Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανθούση: Μειώθηκαν οι γεννήσεις - Δράσεις για επίλυση προβλήματος

Αλεξία Μιχαλίδου -
28.11.2022

Ανθούση: Μειώθηκαν οι γεννήσεις - Δράσεις για επίλυση προβλήματος

Οι δηλώσεις της Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση για το θέμα υπογεννητικότητας στην εκπομπή Offsite on Air

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται στην Κύπρο και έχουν γίνει πολλές δράσεις ώστε να υπάρξει η στήριξη της οικογένειας, η ενημέρωση των νεαρών ζευγαριών ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν την οικογένεια τους χωρίς να έχουν πολλές «έγνοιες», για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ανέφερε την Τετάρτη (23/11) στην εκπομπή Offsite on Air, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός έχουν ενταχθεί στο  Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» 27 καινούργιες δομές παιδοβρεφονηπιαγωγικών σταθμών ώστε να υπάρχει αύξηση των αριθμών θέσεων ενώ παράλληλα, από φέτος έχει μπει σε εφαρμογή το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών, όπου αυτή την στιγμή επιδοτούνται 7.000 παιδιά και έχουν συμβληθεί 343 βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία και είμαστε εντός των στόχων.

Πρόσθεσε ότι μέσω αυτής της ενέργειας το ύψος της επιδότησης ανέρχεται μέχρι και 80% του μηνιαίου ύψους των τροφείων, άρα το οικογενειακό νοικοκυριό έχει επιδοτηθεί με ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Η κυρία Ανθούση κατά την παρέμβαση της στην εκπομπή δήλωσε ότι, το Υφυπουργείο στοχεύει σε 2 πυλώνες:

- πρώτα με βάση και μελέτες το παιδί όσο πιο γρήγορα κοινοποιηθεί, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσει και άλλες δεξιότητες. 

- και δεύτερο την γρηγορότερη ένταξη στην αγορά εργασίας της γυναίκας με στόχο να μειωθεί το χάσμα του χρόνου ένταξης της. 

Αναφορά έγινε και για το Σχέδιο Προίκα του Μωρού που θα συνεχίσει να υπάρχει και για την επόμενη τριετία για τις ευάλωτες οικογένειες. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε με την γέννηση του παιδιού παρέχονται βασικά καταναλωτικά αγαθά φροντίδας για μωρά, συνολικής αξίας €1.500 σε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη ενώ στο συγκεκριμένο Σχέδιο συμμετέχουν 3.000 οικογένειες και υπάρχει μεγάλη δαπάνη στα €3 εκατ. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της Αναστασίας Ανθούση:

Ποια είναι σωστή διάσταση του προβλήματος υπογεννητικότητας στην Κύπρο; Τι σημαίνει και πώς προσεγγίζεται το γεγονός ότι το ποσοστό γεννήσεων είναι μόλις στο 1.4%; Πόσο ανησυχητικό είναι;

Όπως έχει λεχθεί και χθες στην ad Hoc Δημογραφικής Επιτροπής τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται και σύμφωνα και με τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος προεδρεύει της  Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος στην Κύπρο έχουν γίνει πολλές δράσεις ώστε να υπάρξει η στήριξη της οικογένειας, η ενημέρωση των νεαρών ζευγαριών ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν την οικογένεια τους χωρίς να έχουν πολλές «έγνοιες», για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Ο Υπουργός Εργασίας έχει αναλύσει τις δράσεις, γιατί χρειάζεται μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, είχε αναφερθεί στην επέκταση την γονικής άδειας και της μητρότητας.

Εγώ με την δική μου σειρά είχα την δυνατότητα να αναπτύξω τις δράσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο στοχεύει στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών αλλά και την επιδότηση των παιδοβρεφονηπιαγωγικών σταθμών, ώστε να γίνει μια προσπάθεια συλλογική στο να μπορέσουν οι γυναίκες να ενταχθούν γρήγορα στην εργασία αλλά και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ποια είναι τα αίτια υπογεννητικότητας; Τι διαπιστώνετε μελετώντας το θέμα;

Για μια νεαρή γυναίκα, έχει πλέον αλλάξει ο ρόλος της στην κοινωνία ενώ βλέπουμε νεαρά ζευγάρια τα οποία το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό είναι πρωτίστως η επαγγελματική τους αποκατάσταση και μετά η φροντίδα των παιδιών, όταν και εφόσον κάνουν.

