Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασία στην Offsite: Να πείσουμε τα θύματα να μιλήσουν

Του Μίμη Χριστοφόρου
- 24.01.2021

Αναστασία στην Offsite: Να πείσουμε τα θύματα να μιλήσουν

Thumbnail
Η πρόεδρος του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» μιλά για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Του Μίμη Χριστοφόρου 

Τις τελευταίες μέρες έχει μπει για τα καλά στην δημόσια συζήτηση το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος γυναικών και ειδικότερα στον χώρο του αθλητισμού με αφορμή βέβαια τις αποκαλύψεις αλλά και την καταγγελία που έκανε 23 χρόνια μετά Σοφία Μπεκατώρου. Μετά από αυτό τον σάλο που προκλήθηκε πολλές ήταν οι αποκαλύψεις και στην Κύπρο με την αθλήτρια Άντρη Ελευθερίου να αποκαλύπτει και αυτή την δική της ιστορία.

Η Offsite επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία μέσα από αυτή της την ιδιότητα ασχολείται με αυτά τα ζητήματα εδώ και κάποια χρόνια. Η κυρία Παπαδοπούλου μας εξήγησε τους λόγους που τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν αλλά και την αντιμετώπιση της κοινωνίας γενικότερα η οποία όπως φαίνεται έχει αλλάξει και αποτελούν μειονότητα αυτοί που αντιμετωπίζουν τα θύματα με λανθασμένο τρόπο.

ρητεξ

"Οι νομοθεσίες μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα αντιθέτως όσον αφορά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών οι νομοθεσίες είναι και πιο μπροστά".

Είναι θέμα, όμως, να υπάρχουν οι σωστές δομές και να μπορούν να στηρίξουν τα θύματα όταν και αν μιλήσουν, είναι θέμα της κοινωνίας να μπορεί να αποδεκτεί ότι πράγματι γίνονται αυτές οι κακοποιήσεις και οι παρενοχλήσεις. Οι νομοθεσίες μπορεί να είναι και το τελευταίο κομμάτι που έχει σημασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου χρονολογούνται οι νομοθεσίες που θα εφαρμοστούν είναι της εποχής που έγινε το αδίκημα που δεν ήταν και τόσο δυνατές αλλά ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλά και μόνο μια νομική διαδικασία, ο στόχος είναι η απελευθέρωση του θύματος από τον ψυχολογικό δεσμό, εγκλωβισμό που του είχε επιβληθεί λόγω της κακοποίησης.

Σε ερώτηση για το τι πιστεύει ότι φοβούνται τα θύματα και δεν μιλούν, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να το αποδεκτεί ένα θύμα, περνούν από το μυαλό του πρώτον αν θα το πιστέψουν σε περιπτώσεις όπως βλέπουμε στον αθλητισμό και σε άλλους χώρους που τα παιδιά εναποθέτουν τα όνειρα τους είτε της μουσικής είτε κάποιων άλλων τέτοιων ταλέντων και νιώθουν ότι μπορεί να καταστραφεί η ζωή τους πολλές φορές, ντρέπονται γιατί πιστεύουν ότι οι ίδιοι το προκάλεσαν, εντελώς παράλογα φυσικά, αλλά είναι αυτά που επιβάλλουν κάποιες κοινωνικές λανθασμένες αντιλήψεις και προφανώς υπάρχει πάντα η φοβία ότι δεν θα με πιστέψει κανένας και όπως φάνηκε ήδη ότι υπάρχει κόσμος που αντιδρά με αυτό τον τρόπο λανθασμένα φυσικά γιατί θέλει πάρα πολύ δύναμη να κάνεις κάτι τέτοιο και δεν το κάνεις τόσο εύκολα αν δεν υφίσταται πραγματικά κάτι πίσω.

