Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντίθετοι οι καθηγητές για κατάργηση κατευθύνσεων σε Λύκεια

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
28.04.2022 - 06:30

Αντίθετοι οι καθηγητές για κατάργηση κατευθύνσεων σε Λύκεια

Θα μελετηθεί το περιεχόμενο των τριών επιστολών του υπουργού Παιδείας και από τους οργανωμένους γονείς

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τρεις επιστολές σε διάστημα λίγων ημερών απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου σε ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και οργανωμένους γονείς μέσης εκπαίδευσης.

Η πρώτη επιστολή στάλθηκε στις 4 Απριλίου, η δεύτερη στις 5 Απριλίου και η τρίτη στις 13 Απριλίου.

Σε δηλώσεις του στην Offsite ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε κάποιες από τις εισηγήσεις του υπουργού Παιδείας που αναγράφονταν στην πρώτη και την δεύτερη επιστολή, αναιρούνταν στην τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις εισηγήσεις του υπουργού στις δύο πρώτες επιστολές, ήταν η κατάργηση τριών κατευθύνσεων από το Λύκειο. Οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:

  • των ξένων γλωσσών και ευρωπαϊκών σπουδών,
  • των καλών τεχνών, 
  • των υπηρεσιών (το εμπορικό όπως λεγόταν παλιότερα)

Ο υπουργός Παιδείας εισηγείτο όπως από το έτος 2022-23, θα λειτουργούσε σε κάθε πόλη ένα Λύκειο Καλών Τεχνών και ένα Λύκειο Ξένων Γλωσσών και εκεί θα φοιτούν οι μαθητές που θα επιλέγουν τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Ωστόσο, ο κ. Προδρόμου στην τρίτη επιστολή, πήρε πίσω την εισήγησή του για κατάργηση των εν λόγω κατευθύνσεων. Συγκεκριμένα σημείωσε το εξής: «...οι κατευθύνσεις Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Καλών Τεχνών, θα λειτουργήσουν σε Λύκεια Κατευθύνσεις Επιλογής Μαθημάτων όπου συμπληρώνεται ικανοποιητικός αριθμός μαθητών/τριών». Σε περίπτωση τώρα που δεν συμπληρώνεται ο ο απαιτούμενος αριθμός για δημιουργία τμημάτων αυτών των κατευθύνσεων, τότε οι μαθητές/τριες θα μπορούν να εγγραφούν στο πλησιέστερο σχολείο όπου θα λειτουργεί η κατεύθυνση η οποία θέλουν να ακολουθήσουν. 

Παρόλα αυτά όμως, η ΟΕΛΜΕΚ παρουσιάζεται αρκετά ενοχλημένη με την εισήγηση αυτή.

«Οι κατευθύνσεις έχουν ξεκινήσει το 2015. Χωρίς να αξιολογηθούν, αφού εμείς δεν είδαμε καμία αξιολόγηση, στη βάση ποιων επιστημονικών αξιολογήσεων και τεκμηριώσεων υπήρξαν αυτές οι εισηγήσεις», σημείωσε ο κ. Χατζησάββας. 

Εξήγησε πως για τις κατευθύνσεις Α’ και Β’ Λυκείου, οι μαθητές κάνουν τις επιλογές τους από την Γ’ Γυμνασίου. «Για να γίνει μια τέτοια αλλαγή με τις κατευθύνσεις, πρέπει να γίνει μετά από 3 χρόνια όταν θα αποχωρήσουν οι μαθητές που είναι τώρα στο Λύκειο». 

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζησάββας ανέφερε πως αρκετοί μαθητές επιλέγουν τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις λόγω του ότι είναι αδύνατοι και έχουν κάποιες δυσκολίες. «Και αυτοί οι μαθητές που δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν αυτές τις κατευθύνσεις, θα ακολουθούσαν την κατεύθυνσης “Γενικών λυκειακών σπουδών”, όπως έγραψε στην εισήγησή του ο υπουργός». 

Δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων

Λόγω και τον επιστολών του υπουργού Παιδείας, η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε όπως την ερχόμενη Πέμπτη (5/5) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων. 

«Το κύριο θέμα της συνδιάσκεψης είναι το περιεχόμενο των επιστολών»

Μάλιστα, όπως μας λέχθηκε, δεν αποκλείεται και η λήψη δυναμικών μέτρων από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ.

Στο μεταξύ όπως πληροφορείται η Offsite, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Κατά τη συνεδρίαση θα μελετηθεί το περιεχόμενο των τριών επιστολών του υπουργού Παιδείας. 

Home