Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων

Offsite Team -
08.10.2020 - 19:26

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων

Thumbnail
Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Διαφορετικές ήταν οι αντιδράσεις τ/κ πολιτικών μετά το άνοιγμα σήμερα τμήματος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου που οδηγεί στο παραλιακό μέτωπο.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος «πρόεδρος», Τουφάν Ερχιουρμάν ανάφερε ότι τα Βαρώσια δεν άνοιξαν αλλά επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη και αυτό που διαφήμιζαν λέγοντας ‘θ’ ανοίξουν το Βαρώσι’ (ΣΣ: εννοεί τον Ερσίν Τατάρ) δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε σήμερα.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τατάρ ο κ. Ερχιουρμάν ρώτησε «μήπως νομίζετε ότι είστε παντισιάχ (σουλτάνος στα οθωμανικά);» προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πάει στην κάλπη την Κυριακή και θα δείξει την βούλησή του και ό,τι βγει αυτό θα είναι. Γιατί στη δημοκρατία, είπε, συμβαίνει αυτό που λέει ο λαός κι αυτό είναι το σωστό.

 

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρώην διαπραγματευτής των Τ/κ και «βουλευτής» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι κάθε βήμα και κάθε λέξη σχετικά με το Βαρώσι, επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις με τα ΗΕ και την ΕΕ. Ο θεσμός, πρόσθεσε, στο ψευδοκράτος που με την ψήφο του «λαού» χειρίζεται αυτά τα θέματα, είναι ο «πρόεδρος» και ενώ γίνονται «εκλογές» γι’ αυτή τη θέση, τα όσα συμβαίνουν στο Βαρώσι, είναι ασέβεια προς τον τ/κ «λαό» και «πραξικόπημα στην δημοκρατική μας βούληση».  

Εκ μέρους της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας ο Σενέρ Ελτζίλ ότι τα όσα συμβαίνουν στα Βαρώσια δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική βούληση της τ/κ κοινότητας και αποτελούν παρέμβαση στις «εκλογές». Στην δήλωσή του αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την τ/κ κοινότητα, την πετάνε έξω από το διεθνές δίκαιο και επιδιώκουν την εξαφάνιση των Τ/κ και την συνέχιση της μη λύσης.  

Εκ μέρους της τ/κ πλατφόρμας Αμμοχώστου, ο Οκάν Νταγλί δήλωσε ότι τα Βαρώσια χρησιμοποιήθηκαν ως «προεκλογικό σόου» και αυτό που έγινε είναι μια παρέμβαση στην βούληση του «λαού» και τις «εκλογές» που έπονται.  

Τα Βαρώσια θα συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία και τον τουρισμό, ανάφερε ο «υπουργός τουρισμού», Κουτλού Εβρέν που προέρχεται από το κόμμα του Ερσίν Τατάρ. Σε δηλώσεις σε διαδικτυακή εκπομπή ο κ. Εβρέν προσθέτοντας ότι η περιφραγμένη πόλη μπορεί να προσελκύσει «dark tourism» , εναλλακτική μορφή τουρισμού που ελκύει κόσμο παγκόσμια.  

Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι «χειροκροτούμε τα όσα έγιναν και εφαρμόζονται στο θέμα των Βαρωσίων». Σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε ατυχής προσέγγιση την λύπη που εξέφρασε ο ΟΗΕ για την κίνηση της τ/κ πλευράς στην περιφραγμένη πόλη, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ είναι συμβουλευτικό και όχι υποχρεωτικό. Επικαλούμενος δε την υπόθεση Αρέστη στο ΕΔΑΔ λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά στο Βαρώσι εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ κι αν η ε/κ πλευρά έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.  

Σωστή απόφαση να ανοίξει σταδιακά το Βαρώσι, υποστήριξε και ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου.  

Στο μεταξύ για «κυνήγι κτηματομεσιτών» κάνει λόγο η Κίπρις ποστασί, αναφέροντας ότι μετά το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς την παραλία του Βαρωσίου, παρατηρήθηκε ότι μεταξύ των ατόμων που πέρασαν ήταν και κάποιοι κτηματομεσίτες. Πήγαν εκεί, όπως προστίθεται, για διερεύνηση επιτόπου.

ΚΥΠΕ

Home