Αλλάζουν τα δεδομένα για τα τατουάζ –Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αλλάζουν τα δεδομένα για τα τατουάζ –Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

TATTOO
Tattoo / Piercing - Τέλος στην «αναρχία» με τα εργαστήρια ευελπιστεί να βάλει η Βουλή

Νομοσχέδιο για περιορισμό και έλεγχο των καταστημάτων που απασχολούνται με την δερματοστιξία (tattoo) και την διαπέρνηση σώματος (piercing) προωθεί η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που εκκρεμούσε στην Νομική Υπηρεσία από το 2012.

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση με την δημιουργία εργαστηρίων tattoo/piercing, τα οποία δημιουργούνται συνεχώς, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «Ο περί Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019», θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Μάρτιου και έπειτα στην Επιτροπή Υγείας.

Σκοπός του νομοσχεδίου όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση τη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του δερματοστικτοποιού και διαπερνητή.

Τι περιλαμβάνει: 

  • Απαγόρευση για δερματοστιξία σε άτομα κάτω των 16 ετών
  • Συγκατάθεση για άτομα ηλικίας 16 – 18 ετών
  • Απαγόρευση δωρεάς αίματος για 9 μήνες από την ημέρα του tattoo ή piercing
  • Ιδρύεται Συμβούλιο Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Διαπέρνησης σώματος
  • Καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις εγγραφής στα οικεία μητρώα 
  • Πειθαρχικό Συμβούλιο και Ποινικά Αδικήματα
Τολμηρά Και Σέξι - Διάσημες Ελληνίδες με tattoo σε σημεία που δεν φαντάζεστε (Φωτογραφίες)

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου και την θέσπιση ποινικών αδικημάτων που θα αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Τα άτομα που θα παρεκκλίνουν της νομοθεσίας θα υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή σε πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές μαζί.

Σύμφωνα δε με το ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντικτύπου, τα πιο πάνω θεσπίστηκαν στο στάδιο ετοιμασίας του νομοσχεδίου έγινε διάλογος με τις ιατρικές υπηρεσίες, το Γενικό Χημείο του κράτους, τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, τις υγειονομικές υπηρεσίες, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και με την επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς επίσης και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών.

 
Home