Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναμένονται πάνω από 10.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Κύπρο

Offsite Team -
22.03.2022 - 06:00

Αναμένονται πάνω από 10.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Κύπρο

Εργασία, στέγαση, επίδομα και σχολείο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες - Έφτασαν ήδη 6000 στην Κύπρο

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Έξι χιλιάδες περίπου, Ουκρανοί πρόσφυγες, κατέφθασαν στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να περισώσουν ότι μπορούν και βεβαίως την ζωή τους, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοϊζος Μιχαήλ, στην εκπομπή Offsite On Air, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ενώ το κράτος καταβάλλει προσπάθειες να βρεθούν κλίνες για να φιλοξενηθούν, έστω προσωρινά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πως έχουν ξεπεράσει τις 6 χιλιάδες οι ουκρανοί πρόσφυγες που κατέφθασαν στην Κύπρο, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται σε συγγενικά ή οικογενειακά σπίτια.

 Επεσήμνε μάλιστα ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού, να βρεθούν κλίνες και για τα άτομα τα οποία δεν έχουν χώρο για να διαμείνουν προσωρινά.

Αναζητάν κλίνες το Υφ. Τουρισμού

«Έχει όντως βρεθεί ο τρόπος και έχουν εξασφαλιστεί 3 χιλιάδες κλίνες μέχρι στιγμής. Όμως υπολογίζουμε ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που θα φτάσουν στην χώρα μας, θα είναι ενδεχομένως και ο διπλάσιος αριθμός από αυτόν που έχουμε σήμερα δεχτεί», ανέφερε.

Ειδικότερα, σημείωσε, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει προβεί σε διευθετήσεις με τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ώστε να εξευρεθούν καταλύματα και σε άλλες επαρχίες, πέραν της επαρχίας Αμμοχώστου. 

Εργασία, στέγαση, επίδομα και σχολείο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Επιπλέον αναφορικά με το καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πως ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ είχε κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρώτη την Κύπρο να στηρίζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Όπως ανέφερε, το καθεστώς αυτό θα ισχύει για διάστημα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ενός έτους. 

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, όταν καταφθάνουν ουκρανοί πρόσφυγες σε οποιονδήποτε κράτος μέλος συμπεριλαμβανομένης και της ΚΔ, θα έχουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής και εργασίας, στέγασης, πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βεβαίως επιδόματα για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ακόμη,  θα παρασχεθεί η πρόσβαση στα σχολεία για τα μικρά παιδάκια κάτω των 18 ετών, ώστε να συνεχίζουν την ζωή και την φοίτηση τους κανονικά, πρόσθεσε.

Ουκρανικές εταιρείες θέλουν να μεταφέρουν την έδρα και το προσωπικό τους στην Κύπρο

Την ίδια ώρα ο κ. Μιχαήλ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αρκετές ουκρανικές εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να μεταφέρουν την έδρα αλλά και το προσωπικό τους στην Κύπρο και είναι κάτι που χειρίζονται το Υπουργείο Εμπορίου, Οικονομικών και Εσωτερικών. «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο μέχρι στιγμής θα παρασχεθούν από την ΚΔ όλες οι διευκολύνσεις για να μπορέσουν να μεταφέρουν την έδρα και το προσωπικό τους στην Κύπρο».

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air

 

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home