Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασία: Αναγκαίες οι συζητήσεις για τα παιδιά μας

Offsite Team
- 15.09.2022

Αναστασία: Αναγκαίες οι συζητήσεις για τα παιδιά μας

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite- Πρόεδρος Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την αναγκαιότητα και σημασία της ενημέρωσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επεσήμανε η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου στην εκπομπή Offsite On Air, καλώντας γονείς και κηδεμόνες να συμμετάσχουν στις «Αναγκαίες Συζητήσεις για τα παιδιά μας» στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, που διοργανώνει το Συμβούλιο «Φωνή».

Κληθείσα να δώσει ένα μήνυμα στους γονείς η κα. Παπαδοπούλου σημείωσε «τους χρειαζόμαστε και είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά σε αυτό τον αγώνα. Δεν θέλουμε απλά να επιβάλουμε ή να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τι τους απασχολεί αλλά να γνωρίζουμε από τους ίδιους τους γονείς τι χρειάζονται για αυτό και όσοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να σταθούν δίπλα μας να βοηθήσουν και να τους βοηθήσουμε για τον κοινό μας στόχο που είναι η προστασία των παιδιών μας».

Τόνισε ότι στην πλειοψηφία των περιστατικών, ο θύτης είναι κάποιο άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται μέσα στην οικογένεια, ενώ την ίδια ώρα οι τακτικές προσέγγισης ανηλίκων μέσω διαδικτύου αυξάνονται ραγδαία, γι αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να ξέρουν επίσης πως να επικοινωνήσουν το θέμα αυτό στα παιδιά τους.

Διαβάστε την συνέντευξη της κας Παπαδοπούλου: 

-Ποια είναι η πορεία του Συμβουλίου «Φωνή»;

Το Συμβούλιο της «Φωνή» συστάθηκε το 2018 βάσει νομοθεσίας  η οποία πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017. Το Συμβούλιο περιλαμβάνει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μαζί και τις Μη Κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Είναι ο τρόπος που εφαρμόζουμε στην πραγματικότητα την πολυθεματική αντιμετώπιση αυτού του θέματος, λέγοντας πρέπει να είναι ενωμένοι Κυβερνητικός και Μη Κυβερνητικός Τομέας, γιατί όλοι έχουν εμπειρογνωμοσύνη να προσφέρουν και όλοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν.

Ο ρόλος του Συμβουλίου «Φωνή» είναι επιτυχημένος καθώς έχει ήδη παρουσιάσει και τρέχει το δεύτερο Σχέδιο Δράσης του, το οποίο αφορά κυρίως την πρόληψη, πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής.

Έχουμε προχωρήσει σε αρκετές εκστρατείες ενημέρωσης προς το κοινό και τώρα θέλουμε να παρουσιάσουμε μια καινούργια δράση. Αυτή η δράση αφορά τον τρόπο με τον οποίο εμείς μαζεύουμε πληροφορίες.

Το όνομα «Φωνή» ήταν ουσιαστικά για να δώσει φωνή πρώτα απ’ όλα στα θύματα αλλά και σε όσους ασχολούνται με το θέμα. Σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν γύρω ή κοντά τους παιδιά και θέλουν να τα προστατέψουν. Σίγουρα σε αυτή τη γραμμή είναι οι γονείς. Θέλουμε να ακούσουμε από τους γονείς, θέλουμε να μας πουν τι ανησυχίες έχουν, τι έγνοιες και τι κινδύνους γνωρίζουν ότι καραδοκούν για τα παιδιά τους, τι ενημέρωση χρειάζονται. Γι’ αυτό διοργανώνουμε αυτή τη δεύτερη ουσιαστικά δράση με τον τίτλο «Τώρα έχεις φωνή».

-Πότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Δράση;

Η πρώτη ουσιαστικά έγινε το 2019 πριν τον κορωνοϊό και αφορούσε εφήβους. Τότε είχαμε μαζέψει 60-70 εφήβους και κάναμε ομαδικές συζητήσεις από τις οποίες συλλέξαμε πάρα πολλές πληροφορίες για τον συντονισμό των επόμενων μας δράσεων. Αυτό λοιπόν είναι ο στόχος αυτής της Δράσης. Θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου. Ένας γονιός που θα κάνει αίτηση γοα να συμμετέχει θα κάνει αίτηση για να συμμετέχει σε μια από τις δύο συζητήσεις η οποία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και θα εξαρτάται η ομάδα του με βάσει των ηλικιών των παιδιών του.

Θα υπάρχουν τρεις ηλικιακές ομάδες γονέων παιδιών, των 3-7, 7-13 και 13-18 ετών. Η μια ομάδα θα είναι στα Αγγλικά για γονείς που δεν ανήκουν στην Ελληνική κοινότητα και οι υπόλοιπες συζητήσεις θα είναι στα Ελληνικά. Θα συντονίζονται από ένα κλινικό ψυχολόγο και ο στόχος είναι να ακούσουμε τι χρειάζονται οι γονείς από εμάς, από το κράτος και από άλλους φορείς που ασχολούνται με το θέμα καθώς και να σχεδιάσουμε  τις επόμενες μας εκστρατείες.

