Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Από Ιούνιο '24 Πληρώνω όσο Πετώ-Κάδοι για αποφάγια σε κάθε σπίτι

Offsite Team -
08.07.2022

Από Ιούνιο '24 Πληρώνω όσο Πετώ-Κάδοι για αποφάγια σε κάθε σπίτι

Θα πληρώνουμε σακούλα για τα σκουπίδια μας - Σχεδόν τα... πάντα για ανακύκλωση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τους κανονισμούς για την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» και γενικότερα για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των αρχών τοπικής διοίκησης για την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων ενέκρινε την Πέμπτη (7/7) η Ολομέλεια της Βουλής (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν).

Με αφορμή την έγκριση αυτών των κανονισμών,  ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στην εκπομπή μεσημέρι και κάτι του ΑΝΤ1, έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις.

Πότε θα εφαρμοστεί

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, δόθηκε διορία περίπου ένα χρόνο (μέχρι το τέλος του 2023) σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες για να προετοιμαστούν και να κάνουν τα σχέδια τους για το πως θα διαχειρίζονται τα απόβλητα που θα συλλέγουν, με ποιους θα συνεργαστούν, που θα καταλήγουν τα απόβλητα κτλ. 

Μετέπειτα, τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή έξι μήνες μετά που θα ετοιμάσουν τα σχέδια και θα εγκριθούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ».

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή του για το κοινό θα ξεκινήσει στις 30 Ιούνιου του 2024.

Πως θα εφαρμοστεί 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Οικολόγων, όταν εφαρμοστεί το σύστημα στην ολότητα του, τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες) θα τοποθετήσει κάδους έξω από τα σπίτια για αποφάγια.

«Για πρώτη φορά  θα έχουμε ένα κάδο έξω από τα σπίτια, στον οποίο θα βάζουμε τα αποφάγια κουζίνας δηλαδή οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό είτε ζωικό είτε φυτικό, είτε μαγειρεμένο είτε όχι», σημείωσε ο κ. Θεόπεμπτου, προσθέτοντας επίσης ότι θα υπάρχει και κάδος για ανακύκλωση και για πλαστικά.

«Θα βγάζουμε έξω στους κάδους το σακούλι με τα αποφάγια της κουζίνας, το καφέ σακούλι με το χαρτί και το διαφανές το σακούλι με τις κενές συσκευασίες των προϊόντων γνωστών ως PMD», εξήγησε.

Όσο αφορά τον χώρο που θα πηγαίνουν τα απόβλητα, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα θα πηγαίνουν για ανακύκλωση ενώ τα αποφάγια θα πηγαίνουν σε ειδική μονάδα, η οποία θα τα μετατρέπει σε δύο αέρια και φυτόχωμα. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τις μονάδες διότι ορισμένες περιοχές τις έχουν αλλά άλλες όπως στο Τρόοδος ή στην Πάφο δεν έχουν καμία τέτοια μονάδα.

«Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, για αυτό και δώσαμε ένα χρόνο στις περιοχές», συμπλήρωσε.

Πότε θα πληρώνουμε

Θα πληρώνουμε όσο το δυνατό λιγότερα μετά την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» λόγω του διαχωρισμού, ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.

«Ούτε στην ανακύκλωση ούτε στα αποφάγια θα πληρώνουμε. Υπάρχει μέχρι και κάδος για γυαλί, για μπαταρίες κτλ. Έχει οργανωθεί και η ανακύκλωση για άλλα αντικείμενα όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές», επεσήμανε.

Βασικά, το μόνο που θα πληρώνουμε είναι τα υλικά τα οποία θα βάζουμε στο σακούλι τα οποία δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά ή αποφάγια κτλ.

«Αυτό που δεν είναι ανακυκλώσιμο ή πρώην ζωντανό δηλαδή φυτό ή ζώο, τότε θα μπαίνει στο σακούλι που θα αγοράζουμε από τον δήμο», εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου.

Να σημειώσουμε ότι το πόσο θα κοστίζει η σακούλα θα εξαρτάται από τον κάθε Δήμο και πιο συγκεκριμένα από το πόσο μεγάλος είναι, πόσο καλά ανακυκλώνει και ακολουθεί τους κανόνες κτλ.

Τι ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (7/7)

Σύμφωνα με τους υπό αναφορά κανονισμούς, προβλέπονται οι  υποχρεώσεις των αρχών τοπικής διοίκησης, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι η εκπόνηση εξαετούς τοπικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, με σκοπό την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων που τέθηκαν για αύξηση αφενός της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και αφετέρου της χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων, καθώς και για μείωση των ποσοτήτων μικτών αποβλήτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.

Επίσης σημειώνεται ότι η υποχρέωση για εφαρμογή του συστήματος υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής για κατηγορίες δημοτικών αποβλήτων, σύμφωνα με τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις, καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ακόμα καθορίζεται υποχρέωση για εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» και για ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις πρόνοιες του οικείου τοπικού σχεδίου δράσης, του συστήματος.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθότι αποτελούν εκ των προτέρων αιρεσιμότητα για την εκταμίευση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων. 

Σημειώνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την εκπλήρωση της πιο πάνω αιρεσιμότητας ως προϋπόθεση για την έγκριση του προγράμματος πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» προϋπολογισμού ύψους €1,8 δις.

Στους κανονισμούς επεκτείνεται η προθεσμία που τέθηκε στις αρχές τοπικής διοίκησης για εκπόνηση των τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Θεσπίζεται επίσης  υποχρέωση των αρχών τοπικής διοίκησης να θέσουν σε ισχύ το τοπικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων που αυτές εκπονούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Θεσπίζεται επίσης η υποχρέωσης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάπτυξη των κατάλληλων μηχανισμών ή διαδικασιών, με σκοπό την παροχή χρηματοδότησης και/ή παραχώρησης κινήτρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι δημοτικών αποβλήτων θα μπορούν να διενεργούν χωριστή συλλογή αυτών απρόσκοπτα και χωρίς δυσανάλογο κόστος.

Επίσης  προβλέπεται επιμέρους ρυθμίσεις σχετικά με τη διαλογή στην πηγή, τη χωριστή συλλογή και τη μεταφορά, καθώς και με το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», αντίστοιχα, τίθενται σε ισχύ σε ισχύ την 30ή Ιουνίου 2024.

Home