Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανατροπή στο τριπλό φονικό - Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Offsite Team
- 26.06.2019

Ανατροπή στο τριπλό φονικό - Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Thumbnail
Οι εξελίξεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε σήμερα την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά της πρωτόδικης απόφασης στην υπόθεση του τριπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015 στη Λεμεσό με θύματα τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Παράσχο Ντορζή, 19 και 21 ετών, καθώς και τον 24χρονο Αιμίλιο Μιλτιάδους.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε στις 28/4/2017 τον 31χρονο Χριστάκη Θωμά σε τρεις κατηγορίες για ανθρωποκτονία επιβάλλοντας του συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 35 χρόνων στην κάθε κατηγορία, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες που είχε αρχικά διατυπώσει η Κατηγορούσα Αρχή για φόνο εκ προμελέτης.  

Το τριμελές Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση του, ανέτρεψε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση ,αντικαθιστώντας την καταδίκη του Θωμά για ανθρωποκτονία με καταδίκη για φόνο εκ προμελέτης και στις τρεις κατηγορίες,  επιβάλλοντας του ποινή δια βίου φυλάκισης σε κάθε κατηγορία. Το Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, όπως οι ποινές είναι διαδοχικές.    

Ο Γενικός Εισαγγελέας με την έφεση του, την οποία καταχώρησε ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Αντρέας Αριστείδης, πρόσβαλε την ορθότητα της απόφασης του Κακουργιοδικείου με τρεις λόγους έφεσης που είχαν ως κεντρικό άξονα τη διαπίστωση του ότι δεν αποδείχθηκε το στοιχείο της προμελέτης εξού και απέρριψε τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης.

Συγκεκριμένα με το πρώτο λόγο έφεσης ο Γενικός Εισαγγελέας προέβαλε τη θέση ότι το Κακουργιοδικείο εσφαλμένα είχε καταλήξει σε εύρημα ότι ο Θωμά τελούσε κατά το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης εξ αιτίας του επεισοδίου που προηγήθηκε έξω από την ταβέρνα του πατέρα του που τον κατέστησε εκτός ελέγχου, χωρίς πρώτα να εφαρμόσει και/ή να εξετάσει τις πρόνοιες του άρθρου 208 του ΚΕΦ. 154 που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με το άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα.

Με τον δεύτερο λόγο έφεσης προσβάλλετο η παράλειψη του Κακουργιοδικείου να συμπεριλάβει στα ευρήματα του στοιχεία της μαρτυρίας αυτόπτων μαρτύρων και του ιατροδικαστή που καταδείκνυαν ότι ο Θωμά δεν ήταν εκτός ελέγχου κατά τη διάπραξη των αδικημάτων.

Με τον τρίτο λόγο έφεσης προσβάλλετο η προσέγγιση του Κακουργιοδικείου ως προς τις ενέργειες του Θωμά μετά τη διάπραξη των αδικημάτων που θεώρησε ότι σύνηδαν με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ότι δηλαδή δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί και να σκεφτεί ψύχραιμα.

«Από τα ευρήματα και παραδεκτά γεγονότα βρίσκουμε ότι έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η αναγκαία πρόθεση (mens rea) θανάτωσης, δηλαδή η προμελέτη στη διάπραξη των φόνων», αναφέρει το Ανώτατο και σημειώνει ότι «η θανάτωση των θυμάτων από τον Θωμά με κτυπήματα από μαχαίρι δεν αμφισβητείτο».

Το Κακουργιοδικείο, προστίθεται στην απόφαση, « άχθηκε στο συμπέρασμα για τη μη ύπαρξη προμελέτης στη φόνευση των θυμάτων, στη συναισθηματική φόρτιση του Θωμά συνεπεία της πρόκλησης που υπέστη από πλευράς των θυμάτων έξω από την ταβέρνα του πατέρα του και ότι η ένταση μεταξύ τους συνεχίστηκε μέχρι τη θανάτωση των θυμάτων αλλά και της συμπεριφοράς του μετά τη θανάτωση που καταδείκνυε την ίδια συναισθηματική κατάσταση που τον είχε καταστήσει εκτός ελέγχου».

«Τα στοιχεία αυτά που έλαβε υπόψη το Κακουργιοδικείο παραπέμπουν αναμφίβολα στην υπεράσπιση που προνοεί το άρθρο 208 του Ποινικού Κώδικα. Σημειώνουμε όμως ότι κατέληξε στην πιο πάνω διαπίστωση χωρίς προηγουμένως να εξετάσει κατά πόσο πληρούντο τα κριτήρια που τέθηκαν από το πιο πάνω άρθρο και από τη νομολογία για να πετύχει η υπεράσπιση αυτή. Παραγνωρίζει επιπρόσθετα σημαντικές πτυχές των γεγονότων που κατατείνουν στο ότι κατά τη φόνευση των θυμάτων ο Θωμά είχε την ικανότητα για αυτοέλεγχο και το χρόνο να στοχαστεί…», αναφέρουν οι τρεις δικαστές.

Σημειώνουν επίσης ότι «δεν διατηρούμε καμία αμφιβολία πως σύμφωνα με το υπάρχον μαρτυρικό υλικό ενώπιον του Κακουργιοδικείου και τις αρχές της νομολογίας που αφορούν στο στοιχείο της προμελέτης, ο Θωμά θα έπρεπε να βρεθεί ένοχος στις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης που αντιμετώπιζε πρωτόδικα».

Στην παρούσα υπόθεση, καταλήγει το τριμελές Εφετείο, «η ιερότητα της ζωής έχει βάναυσα παραβιαστεί τρεις φορές. Η απώλεια τριών ανθρώπων έχει βυθίσει στο πένθος τρεις οικογένειες. Κάθε κατηγορία έχει χωριστό υπόβαθρο γεγονότων και χωριστό θύμα. Επιβάλλεται η επιβολή διαδοχικών ποινών».

Το Ανώτατο απέρριψε επίσης την έφεση που καταχώρησε ο Θωμά κατά του ύψους της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε πρωτόδικα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, θεωρώντας την ως έκδηλα υπερβολική.

Home