Στο παρελθόν, υπήρχαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες για να φροντίζουν τα μικρά παιδία, για να μπορούν οι γονείς να ενταχθούν πιο γρήγορα πίσω στην εργασία τους που αυτό το φαινόμενο πλέον δυσκολεύει. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που έχουμε εντάξει στο Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» τις 27 καινούργιες δομές παιδοβρεφονηπιαγωγικών σταθμών ώστε να υπάρχει η αύξηση των αριθμών θέσεων.

Παράλληλα, από φέτος έχει μπει σε εφαρμογή το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών, όπου αυτή την στιγμή επιδοτούνται 7.000 παιδιά, έχουν συμβληθεί 343 βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία και είμαστε εντός των στόχων.

Μέσω αυτής της ενέργειας το ύψος της επιδότησης ανέρχεται μέχρι και 80% του μηνιαίου ύψους των τροφείων, άρα το οικογενειακό νοικοκυριό έχει επιδοτηθεί με ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Το Υφυπουργείο στοχεύει σε 2 πυλώνες, το πρώτο με βάση και μελέτες ότι το παιδί όσο πιο γρήγορα κοινοποιηθεί, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσει και άλλες δεξιότητες. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η γρηγορότερη ένταξη στην αγορά εργασίας της γυναίκας με στόχο να μειωθεί το χάσμα του χρόνου ένταξης της. Για αυτό και το Σχέδιο Επιδότησης έχει αγκαλιαστεί από τους δικαιούχους αλλά και τους πάρωρους, που συμμετέχουν τόσο τα κοινοτικά νηπιαγωγεία αλλά και η πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα.

Εάν συνυπολογίσουμε και το Σχέδιο για την δημιουργία των βρεφονηπιακών σταθμών με ορίζοντα το 2026, να φτάσει τις 27 μονάδες, σημαίνει ότι υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για τα θέματα της παιδικής φροντίδας.

Εκμεταλλεύονται οι πολίτες όλες αυτές οι παροχές;

Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον στις δικές μας παροχές, αφού υπάρχει ανταπόκριση τόσο για το Σχέδιο Προίκα του Μωρού που θα συνεχίσει να υπάρχει και για την επόμενη τριετία για τις ευάλωτες οικογένειες. Συγκεκριμένα, με την γέννηση του παιδιού παρέχονται βασικά καταναλωτικά αγαθά φροντίδας για μωρά, συνολικής αξίας €1.500 σε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη. Στο συγκεκριμένο Σχέδιο συμμετέχουν 3.000 οικογένειες και υπάρχει μεγάλη δαπάνη στα €3 εκατ. 

Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την σύσταση του νοικοκυριού αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε οι δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων να είναι όντως άτομα που το έχουν ανάγκη και να μην πάμε σε οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές. Οι δαπάνες και τα κονδύλια, συνεχώς αυξάνονται και οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν στοχευμένα τις αιτήσεις τους. Είμαστε εδώ με γρήγορα αντανακλαστικά κάτι το οποίο έχουμε αποδείξει κατά την διάρκεια της χρονιάς με τις πληθωριστικές πιέσεις και όπου μπορούμε με μικρές παρεμβάσεις να στηρίζουμε και εφάπαξ τις οικογένειες.

Να κάνω αναφορά για την εφάπαξ χορηγία για στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, την Εφάπαξ χορηγία «Επιστροφή στο Σχολείο», με τα κριτήρια που έχουν λεχθεί.

Παράλληλα, υπάρχει και το Σχέδιο παραχώρησης ωφελημάτων σε οικογένειες που αποκτούν τρίδυμα και άνω, το οποίο ήδη προϋπήρχε σαν σχέδιο αλλά επικαιροποιείται και συγκεντρώνεται στις σωστές ανάγκες. Το προηγούμενο σχέδιο το οποίο τώρα αναθεωρούμε, είχε περισσότερη έμφαση στη χρηματική επιδότηση, όμως τώρα βλέπουμε ότι το να κάνει τρίδυμα υπάρχουν και τα θέματα φροντίδας των παιδιών, όπως και για την επιδότηση όταν χρειαστούν να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είναι ένα σχέδιο προς επεξεργασία και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να το υποβάλουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση για να το ανακοινώσουμε.

