Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απεργία για ΑΤΑ: Τι θα γίνει στα σχολεία την Πέμπτη

Σωτήρης Νικηφόρου -
24.01.2023 - 07:30

Απεργία για ΑΤΑ: Τι θα γίνει στα σχολεία την Πέμπτη

Ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι η πανσυδικαλιστική τρίωρη προειδοποιητική στάσης εργασίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Για την ερχόμενη Πέμπτη 26/1 είναι ως γνωστό προγραμματισμένη η πανσυδικαλιστική τρίωρη προειδοποιητική στάσης εργασίας για το θέμα της ΑΤΑ. 

Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και θα συμμετέχουν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΕΣΚ.

Τι θα γίνει στα σχολεία

Λύκεια - Τεχνικές Σχολές

Όσον αφορά τα σχολεία, στα Λύκεια είναι σε εξέλιξη ακόμα οι εξετάσεις Τετραμήνων. Ως εκ τούτου στο σχολείο θα πάνε μόνο οι μαθητές που έχουν εξέταση την Πέμπτη.

Η ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωση της καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν. 

Ήδη όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, στα Λύκεια άλλαξε το πρόγραμμα των μαθημάτων που ήταν ορισμένα για τις ώρες της στάσης εργασίας για να μην επηρεαστούν οι μαθητές/-τριες και αυτή να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση την ώρα της απεργίας. 

Γυμνάσια

Όσον αφορά τα Γυμνάσια, οι μαθητές αύριο Τετάρτη θα επιστρέψουν κανονικά στο σχολείο αφού σήμερα Τρίτη ολοκληρώνονται οι εξετάσεις Τετραμήνων. Τα μαθήματα την Πέμπτη θα σταματήσουν στις 12:00 το μεσημέρι και ως εκ τούτου οι μαθητές θα σχολάσουν εκείνη την ώρα. Οι γονείς δηλαδή θα πρέπει να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο στις 12:00. 

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά Σχολεία

Και η οργάνωση των Δασκάλων (ΠΟΕΔ) συμμετέχει στην κινητοποίηση. Με ανακοίνωση της καλεί τα μέλη της Οργάνωσης, σε διακοπή μαθημάτων από 12:00 μέχρι 1:00 μ.μ., με ταυτόχρονη διεξαγωγή εκδήλωσης διαμαρτυρίας εντός του σχολικού χώρου και χωρίς την αποχώρηση των παιδιών από το σχολείο. Οι σχολικές μονάδες καλούνται να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τα παιδιά, τα οποία θα παραμείνουν στον σχολικό χώρο και οι γονείς θα τα παραλάβουν, με τη λήξη των μαθημάτων.

Στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία δηλαδή, τα μαθήματα την Πέμπτη θα ολοκληρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι αλλά οι μαθητές θα παραμείνουν υπό επίβλεψη στην αυλή του σχολείου και θα σχολάσουν κανονικά στην 1:05 μ.μ. Δεν θα σχολάσουν δηλαδή στις 12:00.

Τα Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κανονικά μετά τη 1:05 μ.μ., με βάση το ωράριο λειτουργίας τους όπως αναφέρει η ΠΟΕΔ.

Τονίζεται ότι οι συντεχνίες σε πρόσφατη ανακοίνωση τους προειδοποιούν με περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων.

Όπως αναφέρουν η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει, για καταβολή της ΑΤΑ μόνο στο 50%, δεν θεωρείται ικανοποιητική, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαναλαμβάνουν την ομόφωνη θέση τους για πλήρη αποκατάστασή της και απόδοσή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοείται στη Μεταβατική Συμφωνία του Ιουλίου του 2017.

Εκφράζουν παράλληλα, την κοινή θέση ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της.

«Στο πλαίσιο αυτό, και εν’ όψει της κήρυξης αδιεξόδου στο διεξαγόμενο κοινωνικό διάλογο από το Υπουργείο Εργασίας,» αναφέρεται σε ανακοίνωση τους, «η πραγματοποίηση πανσυνδικαλιστικής τρίωρης κινητοποίησης στοχεύει στο να σταλεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι εργαζόμενοι της Κύπρου, ενωμένοι, αντιδρούν σε ενέργειες και πολιτικές που στοχεύουν σε περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, αποδομούν το σύστημα εργασιακών σχέσεων και υποσκάπτουν ή θέτουν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Home