Από σήμερα πρόστιμο 300 ευρώ για περιοριστικά μέτρα

Από σήμερα πρόστιμο 300 ευρώ για περιοριστικά μέτρα

Με τη μορφή του κατ’επείγοντος - Τι άλλο ψηφίζεται

Με τη μορφή του κατ’επείγοντος συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής  δυο νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη με δεδομένη τη λήψη περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Το πρώτο αφορά την αύξηση του χρηματικού προστίμου όσων δεν εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα από το ποσό των 150 στα 300 ευρώ. Το δεύτερο αφορά μέτρα που αποσκοπούν στην αποφόρτιση των Φυλακών και την  επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) σε κατάδικους για συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός Φυλακών.

΄Όσον αφορά στην αύξηση του προστίμου από 150 στα 300 ευρώ κρίθηκε αναγκαία μετά την απειθαρχία πολλών πολιτών μέχρι στιγμής. Συμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο το πρόστιμο θα εκδίδεται όπως και μέχρι σήμερα, στις πλείστες των περιπτώσεων και σε όλους όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων, είτε πρόκειται για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παράβαση.

Θα διατηρείται πάντα η ευχέρεια, εάν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξεως, να μην επιβληθεί το εξώδικο πρόστιμο και να επιλεγεί η καταχώριση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και/ή ποινή προστίμου πολύ μεγαλύτερη από το εξώδικο πρόστιμο, που δύναται να ανέρχεται μέχρι τις 3.000 ευρώ. 

Θα εκδικάζονται άμεσα

Η διαδικασία αυτή θα επιλέγεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται στα δικαστήρια, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου είναι μέσα στις υποθέσεις, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων μπορούν και να καταχωρούνται, και να εκδικάζονται αμέσως. Αυτό ήδη φάνηκε και στην πράξη με την πρόσφατη καταχώριση και εκδίκαση δύο υποθέσεων από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

 Σημειώνεται ότι άνκαι η αναδρομικότητα του νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι παράνομη, εντούτοις οι βουλευτές θα περάσουν το νομοσχέδιο με αναδρομικότητα. Παράλληλα, εφόσον εγκριθεί ο νόμος θα καταχωρηθεί άμεσα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να θεωρηθεί επίσημα νόμος του Κράτους.

Τι θα ισχύει στις Κεντρικές Φυλακές

Αποσκοπώντας σε αποσυμφόρηση των Φυλακών, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Ολομέλεια  επεκτείνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν:

(α) σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους,

(β) σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών και μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.

Ποιοι εξαιρούνται

Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα

οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για:

1. Ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών.

2. Αδικήματα κατά παράβαση των άρθρων 3 και 4 του περί Βίας στην Οικογένεια (πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου,

3. Αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, και

4. Αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της

Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής

Πορνογραφίας Νόμου.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε σαν αποτέλεσμα  σύσκεψης υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος υπερπληθυσμού των Φυλακών και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και των αρνητικών επιπτώσεων στο σωφρονιστικό μας σύστημα σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στις φυλακές.

Βγαίνουν στην Ανοικτή Φυλακή

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, τροποποιείται αριθμός Κανονισμών στον περί «Φυλακών (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020» κατά τρόπον που θα μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Επίσης, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα. Αυτό θα βοηθήσει πέραν από την αποσυμφόρηση των Φυλακών, στην ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Τέλος, τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.

Home