Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απλήρωτα πρόστιμα €25 εκατομμυρίων για τροχαίες παραβάσεις

Offsite Team -
18.10.2021

Απλήρωτα πρόστιμα €25 εκατομμυρίων για τροχαίες παραβάσεις

Thumbnail
96.634 άτομα δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα τους για τροχαίες παραβάσεις - Τι λέει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία την ειδική έκθεση αναφορικά με τον Διαχειριστικό Έλεγχο Ενταλμάτων Προστίμου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως προκύπτουν από τα συμπεράσματα, εκκρεμούν 285.443 εντάλματα το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 284,4 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 91,450 πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα τα εν λόγω εντάλματα αφορούν οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τροχαίες παραβάσεις και άλλες οφειλές προς το κράτος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

1

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα πιο πάνω εντάλματα, 131 αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στενά

συγγενικά τους πρόσωπα ή εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με αυτούς

Πρόστιμα 25 εκατ. ευρώ δεν πληρώθηκαν ποτέ!

Ειδικά, από τους πιο πάνω αριθμούς τα εντάλματα που αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα τον Δεκέμβριο του 2020, ανέρχονταν σε 96.634 (34% του συνόλου), με συνολική αξία €24.789.747 (8,18% του συνολικού ποσού).

Από τα πιο πάνω, τα €12.611.178 (51%) αφορούν σε 70.507 εντάλματα (73%) για ποσά μικρότερα των €300.

Δεν έχει πετύχει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος η Αστυνομία:

Εκ του αποτελέσματος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται διαχρονικά, η διαρκής σημαντική αύξηση στον αριθμό και αξία των ανεκτέλεστων ενταλμάτων καταδεικνύει ότι η Αστυνομία δεν έχει πετύχει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα αναφέρει ότι μεγάλο ανεπίλυτο πρόβλημα αποτελούν τα εντάλματα σε βάρος νομικών προσώπων, για τα οποία η Αστυνομία δεν εφαρμόζει τη σχετική δικαστική απόφαση για εκτέλεσή τους με κατάσχεση κινητής περιουσίας. Αντιλαμβανόμαστε τις πρακτικές δυσκολίες που δυνατό να προκύπτουν, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Το Κράτος θα πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα και αν χρειαστεί, να προωθηθούν αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η διαδικασία εκτέλεσης ενταλμάτων προστίμου χρήζει πλήρους αναθεώρησης και το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά.

>>> Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Home