Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Ενηλίκων Χλώρακας

Offsite Team -
13.08.2022

Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Ενηλίκων Χλώρακας

Στολίδι για την κοινότητα της Χλώρακας και όχι μόνο αποτελεί το Κέντρο Ενηλίκων Χλώρακας

Στολίδι για την κοινότητα της Χλώρακας και όχι μόνο αποτελεί το Κέντρο Ενηλίκων Χλώρακας που βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας και στεγάζεται στα πρώην γραφεία της Κοινοτικής Αρχής Χλώρακας.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕ Χλώρακας Χριστόδουλος (Λάκης) Χριστοδούλου ανέφερε πως το Κέντρο Ενηλίκων Χλώρακας άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2022 με την πρόσληψη του προσωπικού.

Πρόσθεσε επίσης πως το κέντρο επανδρώνεται από έμπειρο και προσοντούχο προσωπικό, το οποίο εργάζεται με υπευθυνότητα, συνέπεια και ευαισθησία.

Βρισκόμαστε είπε στο τέλος της οργάνωσης μας και του συντονισμού και ξεκίνησε η προσφορά καφέ, σνακ και γλυκού.

Επίσης ομάδα γυναικών ασχολείται με την παρασκευή αρτοποιητικών προιόντων, όπως πίτες και μπουρέκια ή και με το ράψιμο.

Από τις 10 Ιουλίου συμπλήρωσε, προσφέρεται γεύμα με πολύ χαμηλή τιμή κόστους ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δωρεάν προσφορά.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου το Κέντρο Ενηλίκων είναι έργο του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Χλώρακας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Κ.Ε. απαρτίζεται από εκλεγμένα μέλη της κοινότητας που εργάζονται εθελοντικά για την καλύτερη λειτουργία του. Επιπρόσθετα το Σ.Κ.Ε. καθοδηγείται, στηρίζεται οικονομικά και εποπτεύεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τα έσοδα του κέντρου συνέχισε προέρχονται από Κρατική Χορηγία, από τη Κοινότητα Χλώρακας, από διάφορες εισφορές, από εισφορά των μελών του Κέντρου, καθώς από εισφορές / δωρεές από τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στο ωράριο λειτουργίας ο κ. Χριστοδούλου είπε πως αυτό είναι από τις 08:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. (Δευτέρα – Παρασκευή). Επεσήμανε ωστόσο πως το ωράριο είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις εκδηλώσεις του κέντρου συνέχισε.

Στόχοι

Στόχοι του Κέντρου είπε ο κ. Χριστοδούλου είναι η προσφορά βασικών υπηρεσιών στους ηλικιωμένους και στα άτομα με ειδικές δυσκολίες. Η στήριξη των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους, ώστε οι ηλικιωμένοι, να συνεχίζουν να είναι ενεργά μέλη της κοινότητας. Η αποφυγή της ιδρυματοποίησης τους και η παραμονή στο περιβάλλον τους.

Σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κέντρου Ενηλίκων ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το Πρόγραμμα Ημερήσιας Φροντίδας, δίνει την δυνατότητα στα ηλικιωμένα άτομα να εξυπηρετούνται κατά την διάρκεια της ημέρας και να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να παραμένουν ενεργά μέλη της κοινότητας.

Οι υπηρεσίες αυτές εστιάζουν στην ανακούφιση ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού και σκελετικού συστήματος. Ακόμη Προγράμματα απασχόλησης. Χειροτεχνίας, Γυμναστικής, Χορός, Χορωδία, Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Προληπτικά προγράμματα, Συμβουλευτική στήριξη και Βιωματικά εργαστήρια.

Ανέφερε επίσης ότι προσφέρονται ψυχαγωγικά προγράμματα ενώ θα διοργανώνονται εκδρομές σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Πραγματοποιούνται δε αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων και ανταλλαγές επισκέψεων με άλλα Κέντρα Ενηλίκων κ.ά.

Το κέντρο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ηλικιωμένων της περιοχής. Προσφέρει φροντίδα, ποιοτική ψυχαγωγία, ευκαιρίες δραστηριοποίησης με σκοπό να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση τους, παρέχοντας τους την ευκαιρία να βρίσκονται σ΄ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Πως ξεκίνησε η ιδέα 

Η ιδέα είπε ο κ. Χριστοδούλου ξεκίνησε από το 2019 σημειώνοντας πως ήταν μια πρωτοβουλία του κοινοτάρχη της Χλώρακας Νικόλα Λιασίδη. Ακολούθως το θέμα ανατέθηκε στην Μαρία Λεωνίδου η οποία είναι Κοινωνική Λειτουργός, η οποία προχώρησε σε μια έρευνα για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ΣΚΕ Χλώρακας. Από την έρευνα, συνέχισε, διαφάνηκε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και ξεκίνησε η διαδικασία της σύστασης αυτού του Σωματείου. Ακολούθως έγινε μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο και πάλι τον ίδιο, κατατέθηκε στην Έπαρχο Πάφου, και εξασφάλισαν την έγκριση.

Το Διοικητικό Συμβουλίο Κοινοτικού Εθελοντισμού Χλώρακας απαρτίζεται από τους ακόλουθους: Πρόεδρος Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Κουρίδης, Γραμματέας Πάτρα Τσαβέλλα, Ταμίας Βάσος Θεοδώρου, Βοηθός Γραμματέας Ελένη Πιστόλα, Μέλος Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Mέλη Αναστασία Ιωάννου, Χαράλαμπος Ιωάννου και Θέκλα Μαυρέση.

Οικονομικοί Πόροι

Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από τη χορηγία από το Κράτος και μια ετήσια χορηγία από το Κ.Σ. Χλώρακας. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως ζητούν και πόρους από το κοινό, όπως είναι το τέλος εγγραφής που είναι 10 ευρώ ανά μέλος και αποτελεί ετήσια συνδρομή.

Πρόσθεσε πως μέλος μπορεί να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε κάτοικος Χλώρακας ή καταγόμενος από την Χλώρακα από 18 ετών και άνω και δικαιούται να επωφελείται όλες τις Υπηρεσίες του ΣΚΕ Χλώρακας.

Ο κ. Χριστοδούλου κάλεσε ως ΔΣ ΣΚΕ Χλώρακας τους κατοίκους της Χλώρακας να αγκαλιάσουν τον θεσμό.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Το Κέντρο Ενηλίκων Χλώρακας έχει συνάψει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις για να έχει υπηρεσία ψυχολόγου. Μάλιστα την Πέμπτη 7 Ιουλίου υπεγράφη, όπως είπε , ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΚΕ Χλώρακας πρωτόκολλο συνεργασίας.

Tι λέει η Διευθύντρια

Από την πλευρά της η  Μαρία Λεωνίδου είπε πως το ΣΚΕ Χλώρακας θα συνεργαστεί με Παθολόγο ιατρό που θα έρχεται σταθερά μια φορά την εβδομάδα να μετρά την πίεση και μια φορά τον μήνα να μετρά το σάκχαρο, αλλά και με φυσιοθεραπευτή. Βασικός στόχος συμπλήρωσε, είναι η ψυχαγωγία των ατόμων άνω των εξήντα χρόνων ώστε να μείνουν ενεργοί στην κοινωνία τους με την διοργάνωση εκδρομών και διαφόρων εκδηλώσεων.

ΚΥΠΕ

Home