Αλλάζει η ώρα για το πρώτο κουδούνι σε Γυμνάσια & Λύκεια;

Αλλάζει η ώρα για το πρώτο κουδούνι σε Γυμνάσια & Λύκεια;

Ποιες αλλαγές ενδέχονται να γίνουν - Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Το ενδεχόμενο της μερικής αλλαγής του ωραρίου στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές) τέθηκε από εκ νέου τις τελευταίες μέρες με το θέμα να βρίσκεται στο επίπεδο συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς η εφαρμογή κάτι τέτοιου ενδέχεται να φέρει αρκετές ανακατατάξεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite από αρμόδιες πηγές, η πρόταση αυτή αφορά την αλλαγή του ωραρίου ορισμένων τάξεων στα σχολεία - για παράδειγμα να ξεκινάει το μάθημα στις 8:30 το πρωί και να επιμηκύνεται μέχρι τις 14:30 - ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους δρόμους αλλά όχι μόνο! 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μεταξύ των οποίων είναι η δομή του ωρολογίου προγράμματος, η διαθεσιμότητα του κλίματος και των υποδομών των σχολείων να δουλεύουν και σε ώρες πέραν από τις 13:30, οι συνθήκες διατροφής των παιδιών, το ωράριο εργασίας των γονιών και η εξυπηρέτηση των οικογενειών αλλά και της οικονομίας της χώρας. 

Ωστόσο, παρά τις ποικίλες παραμέτρους του θέματος κάτι τέτοιο αναμένεται να βοηθήσει στο μέγιστο τις οικογένειες, αφού θα επιλύονται αρκετές απορίες των παιδιών από το σχολείο, θα δώσει τη δυνατότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικό και θα υπάρξουν ισορροπίες λειτουργικότητας στις σχολικές μονάδες. Συνεπώς και η πρόταση, δεν εστιάζεται απλά στην αλλαγή ωραρίου - για παράδειγμα στην καθυστέρηση έναρξης του σχολικού χρόνου κατά μισή ώρα - αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες και αλλαγές που ενδέχονται. 

Τι λέει η ΟΕΛΜΕΚ 

Από πλευράς της η ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρει ότι έγινε μια νύξη από τον Υπουργό αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια γραπτή εισήγηση και περαιτέρω λεπτομέρειες. Γι’ αυτό το λόγο και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια θέση από την Οργάνωση, αφού θα περιμένει να δει τα δεδομένα για να πάρει θέση στο διάλογο. 

ΟΕΒ

Στο ζήτημα αλλαγής ωραρίου στα σχολεία φαίνεται να εμπλέκεται και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καθώς αναμένεται να τους ζητηθούν ιδέες και απόψεις για το πως θα επηρεαστεί η χώρα από οικονομικής πλευράς αλλά και καθημερινότητας των εργαζομένων. Όπως δήλωσε στην Offsite ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, “ζητήθηκαν απόψεις από την ΟΕΒ σε σχέση με το πως θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή του ωραρίου στα σχολεία, με τρόπο που να μην παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και των αναγκών της οικονομίας και με πρώτιστο μέλημα τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών της σχολικής δραστηριότητας. Μελετάμε ώστε να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν κάποιες τάξεις-ηλικίες να έχουν κάποια άλλα ωράρια. Ο στόχος είναι να έχουμε αποσυμφόρηση, να μην ξεκινάνε όλοι την ίδια ώρα”.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Αντωνίου ενδέχεται να υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή της πρότασης αυτής. “Χωρίς δημόσιες μεταφορές εκτεταμένης χρήσης είναι δύσκολο να έχουμε κάτι το οποίο θα εξυπηρετεί όλους και να ικανοποιεί πρωτίστως τις ανάγκες του σχολείου και τις ανάγκες των γονιών και της οικονομίας. Είναι δύσκολο, θα συνέβαλε σίγουρα πολύ η ύπαρξη ενός καλού δικτύου δημόσιων μεταφορών. Υπάρχουν αυτές οι αδυναμίες για την ώρα. Από πλευράς μας επεξεργαζόμαστε κάποιες ιδέες και θα συζητήσουμε το θέμα και την Τετάρτη(01/07) στην Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ και στη συνέχεια θα υπάρχει εκ νέου συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας”.

 

Home