Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την ανέγερση νέου «προεδρικού»

Offsite Team -
27.09.2022 - 19:30

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την ανέγερση νέου «προεδρικού»

Γενί Σαφάκ: Μέσω Αττάλειας οι πτήσεις από Μόσχα στα κατεχόμενα

Tο ΡΤΚ και διάφοροι άλλοι επαγγελματικοί φορείς πραγματοποιούν το απόγευμα της Τρίτης εκδήλωση διαμαρτυρίας με ανθρώπινη αλυσίδα στον κυκλικό κόμβο μετά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, στα κατεχόμενα, ενάντια στην κατασκευή συγκροτήματος «προεδρικού» και «βουλής» στην περιοχή όπου υπήρχε δασική έκταση.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, την εκδήλωση στηρίζουν οι οργανώσεις των τ/κ δικηγόρων, γιατρών, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών.

Σε πρόσκληση για την εκδήλωση που το ΡΤΚ κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ με τίτλο «Όχι στο συγκρότημα» αναφέρεται ότι η βούληση των Τ/κ τυγχάνει σφετερισμού μέρα με την ημέρα και καλούν σε συμμετοχή τον τ/κ «λαό» που κάποιοι προσπαθούν να φυλακίσουν σε δημοκρατική και οικονομική φτώχεια και σφετερίζονται την βούλησή του μέρα με την ημέρα.

Το θέμα κυριαρχεί σήμερα στον Τ/κ Τύπο, καθώς ήδη στην περιοχή κόπηκαν προχθές πολλά δέντρα και οι εργασίες έγινε γνωστό ότι ξεκινούν από τουρκική κατασκευαστική εταιρεία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι το κτηριακό συγκρότημα (της «προεδρίας») άρχισε να κτίζεται παράνομα, χωρίς την εξασφάλιση άδειας από το επιμελητήριο πολιτικών μηχανικών, όπως συνέβη και στην περίπτωση του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών και των νέων κεντρικών φυλακών.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η προσφορά για το έργο προκηρύχθηκε στην Τουρκία και κατακυρώθηκε στην τουρκική εταιρεία «Siyah Kalem», η οποία λέγεται ότι δεσμεύτηκε να δώσει σε Τ/κ εργολάβους το 80% των εργασιών και ότι έδωσε την ανέγερση του κτηρίου της «βουλής» στην εταιρεία Tüfekçi LTD.  

Ο διευθυντής της εταιρείας Tüfekçi LTD, Χουσεϊν Τουφεκτσί δήλωσε στην εφημερίδα ότι άρχισε η ανέγερση του κτιρίου της «βουλής», όμως δεν λήφθηκε άδεια από το επιμελητήριο πολιτικών μηχανικών, προσθέτοντας ότι κάνει δουλειές για το «κράτος» εδώ και χρόνια και όλες γίνονται χωρίς άδεια.

Ο πρόεδρος του επιμελητήριου πολιτικών μηχανικών, Γκιουρκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι δεν λήφθηκε άδεια για το έργο και επομένως είναι παράνομο, αφού σύμφωνα με τον «νόμο», όλα τα έργα, συμπεριλαμβανομένων και των «κρατικών», πρέπει να έχουν εξασφαλίσει άδεια.

Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γιούρτζαφερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ως ένωση είναι ενάντια στην φιλοσοφία του έργου, αφού περνούν οικονομικά δύσκολες μέρες και θα μπορούσαν να δαπανηθούν αλλού αυτά τα χρήματα, όμως ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επέμεινε στην ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος στο πλαίσιο της εξωτερικής του πολιτικής.

Είπε ότι πρώτα προκηρύχθηκε προσφορά ύψους 4 δις ΤΛ όμως αργότερα με την μέθοδο του παζαρέματος κατέβηκε στα 2 δις 850 εκ ΤΛ και την κέρδισε η εταιρεία «Siyah Kalem».

Αντιδράσεις

Αντιδρώντας για την αποκοπή των δέντρων σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διερωτάται «μήπως μπορούμε να πούμε ολοκληρωτικά όχι σε αυτό;» και επισημαίνει ότι η διαμαρτυρία γίνεται για να αντιταχθεί στην ανέγερση του συγκροτήματος και να εκφράσει την «βούληση της κοινότητας».  

Ο γγ του κόμματος, Νεβζάτ Όζκουντ ανέφερε ότι η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος δεν ήταν απαίτηση του τουρκοκυπριακού «λαού», η βούλησή τους «εκμηδενίστηκε με αυτό τον τρόπο» και μια τέτοια επένδυση αποτελεί παράδειγμα μεγάλης ανευθυνότητας και ασέβειας προς τον «λαό» σε περίοδο κρίσης όταν δεν παρέχεται καμία στήριξη στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, στους χαμηλόμισθους που δυσκολεύονται και στους μικρομεσαίους.

Επεσήμανε επίσης ότι είναι λάθος και η διασπάθιση των χρημάτων του λαού της Τουρκίας και ότι η ανέγερση συγκροτήματος με τζαμί αποτελεί επίθεση κατά του κοσμικού «κράτους» των Τουρκοκυπρίων.

Ο γγ του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει αντιπολίτευση που δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτές οι επιβολές και παρεμβάσεις, «θα συνεχίσουν να καταστρέφουν την χώρα».

Ο βοηθός γγ του Δρόμου Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Μουνούρ Ραχβαντίζογλου δήλωσε ότι προχωράει η διαδικασία πιέσεων, επιβολών και στέρησης της βούλησης των Τουρκοκυπρίων. Η τελευταία παρέμβαση, ανέφερε, είναι η πρακτική της παραχώρησης χρημάτων στο «κεφάλαιο των οικοδομών».

ΚΥΠΕ

Home