Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανεμβολίαστοι πολλοί επαγγελματίες υγείας σε ιδρύματα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
31.10.2021 - 06:00

Ανεμβολίαστοι πολλοί επαγγελματίες υγείας σε ιδρύματα

Πονοκέφαλος για ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας σε ιδρύματα με άτομα με ειδικές ανάγκες - Τι γίνεται στα γηροκομεία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα κρούσματα σε δομές και ειδικά σε οίκους ευγηρίας χτύπησαν «κόκκινο» τους τελευταίους μήνες και ανησύχησαν έντονα το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Όπως έγραψε η Offsite με εντολή της Υφυπουργού Αναστασίας Ανθούση έγινε έρευνα  σε δομές και στους οίκους ευγηρίας για να διαφανεί το ποσοστό εμβολιασμών και ειδικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων είτε τρόφιμων, είτε επαγγελματιών υγείας. Η έρευνα υπό τύπου ερωτηματολογίου ολοκληρώθηκε και είναι στη διάθεση του Υφυπουργείου. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται η Offsite, ποσοστό 86% επαγγελματιών υγείας σε οίκους ευγηρίας και δομές  είναι εμβολιασμένοι όμως υπάρχουν οι «γκρίζες ζώνες».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας στην Offsite, η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση τόνισε ότι μέσα από την έρευνα και τις απαντήσεις που δόθηκαν διαπιστώνεται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στην επαρχία Αμμοχώστου  και επαρχία Λάρνακας. «Ειδικά» είπε η κα Ανθούση «είναι ανησυχητικό ότι υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων αφορά επαγγελματίες υγείας και ειδικά σε κέντρα που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικά, 

Στην Επαρχία Λευκωσίας η εμβολιαστική κάλυψη  επαγγελματιών υγείας σε δομές είναι στο 91%.  Το 42% δεν εμβολιάστηκε λόγω αναξιοπιστίας για τα εμβόλια.

Στην Επαρχία Λεμεσού η εμβολιαστική κάλυψη επαγγελματιών υγείας σε δομές ειναι στο 86.7%. Το 34.5% δεν εμβολιάστηκε λόγω  αναξιοπιστίας για τα  εμβόλια.

Στην Επαρχία Πάφου η εμβολιαστική κάλυψη επαγγελματιών υγείας σε δομές είναι 89.5%. Το 55.5% δεν εμβολιάστηκε λόγω ελλιπούς ενημέρωση. 

Στην Επαρχία Λάρνακας η εμβολιαστική κάλυψη επαγγελματιών υγείας σε δομές είναι στο 75.9%. Το 57.5% δεν εμβολιάστηκε λόγω φόβου για τις μελλοντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου.

Στην Επαρχία Αμμοχώστου η εμβολιαστική κάλυψη επαγγελματιών υγείας σε δομές είναι 77.4% Το 57.6% δεν εμβολιάστηκε λόγω φόβου για τις μελλοντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου.

Τα έστειλε στον Χατζηπαντέλα

Η Υφυπουργός έστειλε τα αποτελέσματα της έρευνας στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και όπως μας είπε «θα αναμένω συνάντηση για να συζητήσουμε τα επόμενα 24ωρα». Ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση Υπουργού Υγείας και Υφυπουργού Πρόνοιας θα είναι και η ενισχυτική δόση (τρίτη δόση) σε ηλικιωμένους - τροφίμους σε οίκους ευγηρίας. Η κα Ανθούση είπε ότι θα γίνει προσπάθεια κάλυψης των οίκων ευγηρίας και όσων χρειάζονται».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Εμβολιασμοί και για  γρίπη

Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του σιγά - σιγά γι’αυτό και το Υφυπουργείο Πρόνοιας σκέφτεται και  τον τρόπο που θα προστατευτούν οι ηλικιωμένοι στους οίκους ευγηρίας. Ως εκ τούτου στη συνάντηση με τον Υπουργό,  η Υφυπουργός θα ζητήσει όπως ξεκαθαρίσει το ζήτημα εμβολιασμών ηλικιωμένων κατά της γρίπης. Όπως ανέφερε στην Offsite η κα Ανθούση «ένα από τα ενδεχόμενα που θα εξετάσουμε  είναι η χρήση κινητών μονάδων σε οίκους ευγηρίας για εμβολιασμούς κατά της γρίπης».  

Home