Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανήλικοι χρήστες: Ελπίδα για το αύριο μέσω της Αγίας Σκέπης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 24.07.2022

Ανήλικοι χρήστες: Ελπίδα για το αύριο μέσω της Αγίας Σκέπης

Το κλειστό πρόγραμμα για τους ανήλικους χρήστες ναρκωτικών, τα 3 στάδια και η επανένταξη στην κοινωνία

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η εμπλοκή με τα ναρκωτικά και η χρήση τους είναι δυστυχώς πρόβλημα το οποία ταλανίζει την κοινωνία. Ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικους χρήστες. Τα τελευταία χρόνια οι ανήλικοι χρήστες αυξάνονται ραγδαία βαδίζοντας σε σκοτεινά μονοπάτια.  

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Όμως, οι ανήλικοι χρήστες δεν είναι μόνοι. Η Αγία Σκέπη βοηθά τα παιδιά να μπορούν να ονειρεύονται ξανά, να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. Πέραν από τα προγράμματα για τους ενήλικες, εδώ και 3 χρόνια η Αγία Σκέπη βρίσκεται στο πλευρό και των εφήβων με την κοινότητα ανηλίκων.

Το πρόγραμμα της κοινότητας ανηλίκων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και απευθύνεται σε νεαρά άτομα από 13 μέχρι 19 ετών. Διεξάγεται σε χώρο εσωτερικής διαμονής στην περιοχή Λατσιά-Γέρι και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. 

Μάλιστα από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, συνολικά 10 παιδιά κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης. 

1

13 ετών το πιο μικρό -ηλικιακά- μέλος του προγράμματος

Στο κλειστό θεραπευτικό κέντρο εφήβων Αγίας Σκέπης οι ανήλικοι διαμένουν στην κοινότητα. Μιλώντας στην OffsiteNews η κ. Τίνα Παύλου, Κλινική Διευθύντρια Προγραμμάτων Αγίας Σκέπης εξήγησε πως το πρώτο στάδιο που είναι αυτό της θεραπείας διαρκεί 6-9 μήνες (η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους νωρίτερα).

Τη δεδομένη στιγμή στην κοινότητα της Αγίας Σκέπης διαμένουν 5 αγόρια (ηλικίας 14, 16, 16, 18, 19 ετών) και 3 κορίτσια (13, 14, 16 ετών). 

Ερωτηθείς η κ. Παύλου πώς τα περιστατικά καταλήγουν στο θεραπευτικό κέντρο, μας εξήγησε ότι υπάρχουν 3 τρόποι. «Λόγω του ότι είναι ανήλικοι, πρέπει να επικοινωνήσει με την Αγία Σκέπη κάποιος ενήλικας. Οι παραπομπές μπορούν να γίνουν από τους συμβούλους στα σχολεία, είτε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είτε από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού». (Σταθμός εφήβων, τηλ. 22 347720)

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο γολγοθάς της Πωλίνας με τα ναρκωτικά & η βοήθεια από Αγία Σκέπη

Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες που παρακολουθούν οι ανήλικοι

Εκτός από απεξάρτηση, το πρόγραμμα στοχεύει να εφοδιάσει τα μέλη του με δεξιότητες που προωθούν την ομαλή συμπεριφορική και συναισθηματική εξέλιξη και την επανασύνδεση με το σχολικό περιβάλλον και την οικογένεια (ή κρατική στέγη).

Όλα τα παιδιά τα οποία διαμένουν στην Αγία Σκέπη είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Μάλιστα παρέχεται η δυνατότητα η εκπαίδευση είτε να γίνεται κατ’οίκον, είτε τα παιδιά να φοιτούν κανονικά σε σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές, Εσπερινό). Στο χώρο της κοινότητας έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος στον οποίο οι ανήλικοι παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα μέλη συμμετέχουν σε ομαδική, ατομική αλλά και οικογενειακή ψυχοθεραπεία καθώς γίνονται συναντήσεις και με τους γονείς των ανηλίκων (όταν αυτό βέβαια είναι εφικτό). 

2

Πέραν όμως από την ψυχοθεραπεία και την εκπαίδευση τα παιδιά επί καθημερινής βάσεως απασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες όπως: γυμναστική, ποδηλασία, μαγειρική, τέχνη, θέατρο, ξυλουργική, μουσική. Παράλληλα κάποια παιδιά εντάχθηκαν σε ακαδημίες ποδοσφαίρου και μερικά από τα κορίτσια παρακολουθούν μαθήματα χορού και ιππασίας (εκτός της κοινότητας). Το τελευταίο διάστημα στο κλειστό θεραπευτικό κέντρο εφήβων Αγίας Σκέπης γίνονται ψυχοεκπαιδευτικές συναντήσεις για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και τα μαθήματα των παιδιών.

3

6

Το στάδιο της κοινωνικής επανένταξης & το follow up

Όταν τα παιδιά ολοκληρώσουν το στάδιο της κλειστής φάσης του προγράμματος, περνούν στη φάση της κοινωνικής επανένταξης η οποία έχει διάρκεια 6 μήνες.

Όταν ξεκινήσει η φάση της κοινωνικής επανένταξης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία -εάν ενηλικιωθούν μέχρι τότε- να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να μείνουν στους ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες που έχει η Αγία Σκέπη. Σε περίπτωση που ένα παιδί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ανήλικο ακόμη, θα πρέπει η κοινωνική επανένταξη να γίνει από το σπίτι του. «Τις πλείστες φορές το οικογενειακό πλαίσιο δεν υπάρχει. Μάλιστα υπήρχε φορά που ένα παιδί διέμενε στους ξενώνες για 2 χρόνια μέχρι να ενηλικιωθεί».

Κατά τη διάρκεια της κοινωνικής επανένταξης, γίνονται εβδομαδιαίες συναντήσεις με τις θεραπευτικές ομάδες, ουροληψίες και το κάθε μέλος του προγράμματος ανάλογα ακολουθεί τη δική του πορεία ανάλογα και με την ηλικίας. Είτε επιλέγει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του, είτε βγαίνει στην αγορά για εξεύρεση εργασίας. 

4

Ακολούθως, αφού ολοκληρωθεί και η φάση της κοινωνικής επανένταξης υπάρχει το follow up, όπου για 12 μήνες γίνονται μηνιαίες θεραπευτικές συναντήσεις. 

Πώς ένας γονέας θα αντιληφθεί ότι το παιδί του χρειάζεται βοήθεια

Στη συνέχεια η κ. Παύλου ανέφερε παραδείγματα περιπτώσεων όπου οι γονείς αντιλήφθηκαν πως το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών και χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς. 

«Αυτό που ακούμε συνήθως από γονείς είναι ότι το παιδί τους δεν επιστρέφει στο σπίτι μετά από έξοδο, ζητά περισσότερα χρήματα, γίνεται επιθετικό, έχει απώλεια συγκέντρωσης, απέχει από το σχολικό πλαίσιο, απομονώνεται και είναι μυστικοπαθής».

Σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς η κ. Παύλου τόνισε πως θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί τους χωρίς ένταση.

Σημειώνεται πως ενώ υπάρχουν και οι ομάδες κινητοποίησης στις οποίες άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον ενός χρήστη ναρκωτικών μπορούν να απευθυνθούν ώστε να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια για να μπορέσουν με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους χρήστες. 

5

Home