;

Πάει το θέμα στην Επ.Παιδείας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς

Αλλαγές συνοδευόμενες με ανησυχίες για την Κύπρο φαίνεται να προκύπτουν αναφορικά με την εισδοχή Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα οι αλλαγές που ετοιμάζει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας άρχισαν να ξυπνούν ανησυχίες στην Κύπρο, καθώς το νέο καθεστώς ενδεχομένως να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα μειώνοντας τον αριθμό των θέσεων που αφορούν τους Κύπριους και έτσι να επηρεάσει άμεσα όσους ενδιαφέρονται για μια θέση στην Ελλάδα. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς μίλησε στην Offsite για το θέμα. 

“Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς προορισμούς σπουδών των Κυπρίων. Ως εκ τούτου κάθε αλλαγή που θα σημειωθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια μας προβληματίζει και μας αφορά άμεσα. Παρακολουθούμε τις συζητήσεις που γίνονται στην Ελλάδα σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια της και πρέπει να ενημερωθούμε για την κατάληξη των συζητήσεων και των αλλαγών που θα υπάρξουν”

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά πιθανή εξέλιξη στην υπόθεση θα φέρει αναστάτωση στην Κύπρο γι΄αυτό και πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. 

“Ανησυχούμε για μερικές από αυτές τις αλλαγές ιδιαίτερα σε ότι αφορά την σύνδεση τους με τον αριθμό των εισαχθέων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού εδώ φαίνεται ότι η πρόθεση είναι όπως διαφοροποιηθούν τα πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν ανησυχίες μήπως αυτή η εξέλιξη διαφοροποιήσει ή επηρεάσει και τις διαθέσιμες θέσεις προς τους Κύπριους φοιτητές γεγονός που σε περίπτωση που συμβεί θα είναι μια αρνητική εξέλιξη”

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, το θέμα αναμένεται να προταθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας. “Πρόθεση μας είναι να ζητήσουμε την εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για να έχουμε την ανάλογη ενημέρωση και να συζητήσουμε με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου εναλλακτικές, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες θέσεων σε δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια. Υπάρχουν μικτές επιτροπές του ελληνικού με το κυπριακό Υπουργείο Παιδείας, όπου εκεί συζητούνται και επεξεργάζονται θέματα. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τα ζητήματα αυτά, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις, να προετοιμαστούμε και στη συνέχεια να αναζητήσουμε εναλλακτικές”. 

 

Home