-Σε ποιο αριθμό μπορούν να επικοινωνήσουν για βοήθεια;

Υπάρχει 24ωρη γραμμή επικοινωνίας το 1466 που είναι το  Hope for Children, καθώς και με chat. Τις γραμμές διαχειρίζονται ειδικοί εμπειρογνώμονες. 

-Τι παρατηρήθηκε κατά την περίοδο του κορωνοϊού;

Αυτό που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο του εγκλεισμού, ήταν μια σημαντική αύξηση των περιστατικών κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο, το οποίο συνοδεύεται από άγνοια των γονιών για το πως γίνονται αυτά τα αδικήματα. Κατά τον εγκλεισμό γνωρίζουμε ότι υπήρξε αύξηση των περιστατικών καθώς πολλά παιδιά ήταν κλεισμένα στο σπίτι με τους δράστες /θύτες και ταυτόχρονα μείωση καταγγελιών καθώς δεν υπήρχε τρόπος τότε για τα παιδιά να εκφραστούν ή να πουν τι βιώνανε. 

Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στις οποίες απευθύνονται τα παιδιά είναι οι δάσκαλοι ή καθηγητές τους. Δυστυχώς με τα κλειστά σχολεία χάσαμε μια μεγάλη πηγή πληροφόρησης. Τώρα αυτά επανέρχονται και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Στην εκστρατεία μας αναφέρουμε ότι την περίοδο 2021 πραγματοποιήθηκαν 278 καταγγελίες που αφορούσαν 290 παιδιά. Είναι μεγάλη αύξηση. Πρώτον ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών κυρίως μέσω διαδικτύου όπως έχω αναφέρει και αύξηση των παιδιών θυμάτων που νιώθουν ότι μπορούν να σπάσουν την σιωπή τους.

-Ποιες ενέργειες γίνονται με τους εκπαιδευτικούς;

Τα παιδιά εμπιστεύονται τους δασκάλους και τους αποκαλύπτουν αυτό που βιώνουν.

Με το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Συμβούλιο «Φωνή», έχουμε διεκπεραιώσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων για την αναγνώριση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Υπάρχει καινούργιο εγχειρίδιο και εγκύκλιος που καθορίζει πως ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια κακοποίησης και πώς να τα αντιμετωπίσει. Επίσης έχουμε προβεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη διδασκαλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα κάνοντας κλικ εδώ, και αντίστοιχο εγχειρίδιο για γονείς.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο Υπουργός Παιδείας παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον οδικό χάρτη για την διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής για την α και β δημοτικού, καθώς και το υλικό που θα διδάσκετε. Όπως ο κανόνας του εσώρουχου, που λέει ότι κανείς δεν επιτρέπετε να αγγίζει ότι καλύπτει το εσώρουχο μου. Τώρα είμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού της ένταξης του μαθήματος πιο συστηματικά στα γυμνάσια και τα λύκεια γιατί πάλι υπάρχει ως μέρος άλλων μαθημάτων αλλά εμείς θέλουμε να είναι πιο συστηματικό. Για την α’ και β’ τάξη θα ξεκινήσει από Ιανουάριο και για τις άλλες τάξεις και μετά να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις δημοτικών και ακολούθως στα γυμνάσια και λύκεια.

Θα θέλαμε να γίνει πιο γρήγορα καθώς η σημαντικότερη πρώτη δράση που εκπονήθηκε το 2016 και είχε να κάνει με την πρόληψη. Ειδικά μιλώντας για τα μικρότερα παιδιά πρέπει να πούμε ότι δεν γνωρίζουν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κακό ειδικά αν έχει να κάνει με κάποιον που αγαπάνε και εμπιστεύονται και τους εκφοβίζει ή τους λέει ότι είναι ξεχωριστοί ή  ότι θα κάνουν κακό στην μητέρα ή στα αδέλφια τους. Αυτό πρέπει να το ξέρουν. . Ειδικά όταν βλέπουμε αυξημένα περιστατικά στο διαδίκτυο  που αφορά κυρίως εφήβους ,οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ακριβώς για να ξέρουν τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο. Αυτά τα όρια στην συμπεριφορά, τον σεβασμό προς τον εαυτό και το σώμα τους και να τους ενημερώσουμε για τους κινδύνους με τους οποίος λειτουργούν οι επιτήδειοι στο διαδίκτυο.

-Τι μήνυμα στέλνετε στους γονείς;

Τους χρειαζόμαστε και είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά σε αυτό τον αγώνα. Δεν θέλουμε απλά να επιβάλουμε ή να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τις τους απασχολεί αλλά να γνωρίζουμε από τους ίδιους τους γονείς τι χρειάζονται για αυτό και όσοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να σταθούν δίπλα μας να βοηθήσουν και να τους βοηθήσουμε για τον κοινό μας στόχο που είναι η προστασία των παιδιών μας.

 

Δείτε την συνέντευξη της κας Παπαδοπούλου στην Offsite On Air: 

Home