Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανενεργός νόμος, έφερε χασούρα πάνω από €15 εκ. στους πρόσφυγες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
31.05.2022

Ανενεργός νόμος, έφερε χασούρα πάνω από €15 εκ. στους πρόσφυγες

Εξηγήσεις ζητουν οι βουλευτές για τον νόμο του 0.40% στην αγοραπωλησία ακινήτου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τον  περιβόητο νόμο για τελος 0.4%  στην αξία πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας για πρόσφυγες συζητεί σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δεν εφαρμόστηκε.  

Έγινε έρευνα

Η Offsite πληροφορείται ότι το Κτηματολόγιο απάντησε σε αίτημα της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μετά από έρευνα, από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, το Κτηματολόγιο θα έπρεπε να εισέπραττε ποσό πέραν των 15εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά όπως πληροφορούμαστε θα ενίσχυαν το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, άρα και τον προσφυγικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος  μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι:  «Θα ζητήσουμε ενημέρωση  για τα ποσά που δεν εξασφαλίστηκαν για να βρεθούν λύσεις αφού χαμένοι είναι οι πρόσφυγες».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης 10ης Μαϊου 2022, λέχθηκε ότι εντός δύο εβδομάδων θα σταλούν στην Βουλή από πλευράς Κυβέρνησης τροποποιητικά νομοσχέδια για θέσπιση της διαδικασίας είσπραξης του τέλους επί της αξίας πώλησης της ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Ωστόσο, οι βουλευτές είναι  αποφασισμένοι να προβούν σε τροποποιήσεις, ώστε να καλυφθεί αναδρομικώς η διαδικασία  από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας. 

Παράλληλα, στις 10 Μαϊου εξετάστηκε και το ζήτημα των καθυστερήσεων στην εξέταση/έγκριση των αιτήσεων για στεγαστικά σχέδια στην Υπηρεσία Μέριμνας, αλλά και την τελική παραχώρηση, των χορηγιών από τις Επαρχιακές Διοικήσεις. 

Ταυτόχρονα, μέσα από την συζήτηση φάνηκαν επίσης οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές και αντιπαραγωγικές διαδικασίες που υπάρχουν στις Επαρχιακές Διοικήσεις για την εξέταση των αιτήσεων επιδιόρθωσης κατοικιών στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Διάφορα τμήματα κάνουν ελέγχους και επανελέγχους στις οικίες και μετά επιστρέφουν στην Επαρχιακή Διοίκησητις μελέτες για υπογραφές και εγκρίσεις και δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο αχρείαστες καθυστερήσεις.

Home