Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανθούση: Εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη

Offsite Team -
13.12.2022

Ανθούση: Εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη

Aναγκαία η συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων με τοπικούς φορείς και κράτος, είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Για εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη, είναι αναγκαία η συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων με όλους τους τοπικούς φορείς και το κράτος, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της πολιτείας προς το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λεμεσού (ΕΣΣΕ).

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση του ΕΣΣΕ Λεμεσού, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, που γιορτάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου, η κ. Ανθούση είπε πως οι νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες απαιτούν ευελιξία και αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που δρουν στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας.

«Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων με όλους τους τοπικούς φορείς και το Κράτος, για εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται και οι προσπάθειες του Υφυπουργείου.

δωδ

Ειδικότερα, συνέχισε, αναγνωρίζοντας την προσφορά της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ανάπτυξη και την παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

Ενδεικτικά, ανέφερε πως το 2021 συνολικά 281 προγράμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό ύψους πέραν των €12,7 εκατομμυρίων.  

Για το τρέχον έτος, υπέδειξε, το τελικό συνολικό ποσό που θα δοθεί αναμένεται να ξεπεράσει τα €14,5 εκατομμύρια, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της που τα περισσότερα προγράμματα συνέχισαν τη λειτουργία τους από τα προηγούμενα χρόνια και το ενδιαφέρον για ανάπτυξη και νέων προγραμμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν αναφυόμενες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Για το 2023, σύμφωνα με την κ. Ανθούση, συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου, κονδύλι ύψους €18 εκατομμυρίων, για την επιχορήγηση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις εθελοντικές οργανώσεις, «ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας».

Εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, αφού ευχαρίστησε το ΕΣΣΕ Λεμεσού για την τεράστια, όπως είπε, προσφορά του στην κοινωνία της πόλης και τους πολίτες που έχουν ανάγκη για συμπαράσταση και βοήθεια, σημείωσε ότι, σε θεσμικό επίπεδο, είναι απόλυτα αναγκαία η συνένωση και ο συντονισμός δυνάμεων κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκκλησίας και κοινωνικών φορέων με στόχο την απάμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων.

«Από πλευράς του Δήμου Λεμεσού, είναι πεποίθηση μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στα θέματα αυτά, γιατί, όπως και η εκκλησία, είναι ένας θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο και στις καθημερινές του ανάγκες», συμπλήρωσε.

σδωσδ

Λέγοντας πως ο Δήμος Λεμεσού έχει θέσει, τα τελευταία χρόνια, ως στόχο του την αναβάθμιση της εμπλοκής του και τη διεύρυνση των προγραμμάτων του που αφορούν την κοινωνική μέριμνα, υπενθύμισε τη δημιουργία του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης και του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων ΣΧΕδΙΑ, την αποπεράτωση του Κέντρου Ενηλίκων στην οδό Φιλελλήνων και του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών της Μισιαούλη – Καβάζογλου.

Αναφορικά με το έργο της ανέγερσης 600 οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης στις περιοχές Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, για το οποίο υπάρχει συμφωνία με τον ΚΟΑΓ, ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την ευχή όπως σύντομα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν από πλευράς της χρηματοδότησης του έργου από τον ΚΟΑΓ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η δέσμευση του Δήμου παραμένει αμείωτη για το έργο και πως, το ίδιο θέλει να πιστεύει ότι  ισχύει και για την κυβέρνηση.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Δήμου Λεμεσού με το ΕΣΣΕ Λεμεσού θα διαφυλαχθεί και θα ενισχυθεί περισσότερο, για το καλό της πόλης.

ζωδ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, όπου υπογραμμίστηκε η αξία του εθελοντισμού και του έργου που επιτελείται από το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λεμεσού, απηύθυνε ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σταύρος Ολύμπιος.

Για την εθελοντική τους δράση τιμήθηκαν οι Ανδρούλα Σαββίδου, Ασουσένα Σοφοκλέους, Βάσος Κουμπάρος, Ρίτσα Φιλίππου, Σωκράτης Παύλου και Χρυστάλλα Κυθραιώτη.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία της Υφυπουργού:

 

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του αγαπητού φίλου Σταύρου, Προέδρου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λεμεσού, καθώς και των υπόλοιπων μελών της Διοικούσας Επιτροπής, για να  βρίσκομαι μαζί σας και για να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών.

Όταν το 1985, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντών ήθελε να υπενθυμίσει σε όλους μας τον πολυδιάστατο και αξιέπαινο ρόλο των εθελοντών σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Πρόκειται για οργανωμένα σύνολα που έχουν ως αποστολή τους τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και την προβολή των αναγκών των ευάλωτων και λιγότερων ευνομούμενων ομάδων της κοινωνίας.

Για τον λόγο αυτό, θα ήθελαν να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο, τα μέλη και το προσωπικό του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λεμεσού για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, αλλά σε κάθε μια Οργάνωση μέλος του ΕΣΣΕ Λεμεσού, που ορμώμενοι από την αγάπη για τον άνθρωπο και την έγνοια για την ευημερία του, προσφέρουν αφειδώλευτα και με σεβασμό σε όσους το έχουν πραγματική ανάγκη.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες απαιτούν ευελιξία και αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που δρουν στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων με όλους τους τοπικούς φορείς και το Κράτος, για εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προσπάθειές μας. Ειδικότερα, αναγνωρίζοντας την προσφορά της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ανάπτυξη και την παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021, συνολικά 281 προγράμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό ύψους πέραν των €12.7 εκατομμυρίων. Για το τρέχον έτος, το τελικό συνολικό ποσό που θα δοθεί αναμένεται να ξεπεράσει τα €14.5 εκατομμύρια, και είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα προγράμματα συνέχισαν τη λειτουργία τους από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως το ενδιαφέρον για ανάπτυξη και νέων προγραμμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν αναφυόμενες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. Εξ ου και για το 2023, συμπεριλήφθηκε στον Προϋπολογισμό Υφυπουργείου κονδύλι ύψους €18 εκατομμυρίων, για την επιχορήγηση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς.

Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύτιμη και ουσιαστική σας δράση για το καλό της κυπριακής κοινωνίας και των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις εθελοντικές οργανώσεις, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.

Οφείλω καταληκτικά να συγχαρώ ιδιαίτερα τους εθελοντές Ανδρούλα Σαββίδου, Ασουσένα Σοφοκλέους, Βάσο Κουμπάρο, Ρίτσα Φιλίππου, Σωκράτη Παύλου και Χρυστάλλα Κυθραιώτη, τους οποίους τιμούμε σήμερα για τη δράση τους. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στους Μαθητικούς Ομίλους Κοινωνικής Προσφοράς των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού και σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο εθελοντικό κίνημα από νεαρή ηλικία. Αγαπητέ Άγγελε, εκπροσωπείς σήμερα το μέλλον της πατρίδας μας και, βλέποντας το ενδιαφέρον σας για τον εθελοντισμό, θα τολμήσω να πω ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό.

Είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο αλληλοστήριξης, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας ζωής των συμπολιτών μας. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και καλές γιορτές».

ΚΥΠΕ

Home