Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Από πρώτη στην Ευρώπη, σε κόκκινο συναγερμό η Κύπρος - Δείκτες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 01.11.2020

Από πρώτη στην Ευρώπη, σε κόκκινο συναγερμό η Κύπρος - Δείκτες

Thumbnail

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, αναλύει στην Offsite τους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας / 2.527 κρούσματα μόνο τον Οκτώβριο / Η πρωτιά της καλής επιδημιολογικής εικόνας σε όλη την Ευρώπη χάθηκε μέσα σε ένα μήνα

Εντείνεται η ανησυχία για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται ανά το παγκόσμιο. Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 45 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια. Υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος, μεγαλύτερου μάλιστα σε σύγκριση με το προηγούμενο, ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς σε μια απέλπιδα προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, επιδεινώθηκε άρδην η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, αναγκάζοντας τους αρμόδιους να θέσουν σε ισχύ νέα μέτρα έτσι ώστε να καταφέρουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού.

Ήδη από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, Λεμεσός και Πάφος τέθηκαν υπό καθεστώς μίνι lockdown, καθώς βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι οι δύο επαρχίες στις οποίες παρατηρείται μεγάλη έξαρση του ιού στην κοινότητα. 

Επιδημιολογικά κακός ο Οκτώβριος

Ως ο χειρότερος μήνας χαρακτηρίζεται από τους Ειδικούς ο Οκτώβριος.

Μιλώντας στην Offsite, το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε πως «βάσει της επιδημιολογικής εικόνας και αντικειμενικών επιδημιολογικών δεικτών ο Οκτώβριος είναι ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας».

Συγκεκριμένα, από 1-10 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 231 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη έξαρση ωστόσο, ξεκίνησε να καταγράφεται την περίοδο 11-24 Οκτωβρίου, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 1.374. Παράλληλα την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη, από την 25η-31η ημέρα, καταγράφηκαν 922 νέα περιστατικά.

Συνολικά για τον Οκτώβριο, η Κύπρος κατέγραψε 2.527 νέα περιστατικά κορωνοϊού. Αυτό συνεπάγεται ότι, από το σύνολο όλων των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, τα μισά περιστατικά καταγράφηκαν, σε μόλις ένα μήνα.

Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Worldometers από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 480,428 διαγνωστικοί έλεγχοι. Δηλαδή, πέραν του 50% του πληθυσμού της Κύπρου έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. 

1

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, επεσήμανε πως σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, οι διαγνωστικοί έλεγχοι τη δεδομένη στιγμή, έχουν υπερδεκαπλασιαστεί. 

«Λόγω της έξαρσης που καταγράφεται, διευρύνθηκε η ανάγκη διενέργειας περισσότερων εργαστηριακών ελέγχων. Στην ουσία έχουν υπερδεκαπλασιαστεί οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε σχέση με την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα δεδομένα για κάθε χώρα

Από πρώτοι στην Ευρώπη, στο κόκκινο

Από την αρχή της πανδημίας, η ομάδα του Epidemic Intelligence του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) συλλέγει τον αριθμό των περιπτώσεων και θανάτων του covid-19, βάσει αναφορών από τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως. 

Σύμφωνα και με τα όσα καταγράφονται στο ECDC, τις τελευταίες 14 ημέρες (μέχρι 30 Οκτωβρίου), η Κύπρος κατέγραψε 209.8 νέα περιστατικά της νόσου ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

2

Επεξηγώντας τον εν λόγω δείκτη ο Δρ. Τσιούτης, μας ανέφερε πως «ο συγκεκριμένος αριθμός, παρουσιάζει τα ενεργά περιστατικά, δηλαδή αυτά τα οποία είναι δυνητικά μεταδοτικά». Πρόσθεσε δε πως ο αριθμός αυτός προκύπτει βάσει της καθημερινής δήλωσης των θετικών περιστατικών. 

