Απαντήσεις Δήμου Λευκωσίας στην Επ. Ελέγχου για Λεωφόρο Μακαρίου

Απαντήσεις Δήμου Λευκωσίας στην Επ. Ελέγχου για Λεωφόρο Μακαρίου

Το μπόνους ύψους €850.000 με κανένα τρόπο δεν αποτελεί καθαρό κέρδος για τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο Ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου Στασικράτους Ευαγόρου, ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας στον απόηχο της σημερινής συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου.  

«Το ποσό φιλοδωρήματος (bonus) θα πρέπει να θεωρηθεί σαν επένδυση που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στα έσοδα του κράτους και με κανένα τρόπο δεν αποτελεί καθαρό κέρδος του εργολάβου, εφ’ όσον για να πετύχει τον στόχο αυτό θα επωμιστεί αυξημένο ρίσκο, υποχρεώσεις και έξοδα», αναφέρει ειδικότερα ο Δήμος σε ανακοίνωσή του.

 

Σημειώνει ακόμη ότι ο εργολάβος ήδη έχει υποβάλει και εφαρμόζει αναθεωρημένο πρόγραμμα επίσπευσης ημερομηνίας 22/10/2020 με αύξηση των ωρών εργασίας ανά ημέρα και εργασία 6 μέρες την εβδομάδα, στο οποίο δόθηκε η συναίνεση του μηχανικού στις 23/10/2020.

 

Ο Δήμος υπενθυμίζει πως τόσο για κυκλοφοριακούς, όσο και για λόγους ομαλής λειτουργίας της περιοχής του αστικού κέντρου, δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει τη Φάση Β (Μακαρίου) αφού παραδοθεί και τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Φάση Α του έργου (Στασικράτους). Τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, δηλαδή προ της πανδημίας ορίστηκαν για τις 16 Απριλίου 2020, Φάση Α, με τη Φάση Β να ήταν ορισμένη να ξεκινήσει στις 27 Απριλίου 2020 με την Μακαρίου (τμήμα Β1 & Β2) να ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο 2021.

Λόγω της καθυστέρησης της Φάσης Β λόγω της πανδημίας, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες της Φάσης Β ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου 2020, ενώ δεδομένης της πανδημίας χάθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε παράδοση του έργου πριν τα Χριστούγεννα του 2021.  

Ο Δήμος σημειώνει ακόμη ότι προχώρησε στην υποβολή αιτήματος στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) για έγκριση αλλαγής, που να περιλαμβάνει τμηματική παραλαβή της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, με επίσπευση περίπου 4 μηνών, δηλ. συμπλήρωση των εργασιών αντί στις 23/03/2022 στις 07/12/2021, δηλ. πριν τα Χριστούγεννα του 2021 για δύο ξεκάθαρα λόγους: Να απορροφηθεί / κερδηθεί η περίοδος μετατόπισης της έναρξης του έργου που προκλήθηκε λόγω πανδημίας και παραληφθεί η Μακαρίου πριν τα Χριστούγεννα του 2021, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά οι επιχειρήσεις της περιοχής και να επωφεληθούν από την ευνοϊκή από εμπορικής άποψης περίοδο των Χριστουγέννων.  

«Ενώ ο Δήμος ήταν έτοιμος να ενημερώσει τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες (Μακαρίου) το Φεβρουάριο, το Lockdown ανέτρεψε τα σχέδια του. Με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν έξι μικρές σε αριθμό ατόμων  συναντήσεις, αντί μιας μεγάλης, γεγονός που μας στοίχισε χρόνο», αναφέρει ο Δήμος και προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, είχαμε αρχίσει συζητήσεις με την ΚΕΑΑ για επίσπευση του έργου. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος υπέβαλε το πρώτο αίτημά του προς την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2020. Η ΚΕΑΑ απάντησε θετικά στο αίτημά μας στις αρχές Οκτωβρίου 2020» .  

ΚΥΠΕ

Home