Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλάζουν όλα στο Λιμανάκι Πάφου - Κάνουν και πεζόδρομο 7km (ΦΩΤΟ)

Σωτήρης Νικηφόρου -
19.01.2023

Αλλάζουν όλα στο Λιμανάκι Πάφου - Κάνουν και πεζόδρομο 7km (ΦΩΤΟ)

Τα ξήλωσαν όλα στο Λιμανάκι - Αρχίζει η κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου 7km από Λιμανάκι μέχρι Χλώρακα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟΣ)

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Σε ολικό λίφτινγκ στο Λιμανάκι αλλά και κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου περίπου 7km που θα ξεκινά από το Μεσαιωνικό Κάστρο και θα φτάνει μέχρι τη Χλώρακα, προχωρά ο Δήμος Πάφου. Τα δύο σημαντικά νέα έργα που ξεπερνούν τα 9 συνολικά εκατομμύρια ευρώ, θα αναβαθμίσουν και θα αναζωογονήσουν την τουριστική περιοχή της πόλης. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες, υπογράφηκε και νέο συμβόλαιο ύψους €5 εκ. για την ανάπλαση της Πλατείας Θεοσκέπαστης και των περιβαλλόντων δρόμων.

Αλλάζουν όλα στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου

φ

Το πρώτο έργο αφορά την «Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και υποδομών στην περιοχή που περιβάλλει την ευρύτερη λιμενολεκάνη στο Λιμανάκι Πάφου», και είναι συνολικής αξίας €1,106,277. Το έργο είναι ήδη σε εξέλιξη και ουσιαστικά θα αλλάξουν… όλα στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Προχωρά δηλαδή πλήρης ανάπλαση της περιοχής και το έργο ξεκινά από το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Λιμανάκι μέχρι περίπου και το γνωστό εστιατόριο ‘’Τα Μπάνια’’. 

φ

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews από τον Δήμο Πάφου, θα αντικατασταθεί όλο το δάπεδο και θα κατασκευαστεί νέο πλακόστρωτο.  Θα τοποθετηθεί καινούργιος αστικός εξοπλισμός, (παγκάκια δηλαδή, ανθοδοχεία, κάλαθοι, χώροι στάθμευσης ποδηλατων κ.α.). Θα γίνει γενικά τοπιοτέχνηση της περιοχής.

Ξηλώθηκαν όλες οι παρανομίες

f

Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου ξηλώθηκαν όλες οι παράνομες προσθήκες των εστιατορίων της περιοχής. Θα εξωραϊστούν γενικά οι προσόψεις των εστιατορίων και θα γίνουν από το Δήμο νέα σύγχρονα σκιάδια. Θα συντηρηθούν δηλαδή όλες οι προσόψεις των κτηρίων και θα αναβαθμίστουν όλα τα κτήρια της περιοχής αισθητικά. Γενικά στόχος είναι να αποκατασταθεί η άλλοτε παραδοσιακή όψη στο Λιμανάκι. Παράλληλα θα γίνει συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού και άλλων κτιρίων που υπάρχουν στο Λιμανάκι. Απομακρύνονται επίσης οι επεμβάσεις που υπηρχαν στον αρχαιολογικό χώρο πίσω από το Λιμανάκι. 

Το έργο όπως ήδη αναφέραμε είναι σε εξέλιξη και το λιμανάκι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Οι χώροι αναψυχής της περιοχής είναι κλειστοί. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι. 

v

Κατασκευή Δυτικού Παραλιακού Πεζόδρομου 7km από Λιμανάκι μέχρι Χλώρακα

Άλλο ένα μεγάλο έργο παίρνει μπρος και επίσημα πλέον από την ερχόμενη Παρασκευή 20/1 όπου θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

f

Προκειται για την κατασκευή του νέου δυτικού παραλιακού πεζόδρομου. Θα έχει συνολικό μήκος 6,85 χιλιόμετρων και θα εκτείνεται από το λιμανάκι της Πάφου (Μεσαιωνικό Κάστρο) μέχρι τα όρια Πάφου – Χλώρακας και πιο συγκεκριμένα την παραλία Βρέξη. Το έργο διέρχεται από περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA2000, καθώς και από τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει ένα απαράμιλλο φυσικό τοπίο με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης της Πάφου. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν παγκάκια, σημεία θέασης κ.α.. 

f

Το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα €7,378,000 συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε 12 μήνες. 

Τα πιο πάνω έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014 -2020 και τον Δήμο Πάφου.

f

Ανάπλαση της Πλατείας Θεοσκεπάστης και των περιβαλλόντων δρόμων

Μέσα στα πλαίσια ανάπλασης και αναζωογόνησης της τουριστικής περιοχής είναι και το έργο που υπογράφτηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Θεοσκέπαστης και των περιβαλλόντων δρόμων μέχρι και το ξενοδοχείο Almyra.

Το έργο περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων εργασιών, αντικατάσταση οδοστρώματος , κατασκευή πλακοστρώτου , συντήρηση και αποκατάσταση τοίχων , υπογειοποίηση δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας κ.α. Το έργο εκτείνεται συνολικά σε 17.500 τ.μ.

Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε €4.140,000 πλέον Φ.Π.Α. Η σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έναρξης του έργου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Home