Βλέπετε μέσα από την εμπειρία σας πλέον ότι χρειάζονται κάποιες διορθώσεις; Είτε σε κριτήρια, είτε σε διαδικαστικά με τις αιτήσεις κτλ; 

Αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι με λιγότερες γραφειοκρατίες, γιατί είναι πολλές φορές που ο κόσμος ταλαιπωρείται στο να λάβει το επίδομα που δικαιούται για αυτό και έχουμε προχωρήσει μέτρα για την ηλεκτρονική υποβολή και απλοποίηση των διαδικασιών.

Είναι σε αυτό το σημείο που έχουμε δημιουργήσει τα σημεία εξυπηρέτησης επιδομάτων ώστε να μπορεί ο κόσμος επιτόπου να λαμβάνει τις απαντήσεις του και να υποβάλλει τις αιτήσεις του, μειώνοντας την γραφειοκρατία.

Για ένα άλλο σημείο, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, διότι χθες στην Επιτροπή είχαν ακουστεί για αυξήσεις επιδομάτων, άρσεις εισοδηματικών κριτηρίων.

Χρειάζεται προσοχή λόγω του ότι οποιαδήποτε κοινωνική παρέμβαση ή κοινωνική στήριξη θα πρέπει να προνοεί επιλογή σωστών εισοδηματικών κριτηρίων για να υπάρχει η σωστή υποβοήθηση λόγω του ότι ο ρόλος και ο σκοπός του κράτους είναι να δημιουργήσει αυτές τις δομές και να στηρίξει τους ευάλωτους. Για να μπορεί να έχεις ένα κοινωνικό κράτος θα πρέπει να έχει μια δυνατή οικονομία γιατί θα παρουσιάσουμε και στου προϋπολογισμούς της Παρασκευής και βλέπουμε ότι υπάρχει μια μείωση στη δαπάνη για τα ελάχιστα εγγυημένα επιδόματα στους δικαιούχους, γιατί υπήρχε ένα χαμηλό ποσοστό στην ανεργία, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και σε αυτό το πλαίσιο μπορέσαμε να κάνουμε ανακατανομή και να αυξήσουμε εκεί που υπήρχαν οι κρίσεις.

Προκύπτει κάποια βελτίωση στους δείκτες ή είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα; Πότε εκτιμάτε ότι θα δούμε αυτές τις δράσεις να αποδίδουν;

Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί θεωρώ ότι θα έχουν μεσομακροπρόθεσμο αντίκτυπο, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ νωρίς να δούμε, ενώ οι συγκεκριμένες δράσεις είναι σε ένα γενικότερο πλαίσιο μαζί με άλλες δράσεις που συντρέχουν από άλλα υπουργεία.

Σκοπός είναι να παραδώσουμε με την ολοκλήρωση της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, τον Μάρτιο του 2023, ένα σχεδιασμό. Ως επί των πλείστων τα περισσότερα σχέδια έχουν διασφαλιστεί και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης, οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις και θετικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Συνήθως όταν γίνεται ο σχεδιασμός και λέμε ότι είναι η περίοδος του να σπείρουμε, βάζουμε κάτω τα θεμέλια και θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα.

Πέραν όλων αυτών που μας αναφέρετε, γίνονται κάποιες άλλες σκέψεις, είναι κάτι άλλο στα σκαριά που αξίζει να αναφέρουμε;

Ο σκοπός και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν ή να επισπευθούν κάποιες διαδικασίες οι οποίες ήδη είχαν ξεκινήσει. Είμαστε σε διαδικασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας να υλοποιηθούν οι προσλήψεις των κοινωνικών λειτουργών για τα συμβουλευτικά κέντρα, προχωράμε στο να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ήταν ως στόχος για τα θέματα της παιδικής φροντίδας.

Συγκεκριμένα, την ρύθμιση των ιδιωτικών στεγών, την ρύθμιση με νομοθετικό πλαίσιο της αναδοχής με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και μέχρι την τελευταία στιγμή θα δρομολογούνται διάφορες διαδικασίες.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση:

Home