Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανησυχία ΔΕΟΚ για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας

Offsite Team -
04.06.2019 - 12:25

Ανησυχία ΔΕΟΚ για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας

Thumbnail
Τι αναφέρει η ΔΕΟΚ

Δυσαρέσκεια και  έντονη ανησυχία εκφράζει η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) για τις απαράδεκτες, όπως αναφέρει, «θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες», προσδοκώντας ότι οι όποιες σκέψεις για νομική ρύθμιση και περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας «θα εγκαταλειφθούν διότι σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι δυναμική».

 

Προσθέτει ότι «το σύστημα εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο βασίζεται στον κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

 

Η ΔΕΟΚ εξηγεί ότι «οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται ο κώδικας προάγουν τη διαβούλευση, τη διαπραγμάτευση και τη συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για τον καθορισμό των ορών απασχόλησης των εργαζομένων και τη διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών και το δικαίωμα της απεργίας δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό εφόσον ακολουθούνται οι διαδικασίες που καθορίζει ο κώδικας».

 

Υπενθυμίζει, εξάλλου, «στην ΟΕΒ και στο ΚΕΒΕ ότι το 2004 έχουν υπογράψει συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, συμφωνία η οποία έχει τηρηθεί κατά γράμμα διασφαλίζοντας οικονομική σταθερότητα και εργατική ειρήνη στον τόπο». 

 

Τέλος η ΔΕΟΚ, «εκφράζει την ικανοποίησή της για την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς της ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι θα σεβαστεί την συμφωνία του 2004 για την επίλυση εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες». 

Home