«Στην Κύπρο κάνουμε πιο ακριβή ανάλυση, με βάση την ημερομηνία δειγματοληψίας, γι'αυτό τον λόγο τα δικά μας νούμερα σε σύγκριση με του ECDC έχουν διαφορά», σημείωσε.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, από τις 11-24 Οκτωβρίου, η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών του covid-19, είναι 158,1 ανά 100.000 κατοίκους. 

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα ο δείκτης αυτός εξαπλασιάστηκε, αφού τον Σεπτέμβριο η αθροιστική επίπτωση ήταν λίγο πιο πάνω από το 29. «Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαμε τον καλύτερο δείκτη στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη. 

Οι δείκτες και οι αποφάσεις

Ένας από τους δείκτες τους οποίους αξιολογεί η Επιδημιολογική Ομάδα και συμπεριλαμβάνει στη λήψη αποφάσεων για νέα μέτρα, είναι και ο δείκτης της αθροιστικής επίπτωσης ανά 100.000 κατοίκους. 

«Ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν ένας από αυτούς που μας ώθησε στο να τεθούν σε εφαρμογή πιο αυστηρά και στοχευμένα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο». Τόνισε δε πως η Επιδημιολογική Ομάδα ποτέ δεν αξιολογεί μόνο ένα δείκτη, εκτός και εάν σε ένα δείκτη καταγραφεί κάτι σημαντικό, όπως για παράδειγμα εάν παρουσιαστεί αύξηση στις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Ερωτηθείς ο Δρ. Τσιούτης ποιος ήταν ο δείκτης στις δύο επαρχίες λίγο πριν αποφασιστούν τα στοχευμένα μέτρα μας ανέφερε πως στην Λεμεσό «κτύπησε» κόκκινο αφού ξεπέρασε το 200 ενώ στην Πάφο ήταν πέραν του 150 με εμφανή ανοδική τάση. «Οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ ψηλοί, εάν συγκρίνουμε με τον μέσο όρο της Κύπρου που τότε ήταν γύρω στο 150».

Η αθροιστική επίπτωση 14 ημέρων από 11-24 Οκτωβρίου (Εθνική Αναφορά υπ.Υγείας)

3

Φτάσαμε στην κορύφωση;

Κατά τη συνομιλία μας με τον Δρ. Τσιούτη, του ζητήσαμε να μας περιγράψει τον όρο «γραμμή ανεξέλεγκτης μετάδοσης», δηλαδή εάν η επιδημιολογική καμπύλη της Κύπρου έχει φθάσει στην κορύφωσή της.  

Όπως μας δήλωσε «δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε φθάνουμε στην κορύφωση της καμπύλης εάν δεν την ξεπεράσουμε και να αρχίσουν να μειώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά». Ενώ πρόσθεσε πως τη δεδομένη χρονική περίοδο, όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται

Νέο «όπλο» τα rapid tests 

Ακόμα ένα όπλο στην φαρέτρα των αρμόδιων Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας προστίθεται με την άφιξη των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests). Συνολικά το υπουργείο Υγείας θα προμηθευτεί με 200.000 rapid tests. Η πρώτη παρτίδα με αναλώσιμα για τη διενέργεια 50,000 τεστ θα παραδοθεί αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες 150,000 θα παραδοθούν σε διάστημα 25 ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείου να φέρει στην Κύπρο τα rapid tests, ο Δρ. Τσιούτης μας ανέφερε πως «θα μας βοηθήσουν στο να ενισχύσουμε την ταχύτητα να διεξάγονται περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι, στο να εντοπίζουμε πιο γρήγορα τους συμπτωματικούς, και στο να γίνεται έγκαιρος εντοπισμός θετικών ατόμων σε συγκεκριμένους χώρους».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα rapid tests θα μπορούν επίσης να γίνουν σε οίκους ευγηρίας, σε κλειστές δομές, σε στρατόπεδα και σε σχολεία. Τέλος ανέφερε πως, χρειάζεται ένας καλός και σωστός προγραμματισμός για τους χώρους τους οποίους θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι με τα rapid tests.

Home