Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλάζει η ώρα - Πότε πάμε τα ρολόγια μας μπροστά;

Offsite Team
- 27.03.2021

Αλλάζει η ώρα - Πότε πάμε τα ρολόγια μας μπροστά;

Thumbnail
Οριστικά δεν καταργείται φέτος η αλλαγή της ώρας

Την Κυριακή 28 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ώρας σε θερινή, γυρίζοντας τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00 (σε κινητά και υπολογιστές η διαδικασία είναι αυτόματη).

Η περίοδος της Θερινής Ώρας θα τερματιστεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021.

Αντιδράσεις και νομικά ζητήματα φρέναραν το θέμα

Κολλημένο για τα καλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ είναι το θέμα της κατάργησης της διπλής εναλλαγής της ώρας στις χώρες τη ΕΕ. Έτσι οριστικά τουλάχιστον για φέτος δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ως εκ τούτου στις 28 Μαρτίου θα αλλάξουμε κανονικά τους δείκτες των ρολογιών μας και θα τους μετακινήσουμε μία ώρα μπροστά για να μεταβούμε στην θερινή ώρα. Κανονικά θα γίνει και η εναλλαγή τον Οκτώβριο όπου θα μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω για να μεταβούμε στην χειμερινή ώρα. Κανείς δεν γνωρίζει την δεδομένη στιγμή πότε και εάν θα βγει ξανά στο προσκήνιο το θέμα για συζήτηση. 

Οι διάφορες αντιδράσεις, τα πολλά νομικά ζητήματα και ίσως και η προτεραιότητα και το βάρος που δόθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βάζουν στον πάγο το θέμα. 

Όπως έγραψε και πριν από μερικούς μήνες για το θέμα η Offsite, προκύπτουν διάφορες αντιδράσεις, σοβαρά νομικά προβλήματα ενώ οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές ακόμα. Δείτε ΕΔΩ το παλαιότερο ρεπορτάζ για το θέμα.

Για το θέμα μίλησε και στην εκπομπή «Offsite On Air» της Digital Tv, ο  Επικεφαλής Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής.

«Το θέμα της κατάργησης της διπλής εναλλαγής της ώρας έχει σταλώσει στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης. Είχε προταθεί μετά και από αίτημα μεγάλης ομάδας πολιτών για κατάργηση της εναλλαγής της ώρας. Να παραμείνουμε δηλαδή σε μια σταθερή ώρα. Είτε την θερινή, είτε την χειμερινή. Έγινε μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση. Ακολούθως κατατέθηκε σχετική πρόταση η οποία άφηνε το ελεύθερο στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν σε ποια ώρα θέλουν να παραμείνουν. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ. Εάν εγκριθεί από το Συμβούλιο τότε θα έχουμε έγκριση της νομοθεσίας και η κυβέρνηση μας θα αποφασίσει σε ποια ώρα θα μείνει η Κύπρος. Προς το παρόν έχει κολλήσει το θέμα».

Το στόρι εν συντομία

Παρουσιάζουμε εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως για να γίνει υποχρεωτική η οδηγία για τις χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παρόλο λοιπόν που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο, εάν δεν φτάσει η πρόταση οδηγίας και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τότε τίποτα δεν αλλάζει.

Στόχος της μεγάλης αλλαγής η εξοικονόμηση ενέργειας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.  

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.  

Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε και δημόσια διαβούλευση στις χώρες της ΕΕ,από την περίπου προέκυψαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84% ήταν υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών ρολογιού, ενώ το 16% ήθελε να τις διατηρήσει. 

Η ώρα θα αλλάξει κανονικά και φέτος λοιπόν και από του χρόνου... βλέπουμε.

Home