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας | Κέντρο Ερευνών για Θέματα  Ισότητας

Γιατί δεν μίλησε τότε;

Είναι πολύ λανθασμένη αντίληψη αυτή διότι αυτό το λέει κάποιος ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τι τραύμα προκαλείται σε ένα θύμα όταν υποστεί επίθεση και δεν είναι εύκολο να μιλήσεις διότι μπορεί να είναι και σε χώρους όπου να πιστεύουν ότι απειλείται το μέλλον ή η καριέρα τους ή τα όνειρα τους. Είναι άτομα συνήθως που έχουν μεγαλύτερη δύναμη ή εξουσία πάνω από τα θύματα άρα το καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο να το κάνουν και συνοδεύονται από όλα τα αισθήματα που έχω περιγράψει: τον φόβο, την ντροπή λανθασμένα μεν αλλλα συναισθήματα που κυριαρχούν στο μυαλό ενός θύματος.

Να σπάσουν την σιωπή τους δεν σημαίνει να την σπάσουν στα μέσα ενημέρωσης αναγκαστηκά αν θέλουν σίγουρα αλλά το σημαντικό είναι να απελευθερούν, να λάβουν βοήθεια δεν είναι όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι ούτε καν η δίκη για μένα δεν είναι η προτεραιότητα γιατί όπως ξέρουμε όλοι είναι δύσκολο αυτές οι υποθέσεις να πετυγχαίνουν στα δικαστήρια όμως για ένα θύμα μπορεί να είναι σημαντικό απλά και μόνο να μιλήσει διότι θα μπορέσει επιτέλους να λάβει βοήθεια που δεν έλαβε όταν έγινε το περιστατικό διότι δεν μπορούσε τότε να το πει. 

Παίζει ρόλο η ηλικία που θα μπορέσει να μιλήσει;

Σίγουρα η ηλικία βοηθά αλλά κυρίως αυτό που βοηθά είναι το πόσο το έχει δουλέψει μέσα της/του αυτό που έγινε για να μπορεί σε κάποιο στάδιο της ζωής του να αντιμετωπίσει, υπάρχουν άτομα που μπορούν να το κάνουν πιο νωρίς και άτομα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, εξαρτάται τι διαδικασίες περνά ο καθένας μέσα του δεν είναι τόσο θέμα ηλικίας είναι θέμα και βοήθειας αν έχει λάβει και πάρα πολύ συχνά άτομα που μιλούν πιο μετά είναι διότι έχουν λάβει κάποιου είδουν βοήθεια και μπορούν επιτέλους να αντιμετωπίσουν αυτό που τους έτυχε και γι΄ αυτό νιώθουν και την δύναμη να μπορούν να μιλήσουν επιτέλους.

Σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο: Ποια η θέση της γυναίκας; |  offlinepost

Η κ. Παπαδοπούλου θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς όλα τα θύματα 

Μπορούν να σπάσουν την σιωπή τους όπως οι ίδιοι επιλέξουν να το κάνουν, υπάρχουν οι ειδικοί, υπάρχουν οι εμπειρογνώμονες, υπάρχουν οι δομές που μπορούν να τους βοηθήσουν και πάνω απ' όλα υπάρχει κόσμος που θα τους πιστέψει και πραγματικά εγώ έχω την πεποίθηση ότι η κοινωνία πιστεύει και δεν κατακρίνει αντιθέτως θέλει να βοηθήσει και η κοινωνία έχει αλλάξει και αυτό έχει αποδεικτεί διότι πριν λίγα χρόνια κανένας δεν μιλούσε για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, είναι η κοινωνία που απαίτησε να ληφθούν μέτρα εξού και έχουν ληφθεί μέτρα και βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ότι είμασταν πριν πολύ λίγα χρόνια άρα να πιστέψουμε στην δύναμη της κοινωνίας, να πιστέψουμε στο σωστό  αισθητήριο που έχει η κοινωνία και να πείσουμε τα θύματα ότι βοήθεια είναι εκεί φτάνει να την ζητήσουν. 

Home