Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναφορές Προέδρου Βουλής για Επιστροφή Μακαρίου

Offsite Team -
03.12.2020 - 16:10

Αναφορές Προέδρου Βουλής για Επιστροφή Μακαρίου

Thumbnail
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο, αποκαθιστώντας πλήρως τη δημοκρατία και την έννομη τάξη.

Στην επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, στη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου στην προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Όπως ανέφερε, στις 7 Δεκεμβρίου 1974, πέντε μήνες μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο, αποκαθιστώντας πλήρως τη δημοκρατία και την έννομη τάξη. 

«Στην ιστορική ομιλία του από το μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που τον υποδέχθηκε, ο Εθνάρχης Μακάριος έθεσε τις βάσεις της πολιτικής μας για τη λύση του Κυπριακού: μια λύση χωρίς διχοτόμηση και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε. 

«Μια λύση που μέχρι σήμερα επιδιώκουμε να πετύχουμε, ώστε να επουλωθούν οι πληγές που υπέστη η πατρίδα μας από το δίδυμο έγκλημα του Ιουλίου 1974», ανέφερε.

Διεθνής Ημέρα Εθελοντών

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην 5η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών, όπως καθιερώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1985, με στόχο να στηριχθεί και να αναγνωριστεί η πολύτιμη συνεισφορά του εθελοντισμού στην κοινωνία.

Όπως σημείωσε, στην Κύπρο το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού εδώ και 27 χρόνια διοργανώνει και συντονίζει εβδομάδα εθελοντισμού, από την 1η μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, κινητοποιώντας διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα, ώστε να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις.

«Αυτό επιδιώκει και φέτος, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους εθελοντές, ώστε να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν και μάλιστα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε για όλους η πανδημία COVID-19», είπε.  

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Ο κ. Αδάμου εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα της Βουλής να συμβάλει στον περιορισμό και ει δυνατόν στην εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς.

Όπως είπε την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, καθώς την ημερομηνία αυτή το 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

«Δυστυχώς, οι δείκτες διαφθοράς διεθνώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε στον περιορισμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη του φαινομένου», είπε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και μηχανισμών της πολιτείας, καθώς και ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών, σχετικά με τις επιπτώσεις της διαφθοράς στην Κύπρο.

Όπως σημείωσε, τα μόνα αποτελεσματικά αντίδοτα σε αυτό το φαινόμενο που δηλητηριάζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η υπευθυνότητα και η απόδοση δικαιοσύνης

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home