Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανησυχούν γονείς & εκπαιδευτικούς τα περιστατικά βίας σε σχολεία

Offsite Team -
24.09.2022 - 06:20

Ανησυχούν γονείς & εκπαιδευτικούς τα περιστατικά βίας σε σχολεία

Ολοκληρώνονται σύντομα τα έργα υλικοτεχνικής υποδομής σε σχολεία
Όσα ανέφεραν στην Offisite News Οργανωμένοι γονείς και ΟΕΛΜΕΚ

Περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών και εκπαδευτικών παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία.

Η Offiste News με αφορμή αυτά τα περιστατικά επικοινώνησε με τον κ. Χαράλαμπο Διονύσιου, Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και με τον κ. Κώστα Χατζησάββα  Γενικό Γραμματέα  της ΟΕΛΜΕΚ για να σχολιάσουν τα περιστατικά βίας στα σχολεία καθώς και να μας αναφέρουν τους δικούς τους προβληματισμούς. 

Μιλώντας στην Offsite News ο κ. Διονυσίου ανέφερε η έξαρση παραβατικότητας, νεανικής βίας, ο σχολικός εκφοβισμός ή οποιαδήποτε άλλη μορφή bulling από τον οποιοδήποτε προέρχεται, για την συνομποσπονδία είναι καταδικαστέα.

Είναι καθήκον, συνέχισε, της κοινωνίας, του κράτους, της Αστυνομίας το κάθε περιστατικό να διερευνάται κι εκεί που υπάρχουν επιπτώσεις να επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές.

Η μόνη ενέργεια, πρόσθεσε, που μπορούμε να κάνουμε σε περιπτώσεις που αν υπάρχουν στοιχεία να καταγγέλονται στην Αστυνομία για να τιμωρούνται παραδειγματικά 

Η προτροπή μας, σημείωσε ο κ. Διονυσίου, στα παιδιά και το κτίσιμο κουλτούρας σε τέτοια περιστατικά αναμφίβολα είναι καθήκον του κάθε γονέα.

Παράλληλα εκ μέρους των εκπαιδευτικών ο κ. Χατζησάββας ανέφερε το γεγονός ότι παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές εντός των σχολικών χώρων σίγουρα ανησυχούν την ΟΕΛΜΕΚ, ιδιαίτερα ανησυχεί το γεγονός ότι σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές και τις καταδικάζουμε, τόνισε, με όλες τις δυνάμεις μας.

Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε επίσης τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΟΕΛΜΕΚ με αφορμή και τα πρώτα περιστατικά που σημειώθηκαν στα σχολεία αναφέροντας ότι έχει στείλει επιστολή στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας με αφορμή τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών όπου ζητά να λάβει άμεσα μέτρα έτσι ώστε να εξαλυφθούν τα περιστατικά αυτά.

Παράλληλα ο ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι έχουν στείλει επίσης και το προηγούμενο χρονικο διάστημα ολοκληρωμένες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας όπου ζητούν να προχωρήσει στην υλοποίηση των συγκεκριμένων εισηγήσεων που υποβάλλει η ΟΕΛΜΕΚ.

>>> Διαβάστε επίσης: Γίνονται ψηφιακές 6600 τάξεις διδασκαλίας στα σχολεία

Επίσης ο κ. Χατζησάββας ανέφερε τρια σημεία στα οποία η ΟΕΛΜΕΚ ζητά

  • την τοποθέτηση συνεργατών στα σχολεία για τα εναλλακτικά προγράμματα της άμεσης ομάδας παρέμβασης όπου μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί.
  • τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας και στα γυμνάσια, ένας επιτυχιμένος θεσμός που γίνεται στα Λύκεια.
  • αύξηση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων όπως επίσης και των καθηγητών συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής στα σχολεία.

Τέλος ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στις διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι όπως δήλωσε καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά στα σχολεία πρέπει όμως και οι ίδιοι οι γονείς να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους και να τους δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές έτσι ώστε όλοι μαζί από κοινού να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε πρόσφατα στην εκπομπή Offsite on Air o υπουργός Παιδείας υπάρχουν μηχανισμοί εντός σχολείων  για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. 

Για παράδειγμα όπως σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου ο υπεύθυνος τμήματος θα πρέπει να τυγχάνει ειδικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τη βία την παραβατικότητα, το bullying, τον εκφοβισμό και πως να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. 

Υπάρχει επίσης η υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας η οποία ενισχύεται αφού τον Οκτώβριο θα γίνουν 30 ακόμη προσλήψεις αλλά και η ομάδα άμεσης παρέμβασης με περισσότερους από 100 εξωτερικούς συνεργάτες που αναλαμβάνουν περιπτώσεις παιδιών για τα οποία υπάρχουν ζητήματα.

Home