Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανώτατο: Το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο ως 2 οντότητες

Offsite Team
- 10.11.2021

Ανώτατο: Το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο ως 2 οντότητες

Thumbnail
Διαφωνία Ανωτάτου με νομοσχέδιο για εγκαθίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την εγκαθίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου διατυπώνει το Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή που απέστειλε στις 8 Νοεμβρίου στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Το Ανώτατο αναφέρει στην επιστολή ότι είναι νομικά και πρακτικά ορθό τα δύο δικαστήρια, το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, να εγκαθιδρυθούν με ξεχωριστό νομοθέτημα και να υπάρχουν ως διαφορετικές δικαιοδοτικές οντότητες, ασκώντας το καθένα τη δική του ξεχωριστή δικαιοδοσία.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών προνοεί ένα δικαστήριο με πέντε δικαστές που θα δικάζει σε δύο τμήματα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις στη Βουλή, η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου «ανέλαβε τη δέσμευση να έρθει σε επαφή τις προσεχείς ημέρες με το Ανώτατο Δικαστήριο για να εξετάσει τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση, γιατί αν υιοθετήσουμε πλήρως την επιστολή του Ανωτάτου, δυστυχώς θα καθυστερήσει η έγκριση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εκτός του ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση του αριθμού μεγάλων εμπορικών διαφορών που βρίσκονται συσσωρευμένες στα επαρχιακά δικαστήρια, αποτελεί και μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου και πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερον δυνατόν. Ταυτόχρονα, είπε, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να καταστεί η Κύπρος ανταγωνιστικό κέντρο ξένων επενδύσεων.

Πρόσθεσε ότι στο ναυτοδικείο εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια μόνον 50 υποθέσεις και διερωτήθηκε τι θα κάνει το ναυτοδικείο εάν ιδρυθεί ως ανεξάρτητο δικαστήριο.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο και την Υπουργό. Αν δεν υπάρξουν ασφαλείς απαντήσεις η Βουλή θα προχωρήσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως έχει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η άποψη του Ανωτάτου λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής δεν παρέστη εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τον κ. Τορναρίτη να εκφράζει την ελπίδα την επόμενη φορά να υπάρξει εκπροσώπηση ώστε να ανταλλαγούν απόψεις.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα» δήλωσε ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, προσθέτοντας πως η επιστολή του Ανωτάτου έρχεται «μετά από χρόνια υποτίθεται διαβουλεύσεων μεταξύ Εκτελεστική και Δικαστικής εξουσίας».

Σημείωσε πως πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το ότι η Υπουργός θα διαβουλευθεί με το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

«Όπως ισχύει και για τα θέματα μεταρρύθμισης, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μετρήσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της. Όμως, συνιστά πισωγύρισμα το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο που θα κληθεί να εφαρμόσει αυτό το μέρος της μεταρρύθμισης εκφράζει ουσιαστικές διαφωνίες», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει προτάσεις για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αλλά εκκρεμούσης της κατάληξης του διαλόγου μεταξύ της Υπουργού και του Ανωτάτου, επιφυλάσσεται να τις υποβάλει στα πλαίσια της κατ’ άρθρον συζήτησης.

Home