Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανησυχίες Βουλευτών για μετατροπή του ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό

Offsite Team -
18.06.2020 - 18:46

Ανησυχίες Βουλευτών για μετατροπή του ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό

Thumbnail
Οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή ΟΑΥ

Ανησυχίες εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ότι επιχειρείται εισαγωγή από την πίσω πόρτα του πολυασφαλιστικού στο ΓεΣΥ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ  Άθως Τσινωντίδης τόνισε ότι επ` ουδενί λόγω ΄τίθεται θέμα πολυσφαλιστικού ΓεΣΥ.

 

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας για τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ στην επαρχία Λεμεσού λόγω της μη ένταξης ικανοποιητικού αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και της αδυναμίας των ειδικών ιατρών ενταγμένων στο Γενικό Σύστημα Υγείας να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι από τη συζήτηση διαπιστώθηκαν προβλήματα και εκφράστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια γεφύρωσης των αντιθέσεων και συμπλήρωσης των κενών που υπάρχουν.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε ακολούθως ότι το ζητούμενο με την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι η ίση μεταχείριση των πολιτών και ασθενών και να εκλείψουν οι λίστες αναμονής. Πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από διάλογο και διαδικασίες σεβασμού των αντίθετων απόψεων.  

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής Υγείας ότι επιχειρείται εισαγωγή του πολυασφαλστικού από την πίσω πόρτα, ο κ. Κωνσταντίνου παρατήρησε ότι κάποιες ενέργειες που έγιναν, δίνουν κάποια δικαιώματα που δημιουργούν επιφυλάξεις και ανησυχία και είπε πως θα πρέπει να υπάρξει νομική γνωμάτευση για αυτές τις ενέργειες.  

Ο κ. Τσινωντίδης αφού παρατήρησε ότι ήταν η πρώτη φορά που παρέστη στη Βουλή μετά την έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, είπε ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κλινών στη Λεμεσό είναι ενταγμένες στο Σύστημα.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ και εξετάζουν στα ιατρεία τους δεν μπορούν να προβούν σε ιατρικές πράξεις εντός νοσηλευτηρίου και να λειτουργήσουν (να χειρουργήσουν) σε μη συμβεβλημένο νοσηλευτήριο.  

Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια κάποια νοσηλευτήρια να αποδεχθούν ότι αυτοί οι γιατροί να μπορούν να χειρουργούν σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια και να προβούν στα χειρουργεία τους.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι επ΄ουδενί λόγω τίθεται θέμα πολυσφαλιστικού ΓΕΣΥ για αυτό και η θέση ότι σε νοσηλευτήριο που δεν είναι συμβεβλημένο δεν μπορεί να υπάρξει ιατρική πράξη και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία που να καλύπτεται από τον ΟΑΥ.  

Ερωτηθείς αναφορικά με περιπτώσεις που αναισθησιολόγοι, μη ενταγμένοι στο ΓεΣΥ προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα, είπε πως ο ΟΑΥ είναι συμβεβλημένος με το νοσηλευτήριο, και ως εκ τούτου κάποιες ειδικότητες είτε είναι, είτε δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ δεν φαίνονται πουθενά και έτσι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για γιατρούς που πιθανόν να μην είναι εγγεγραμμένοι.  

Πρόσθεσε ότι πάρα πολλοί αναισθησιολόγοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου χαιρέτισε την έναρξη της Β΄φάσης του ΓεΣΥ, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργίου έκανε λόγο για άσκηση εκβιασμών  και εξέφρασε φόβους για προσπάθειες να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό.  

Ο κ. Γεωργίου κάλεσε όλους τους αρμοδίους και όλα τα νοσηλευτήρια σε συνεργασία και συναίνεση ώστε να μπορέσουν οι πολίτες και οι ασθενείς ισόνομα και ισότιμα να απολαμβάνουν τη φροντίδα υγείας.  

Υπάρχουν ερωτηματικά γιατί ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λεμεσό δεν έχει ενταχθεί και γιατί γιατροί του ΓεΣΥ που ανήκουν στο συγκεκριμένο νοσηλευτήριο απαγορεύεται να ασκήσουν τα ιατρικά τους καθήκοντα όπως και εγχειρήσεις.  

Ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό  είπε ότι τα πράγματα μιλούν από μόνα τους, και παρατήρησε ότι υπάρχουν γιατροί του ΓεΣΥ που μπορούν να βλέπουν κόσμο και δεν μπορούν να κάνουν εγχειρίσεις.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η συζήτηση που διεξήχθη ανέδειξε την προχειρότητα εφαρμογής της Β΄φάσης του ΓεΣΥ και ότι αποκαλύπτονται σταδιακά παρατυπίες σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία και παραβίαση αρχών οι οποίες έπρεπε να χαρακτηρίζουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.  

Με ευθύνη του ΟΑΥ, παραβιάστηκε η νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων  με αποτέλεσμα να έχουμε νοσηλευτήρια δύο ταχυτήτων, συνέχισε ο κ. Σιζόποιυλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια στα οποία έχει επιτραπεί ταυτόχρονα με το τμήμα που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ,  να υπάρχει τμήμα εκτός ΓεΣΥ και να προσφέρει υπηρεσίες.  

Περαιτέρω ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι, αλλά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν για ασθενείς του ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα, θα λαμβάνουν αμοιβή. Με αυτή τη διαδικασία  επιχειρείται να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό από την πίσω πόρτα και θα αποβεί σε βάρος της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, συνέχισε προσθέτοντας με όλα αυτά που συμβαίνουν οι ανησυχίες γίνονται μεγαλύτερες,

 

Οι ευθύνες για τα φαινόμενα που παρατηρούνται, βρίσκονται στους φορείς που είναι εντεταλμένοι να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ και στα κόμματα που καλύπτουν αυτές τις καταστάσεις, είπε τέλος ο κ. Σιζόπουλος.

ΚΥΠΕ

Home