Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλαγές στα τετράμηνα - Σε ημερομηνίες και ποσοστά αξιολόγησης

Offsite Team
- 31.07.2020

Αλλαγές στα τετράμηνα - Σε ημερομηνίες και ποσοστά αξιολόγησης

Thumbnail
Αλλαγές στα τετράμηνα - Σε ημερομηνίες και ποσοστά αξιολόγησης

Ενώπιων της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση οδηγούνται οι τροποποιητικοί  “περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2020” σήμερα Παρασκευή (31/07).

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων ενόψει της σταδιακής εφαρμογής του θεσμού της αξιολόγησης των μαθητών στο πλαίσιο των τετραμήνων. Ενώ την ίδια στιγμή, αναμένεται βελτίωση της αξιολόγησης των μαθητών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά μέσα από τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων. 

Αναλυτικά τι προβλέπουν οι κανονισμοί 

  • Η λήξη των μαθημάτων για το Α΄ τετράμηνο θα γίνεται την πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων και όχι στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου, που ισχύει σήμερα.
  • Το Α΄ τετράμηνο θα λήγει το τρίτο δεκαήμερο Ιανουαρίου αντί το πρώτο δεκαπενθήμερο αυτού.
  • Το Β΄ τετράμηνο θα αρχίζει από την επόμενη ημέρα της λήξης των εξετάσεων Α΄ τετραμήνου μέχρι τη λήξη των εξετάσεων προαγωγής και απόλυσης του Β΄ τετραμήνου.
  • Για τα εξεταζόμενα μαθήματα ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα καθορίζεται σε αναλογία 60% από την αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα, που αποτελεί τη συντρέχουσα αξιολόγηση, και σε αναλογία 40% από την ενιαία γραπτή αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου.
  • Για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα καθορίζεται με βάση την ίδια πιο πάνω αναλογία ποσοστών, αλλά το 40% θα αφορά γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας 45 λεπτών κατά τη διάρκεια του τετραμήνου. 
  • Η αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα γίνεται στη βάση διαδικασίας συνεχούς ελέγχου που περιλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.  

Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα

Σύμφωνα με αρμόδιες πληροφορίες της Offsite δύο από τα μεγάλα κόμματα θα δώσουν θετική ψήφο στις τροποποιήσεις ενώ ένα από αυτά θα καταψηφίσει. 

Συγκεκριμένα, θετική ψήφο αναμένεται να δώσει το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Όπως δήλωσε στην Offsite, ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, θα ψηφίσουν θετικά τις τροποποιήσεις, καθώς οι ίδιοι έθεσαν το θέμα και θεωρούν από πλευράς τους ότι έτσι θα υπάρξει καλύτερη λειτουργικότητα στα σχολεία. 

Αναλυτικά οι τροπολογίες που έθεσε ο κ. Λεωνίδου

  • Τη διαφοροποίηση των ποσοστών σε σχέση με την αξιολόγηση των εξεταζόμενων μαθήματων, ώστε το ποσοστό για τη συντρέχουσα αξιολόγηση να καθορίζεται στο 70% και όχι στο 60% και για την ενιαία γραπτή αξιολόγηση το ποσοστό να καθορίζεται στο 30% και όχι στο 40%. 
  • Οι γραπτές προειδοποιημένες ασκήσεις στην τάξη στα εξεταζόμενα μαθήματα που αφορούν την αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα να μην υπερβαίνουν τις δύο. 
  • Η πρόνοια για την πραγματοποίηση μικρής γραπτής προειδοποιημένης άσκησης στην τάξη στα μη εξεταζόμενα μαθήματα που αφορά την αξιολόγηση της ενεργούς συμμετοχής του μαθητή στο μάθημα να διαγραφεί.

Αντίθετα, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Καυκαλιάς, βουλευτής του ΑΚΕΛ, από πλευράς τους θα καταψηφίσουν τους κανονισμούς για τη λειτουργία των σχολείων γιατί θεωρούν ότι οι τροποποιήσει που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Κυβέρνησης δεν αλλάζουν την εικόνα της κατάστασης. “Ίσως να θεωρείται ότι επιλύονται προβλήματα, ωστόσο θα δημιουργηθούν πολλά άλλα. Η ουσία είναι ότι παραμένει η τεράστια ζημιά στα σχολεία, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και γι αυτό θα τους καταψηφίσουμε”

Τι λέει η ΟΕΛΜΕΚ

Από πλευράς της και η ΟΕΛΜΕΚ έχει ορισμένες επιφυλάξεις. Όπως δήλωσε στην Offsite ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, από πλευράς τους κατέθεσαν τις προτάσεις τους εδώ και καιρό. Συνεχίζονται οι προβληματισμοί μας, εντούτοις υποβάλαμε κάποιες εισηγήσεις. "Οι προβληματισμοί μας εστιάζονται στο ότι η κεντρική αξιολόγηση θα είναι το 40%, και το ότι οι γραπτές αξιολογήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα θα έπρεπε να ήταν ένα 45λεπτο διαγώνισμα ή και μια μικρή 20λεπτη αξιολόγηση στο μάθημα της ημέρα στην κρίση του καθηγητή. Ενώ αυτή τη στιγμή θα υπάρχει αξιολόγηση στην κρίση του καθηγητή αναφορικά με το πόσες θα γίνουν κτλ. Στα μη εξεταζόμενα μαθήματα θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία άλλη γραπτή εξέταση πέραν του 45λεπτου διαγωνίσματος”. 

Home