Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων - Επιστρέφει η μάσκα;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
25.06.2022 - 06:30

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων - Επιστρέφει η μάσκα;

Πάμε για 4η δόση το φθινόπωρο; Τι απαντά η δρ Πανά - Σε ποιους χώρους συστήνεται η χρήση μάσκας

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα μετά και την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στο ποσοστό θετικότητας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως απαντά το Υπ.Υγείας για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Συγκεκριμένα: 

- Την εβδομάδα 3-9 Ιουνίου εντοπίστηκαν 2.207 νέα κρούσματα κορωνοϊού και το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 3,77%. Συνολικά 31 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ.

- Την εβδομάδα 10-16 Ιουνίου εντοπίστηκαν 3.470 νέα κρούσματα κορωνοϊού και το ποσοστό θετικότητας έφτασε το 6,5% ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων αυξήθηκε κατά 3 και έφτασε στους 34 συνολικά.

- Την εβδομάδα 17-23 Ιουνίου εντοπίστηκαν 7.263 νέα κρούσματα κορωνοϊού και το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 9,77%. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έφθασε τους 47.

Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο δείκτης που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αυτός των νοσηλειών. Και τη δεδομένη στιγμή οι νοσηλείες δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία.

Πάντως από πλευράς υπουργείου Υγείας τονίζεται πως η επιδημιολογική κατάσταση αξιολογείται και πως σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, θα ληφθούν αποφάσεις για μέτρα.

Επιστρέφει η μάσκα;

Μιλώντας στην OffsiteNews η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά «όσο το ποσοστό των νοσηλειών με σοβαρή νόσηση από covid είναι χαμηλό δεν μπορείς να πάρεις μέτρα». 

Ερωτηθείς η δρ Πανά εάν θα πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες στη ζωή μας, απάντησε πως «σε αυτή τη φάση και μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε, ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει ποιος χώρος είναι υψηλού κινδύνου και εάν ο ίδιος είναι υψηλού κινδύνου να νοσήσει σοβαρά».

Αναφερόμενη στους χώρους υψηλού κινδύνου, εξήγησε ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροδρόμια, χώροι με αυξημένο συγχρωτισμό. Αλλά εξήγησε πως εναπόκειται στον καθένα ξεχωριστά εάν θέλει να κάνει χρήση της μάσκας ή όχι. 

Έρχεται και 4η δόση στο γενικό πληθυσμό;

Η δρ Πανά σχολίασε και το ενδεχόμενα εάν θα πρέπει το φθινόπωρο ο γενικός πληθυσμός να προχωρήσει σε εμβολιασμό με δεύτερη ενισχυτική δόση (4η δόση). 

«Η δεύτερη ενισχυτική δόση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους υπερήλικες και τους ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή σε αυτούς που η ανοσία πέφτει πιο γρήγορα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή νόσηση».

Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ερωτηθείς, απάντησε πως «τώρα μελετάμε τη διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας από την 3η δόση και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα».

Καταληκτικά τόνισε πως όλοι θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και «ο καθένας θα πρέπει να προστατεύεται ειδικά όταν είναι υψηλού κινδύνου».

Συστάσεις από υπουργείο Υγείας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας τονίζει πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (απόσταση, υγιεινή χεριών).

Παράλληλα συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (γάμοι, βαφτίσεις, συναυλίες, πάρτι κτλ), σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Home