Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλιώτικη Ανάσταση για γιαγιάδες και παππούδες

Μικαέλλα Μέσσιου
- 19.04.2020

Αλλιώτικη Ανάσταση για γιαγιάδες και παππούδες

Thumbnail
Πώς βιώνουν οι γιαγιάδες και παππούδες το φετινό Πάσχα μακριά από εκκλησία, παιδιά και εγγόνια

Το Πάσχα, η Ανάσταση του Κυρίου, γιορτάζει σήμερα η Χριστιανοσύνη. Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο την ημέρα του Πάσχα συνηθίζεται να ενώνονται οι οικογένειες, να συγκεντρώνονται σε ένα συγγενικό σπίτι και να το γιορτάζουν με φαΐ, χορό, τραγούδι, ποτό και παιχνίδια.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

Φέτος, όλα αυτά είναι για όλους διαφορετικά. Η κάθε οικογένεια θα περάσει μόνη το Πάσχα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Διαφορετικό και αρκετά αλλιώτικο το Πάσχα θα είναι κυρίως για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που αντί να βρίσκονται με τα παιδιά και εγγόνια τους θα είναι μόνοι στο σπίτι. Πράγμα, το οποίο δεν συνηθίζεται και τους είναι στενάχωρο.

Η Offsite, ήρθε σε επικοινωνία με γιαγιάδες για το πως βιώνουν αυτή την κατάσταση με τον κορωνοϊό την περίοδο του Πάσχα αλλά και για το πως ήταν το δικό τους Πάσχα τότε.

«Τότε καταλάβαινες Πάσχα»

Στα χρόνια των γιαγιάδων μας, το Πάσχα όταν ήταν κυρίως μικρές ήταν μια ευχάριστη γιορτή γιατί παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν περίμεναν να φθάσει η Μεγάλη Αγία Εβδομάδα για να αρχίσουν τι προετοιμασίες.

Mpitsopoulos | Το ψωμί στην παραδοσιακή κοινωνία!!

Σύμφωνα με την κ. Μαρία, μαζεύονταν συγγενείς στο σπίτι αυτού που είχε τον ξυλόφουρνο για να ξεκινήσουν το ψήσιμο των κουλουριών και των φλαούνων. 

Όπως μας μας έχουν πει μετά την Ανάσταση και το τέλος της Θείας λειτουργίας, αφού επέστρεφαν στο σπίτι συνήθιζαν να τρώνε σούπα αυγολέμονη και τη βραστή κότα, ενώ δεν έλειπαν από το τραπέζι τα κόκκινα αβγά και οι φλαούνες. Το ίδιο και την Κυριακή του Πάσχα μετά την πρωινή λειτουργία.

Τι κάνατε την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα;

«Περιμέναμε πως και πως το Πάσχα»

Η κ. Μαρία μας είπε χαρακτηριστικά «Θυμάμαι τα παιχνίδια στο κέντρο του χωριού, ο κόσμος ήταν αγαπημένος»

Κούνιες: αποκριάτικο έθιμο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ...

«Θεέ μου να ‘ρταν οι Λαμπρές να κρεμαστούν οι σούσες, τζαι να γεμώσουν τα στενά ούλλον μαυρομματούσες»

Επίσης, τα κορίτσια μαζευόμασταν σε παλιά σπίτια, κυρίως σε αυτά που είχαν καμάρες, γιατί κρεμούσαν κούνιες και καθόμασταν και κουνιόμασταν με τις ώρες, επεσήμανε η κ. Μαρία.

Τα παιχνίδια συνεχίζονταv μέχρι και το απόγευμα όπως έχουν πει στην Offsite οι γιαγιάδες. 

 Ένα άλλο από τα διασκεδαστικά παιχνίδια για την δική τους εποχή ήταν το διτζίμιν. Το διτζίμιν είναι μια μεγάλη πέτρα που δεν έχει εύκολο πιάσιμο λόγω του όγκου, σχήματος και βάρους. Αυτός που θα καταφέρει να σηκώσει την πέτρα και να την κρατήσει πιο ψηλά είναι και ο νικητής και ο δυνατότερος του χωριού ή της κοινότητας. Άλλα παιχνίδια είναι τα «τριάππηδκια, το «σιοινίν», οι «σακουλοδρομίες», οι «γαϊδουροδρομίες», η «συτζιά», η «Βασιλιτζιά», ο «ζίζυρος» και πολλά άλλα.

Τα πασχαλινά παιχνίδια που έπαιζαν άλλοτε τα παιδιά στην Κύπρο ...

«Τα θυμόμαστε λες και ήταν χτες»

Κάθε χρόνο όπως μας έχουν εξηγήσει, χαίρονταν που ήταν όλοι μαζί και γιόρταζαν. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, για τον λόγω του ότι ο κορωνοϊός έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας, ανά το παγκόσμιο. 

Πάσχα και κορωνοϊός

Easter In COVID-19 Times, Two Hands In Surgical Gloves Pointing ...

«Αυτό που βιώνουμε σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο, κανείς δεν το περίμενε».

Συνήθως, τέτοιες μέρες συνηθίζαμε να πηγαίνουμε εκκλησία, ανέφεραν στην ιστοσελίδα μας οι γιαγιάδες, ενώ φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εξαιτίας του φονικού ιού.

Πως νοιώθετε τώρα που μένετε σπίτι και δεν πάτε εκκλησία;

Έχουμε αντικαταστήσει την εκκλησία με την τηλεόραση, βλέπουμε από εκεί την Θεία λειτουργία και ανάβουμε και ένα κερί… δεν είναι το ίδιο αλλά ας είναι και έτσι, έχουν πει οι γιαγιάδες.

«Είναι το χειρότερο Πάσχα που ζούμε» 

Κανείς δεν περίμενε πως θα ζούσαμε κάτι τέτοιο. Άλλοι έχουν ζήσει και πόλεμο άλλοι όχι, αλλά όλοι έχουμε περάσει δύσκολα, αλλά ο κορωνοϊός, μπορώ να πω είναι πολύ χειρότερος, μας είπε η κ. Μαρία.

«Είναι δύσκολο να είσαι μόνο τέτοιες μέρες. Ακόμη πιο δύσκολο για όλες τις γιαγιάδες/ παππούδες είναι να μένουν μακριά από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους». 

«Πρέπει όλοι να σταθούμε δυνατοί, να μείνουμε στα σπίτια μας και με πίστη, υπομονή θα σμίξουμε όλοι ξανά και θα γίνουν όλα όπως ήταν πρώτα».

 

Home