Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Αναταράξεις" σε ετήσιους πολιτιστικούς θεσμούς λόγω COVID-19

Offsite Team
- 30.04.2020

"Αναταράξεις" σε ετήσιους πολιτιστικούς θεσμούς λόγω COVID-19

Thumbnail
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων διατηρεί κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέχρι το τέλος του Μάη

Η επιδημία του κορωνοϊού αναγκάζει πολιτιστικούς φορείς να αναβάλουν για την ερχόμενη χρονιά φεστιβάλ – θεσμούς που διεξάγονταν επί σειρά ετών, σε ετήσια  βάση ενώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων διατηρεί κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέχρι το τέλος του Μάη.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Για τον Ιούνιο του 2021 μεταφέρεται η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι διοργανωτές, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Θέατρο Ριάλτο.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στη μετάθεση της φετινής διοργάνωσης «μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και εξελίξεων εντός και εκτός Κύπρου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυπριακή Κυβέρνηση προς περιορισμό της εξάπλωσής της και για την προστασία των πολιτών».

Tα έργα που θα παρουσιαστούν στο 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, τον Ιούνιο του 2021, είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):

1) Akram Khan Company: Portraits in Otherness (Ηνωμένο Βασίλειο)

2) Danae & Dionysos: Free at last (Ελλάδα)

3) Editta Braun Company: Layaz (Αυστρία)

4) Francesca Foscarini / Associazone Culturale VAN: ANIMALE (Ιταλία)

5) Joshua Monten: Romeo, romeo, romeo (Ελβετία)

6) Omar Rajeh “Maqamat”: Beytna (Λίβανος)

7) Polish Dance Theatre: 45 (Πολωνία)

8) Rachel Erdos Dance Company: Q&A (Ισραήλ)

Το έργο που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο θα επιλεγεί μεταξύ των έργων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ενίσχυσης της Δημιουργίας και Έρευνας στον Τομέα του Σύγχρονου Χορού – ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» του 2019 και του 2020.  

Σε άλλη τους ανακοίνωση οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ αναφέρουν ότι, σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο, διοργανώνουν την 20η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου».  

Οι παραστάσεις των έργων που θα ενταχθούν στην «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου - 2020» θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 6ης και 8ης Νοεμβρίου 2020 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα είναι μεταξύ 1-31 Μαΐου 2020 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται συμπληρωμένες στα ηλεκτρονικά έντυπα που θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου, στη διεύθυνση : http://www.cyprusdanceplatform.com

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στους όρους συμμετοχής στην Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου – 2020, στην ιστοσελίδα :  http://www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/thesmoi_diorganoseis.html

 

Εξάλλου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι όλα τα μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και αρχαία μνημεία θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό έως και την 31η Μαΐου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.  

Το Τμήμα, εκφράζει την λύπη του για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό.  

 To Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ακυρώνει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

«Μετά από εβδομάδες αξιολόγησης όλων των παραμέτρων και εξελίξεων εντός και εκτός Κύπρου και όλων των πιθανών επιλογών, αποφασίσαμε όπως προχωρήσουμε στη δύσκολη, μα αναπόφευκτη, απόφαση μη πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης» αναφέρει ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Προσθέτει ότι  «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» στα 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας, «κατάφερε να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας μας, να εδραιωθεί και να διακριθεί ως ένας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός διεθνούς εμβέλειας». 

 

Προσελκύοντας θεατρικά σχήματα από πολλά μέρη του κόσμου και καθιερώνοντας το αρχαίο ελληνικό δράμα ως αναπόσπαστο μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Φεστιβάλ φιλοξένησε και προσέφερε χώρο παρουσίασης παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος σε περισσότερα από 130 θεατρικά σχήματα από 21 χώρες.  

Παράλληλα, έφερε την καλλιτεχνική δημιουργία πιο κοντά στην κοινωνία απευθυνόμενο στα ευρύτερα στρώματά της, αξιοποιώντας την κυπριακή δημιουργικότητα και ταυτόχρονα ανοίγοντας εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες.

ΚΥΠΕ

Home