Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απαγόρευσαν τις παγωνιέρες σε παραλίες - Αντιδράσεις από Κύπριους

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 16.07.2019

Απαγόρευσαν τις παγωνιέρες σε παραλίες - Αντιδράσεις από Κύπριους

Thumbnail
Το γκρουπ “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία” βάζει στη θέση τους όσους δε θέλουν τις παγωνιέρες στις παραλίες

“Καιρός για θάλασσα καιρός για παγωνιέρα” λένε τα μέλη της ομάδας “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία” και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουν το κοινό στη χρήση παγωνιέρας στις παραλίες του νησιού μας. 

Συγκεκριμένα, την οργανωμένη αντίδραση στο “φαινόμενο” της απαγόρευσης παγωνιέρας σε ορισμένες παραλίες της Κύπρου έφερε στην επιφάνεια το γκρουπ και σελίδα του Facebook “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία”. Οι δημιουργοί της σελίδας επέλεξαν να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους με αυτό τον τρόπο έναντι στις παραλίες που εμποδίζουν κόσμο να χρησιμοποιήσει την παγωνιέρα του στη θάλασσα.

“Λοιπόν εδώ είμαστε μια παρέα που μας αρέσει η παγωνιέρα, όσοι είστε λάτρεις αυτης της παράδοσης κοπιάστε στην παρέα μας. ΠΑΓΩΝΙΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ” γιατί όπως υποστηρίζουν “Δεν έχει πιο ωραίο πράγμα από το να πας θάλασσα και να έχεις μαζί σου τι άλλο μίαν παγωνιέρα!”

1

Η Offsite αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ επικοινώνησε με τον δημιουργό της ομάδας “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία”, Στέλιο Ζήσιμο, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση, αλλά και τα επόμενα βήματα του γκρουπ για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζήσιμος: “Η ομάδα στο Facebook δημιουργήθηκε μετά από ένα προσωπικό περιστατικό που έγινε πριν 2-3 χρόνια στην περιοχή του Lady’s Mile στη Λεμεσό. Το περιστατικό συνέβη όταν ο εστιάτορας προσπάθησε να ανοίξει την παγωνιέρα μου για να δει τι έχουμε μέσα και στη συνέχεια μας είπε ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από την παραλία αλλιώς θα αναγκαζόταν να μας διώξει. Δεν φύγαμε, αλλά ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Η παραλία είναι δημόσιος χώρος, εμείς πληρώσαμε για την ξαπλώστρα μας και είναι δικαίωμα μας να έχουμε μια παγωνιέρα. Το περιστατικό συνέβει προσωπικά σε εμένα αλλά και σε παρέα δίπλα από εμάς έτσι μετά από αυτό δημιούργησα το γκρουπ στο Facebook”

 

-Ποιος είναι ο σκοπός του “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία”;

“Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε το μήνυμα στους μαγαζάτορες ότι η παραλία είναι δημόσια, άσχετα αν νοικιάζουν ξαπλώστρες με την άδεια που έχουν πάρει. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους που δεν θέλουν να πληρώσουν ξαπλώστρα, ομπρέλα ή να καταναλώσουν τα είδη που διαθέτουν. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν έχει περιθώριο καποιος να βάλει την ομπρέλα του ή αν τα καταφέρει θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από το κέντρο της παραλίας” 

Τι προνοεί όμως η νομοθεσία 

Ο περί της προστασίας της παραλίας Νόμος, ΚΕΦ. 59) προνοεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς  αυτή, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα περίπου €1708 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ο περί Προστασίας της Παραλίας Νόμος - ΚΕΦ.59 - 5Ζ

5Ζ. (1) Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 3 του περί Προστασίας των Λουομένων εν τη Θαλάσση Νόμου, για τους σκοπούς του άρθρου 5Γ εφαρμόζεται σχέδιο χρήσης της παραλίας (που θα αναφέρεται στη συνέχεια ως «το σχέδιο»), το οποίο ετοιμάζεται από την Τοπική Επιτροπή Παραλιών για κάθε δήμο ή κοινότητα και εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, με ή χωρίς τροποποιήσεις. Τα εγκεκριμένα σχέδια κοινοποιούνται από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, αμέσως μετά την έγκρισή τους, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για ενημέρωση.

(3) Τα σημεία και η τοποθέτηση κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων (ομπρέλων) πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 3 μέχρι 5 μέτρων από το ψηλότερο σημείο του ύδατος σε ώρα πλημμυρίδας, ώστε η παραλία να μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους λουομένους.

(4) Για κάθε σημείο τοποθέτησης κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων (ομπρέλων) σημειώνεται στο σχέδιο ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων (ομπρέλων), έτσι ώστε το σύνολο των κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων σε κάθε περιοχή, όπως αυτή καθορίζεται στο σχέδιο, να μην καλύπτει περισσότερο από το 50% της χωρητικότητας της περιοχής αυτής:

Πρόσφατα περιστατικά 

Σε ερώτηση μας στον κ. Ζήσιμο σχετικά με φετινά παρόμοια περιστατικά δήλωσε: “Υπήρξε και φέτος παρόμοιο περιστατικό με το δικό μου σε συγκεκριμένο μαγαζί, το οποίο δε θέλω να ονοματίσω. Άτομα της ομάδα μας μου ανέφεραν το περιστατικό. Συγκεκριμένα πήραν ξαπλώστρες, είχαν μαζί τους μια παγωνιέρα με νερό και φρούτα και ο μαγαζάτορας τους έκανε πρόβλημα για την παγωνιέρα. Μιλάμε για 6-7 άτομα με τα παιδιά τους, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι μεγάλο το κόστος να συντηρήσεις την οικογένεια σου στην παραλία από τη στιγμή που και οι τιμές είναι πολύ ψηλές.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό οργανώνω μια μέρα διαμαρτυρίας. Θα μαζέψω αρκετό κόσμο με παγωνιέρες, θα νοικιάσουμε κανονικά ξαπλώστρες σε κάποια παραλία και θα καθίσουμε πρώτη γραμμή με τις παγωνιέρες μας σαν ένδειξη διαμαρτυρίας. Για τη διαμαρτυρία θα ετοιμάσουμε και φανέλες με συνθήματα”.

-Τι συστήνετε να κάνει κάποιος ο οποίος θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση;

Δεν μπορεί κανένας να μας διώξει από την παραλία εφόσον είναι εκτός του ιδιωτικού χώρου των εστιατορίων. Δικαιούται ο καθένας να είναι στις ξαπλώστρες της παραλίας με την παγωνιέρα του και αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τότε πρέπει να ειδοποιηθεί η Αστυνομία. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να διώξει κάποιον από την παραλία.

Τέλος όπως σημείωσε ο κ. Στέλιος Ζήσιμος, η ομάδα “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία” θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κα Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για το θέμα. 

Home