Από σήμερα σε ισχύ οι ποινές «φωτιά» στους δρόμους - Τι αλλάζει

Από σήμερα σε ισχύ οι ποινές «φωτιά» στους δρόμους - Τι αλλάζει

Γ. Γεωργίου: «Πλέον τα πάντα είναι θέμα συνείδησης»

Τέλος εποχής για την περίοδο χάριτος στους κυπριακούς δρόμους. Από τις 00:00 τα μεσάνυχτα άλλαξε ο ποινικός κώδικας και οι ποινές έγιναν πολύ πιο αυστηρές. Τριακόσιοι αστυνομικοί - μέλη της Τροχαίας,τον τελευταίο μήνα εκπαιδεύτηκαν στο νέο λογισμικό σύστημα έκδοσης εξωδίκων και έπιασαν δουλειά, καθόλα έτοιμοι για να «αντιμετωπίσουν» τους παραβάτες - οδηγούς.

Γ. Γεωργίου: «Είναι θέμα συνείδησης»

Ο διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Γεωργίου μιλώντας στην Offsite για τα νέα δεδομένα που έρχονται στους κυπριακούς δρόμους και τις αυστηρές ποινές τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι. Από τις 00:00 τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Οδικός Κώδικας βάσει  του νόμου. Αναμέναμε για πολλά χρόνια αυτά τα μέτρα και πρέπει να εφαρμοστούν στην ολότητά τους. Όλοι οι οδηγοί οφείλουν να δείξουν συνείδηση για να αντιμετωπιστεί το τροχαίο πρόβλημα».

ΤΡΟΧΑΙΑ2

Τι άλλαξε στους δρόμους

O  εκσυγχρονισμός των ποινών, αφορά μεταξύ άλλων, τροχαίες παραβάσεις, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, ή οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης ή ζώνη ασφαλείας, η οδήγηση χωρίς κράνος, ή ασφάλιστρο κ.ά. 

Τα βασικά πρόστιμα είναι τα ακόλουθα:

 • Παραβίαση κόκκινου φαναριού €300
 • Οδήγηση χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας ή με χρήση κινητού €150 στην πρώτη παράβαση και €300 σε περίπτωση επανάληψης των ίδιων αδικημάτων εντός τριών ετών.
 • Οδήγηση χωρίς τη χρήση κράνους €200 ευρώ και διπλασιασμός 400 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών.
 • Προσπέρασμα σε συνεχή άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα €150.
 • Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών €200.
 • Στάθμευση σε χώρους αναπήρων €300.
 • Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή και πεζοδρόμια €100.
 • Οδήγηση λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €300 και άλλου οχήματος €150.

ΠΟΙΝΕΣ

 

Η καταβολή εξωδίκων

Δίνεται δυνατότητα έκδοσης δύο εξωδίκων, σε περίπτωση που κάποιος οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml, Τα πρόστιμα είναι  ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αδικήματος.

Εξάλλου, ο νέος νόμος τροποποιεί και τον τρόπο καταβολής  των εξωδίκων προστίμων. Χαρακτηριστικά η νομοθεσία παρέχει  επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των εξώδικων των οποίων τα ποσά υπερβαίνουν τα €100 από τις 15 ημέρες στις 30 ημέρες. Η δίωξη εναντίον όσων δεν εξόφλησαν εξώδικο θα ασκείται μετά τις 45 ημέρες από την έκδοση, αντί τις 30 ημέρες σήμερα. Το δικαστήριο θα μπορεί εξάλλου να παραπέμπει, στα πλαίσια της ποινής που επιβάλλει, καταδικασθέντες που εντοπίστηκαν υπό την επήρεια ναρκωτικών, εφόσον οι ίδιοι το ζητήσουν.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΙΝΩΝ2

Τέλος τα «παιχνίδια» και οι χάρες με την ταχύτητα

Tα νέα σκληρά πρόστιμα φέρνουν και το στοπ στις χάρες που αφορά τα όρια στην ταχύτητα. Χαρακτηριστικά, τελειώνει η περίοδος χάριτος και της ανοχής του 20% στο όριο ταχύτητας. Αυτό θα συμβαίνει όμως μόνο για τους αστικούς δρόμους.

 • Σε δρόμους 50 χιλιομέτρων οι οδηγοί θα μπορούν να πατήσουν γκάζι μέχρι ο δείκτης να δείξει 57 χιλιόμετρα.
 • Σε δρόμους με όριο τα 30 km στα 36 km οι οδηγοί θα πληρώνουν πρόστιμο.
 • Σε δρόμους με όριο τα 65km το πρόστιμο θα καταβάλλεται όταν τα ραντάρ πιάσουν τους οδηγούς να πηγαίνουν με 74km.

Καμιά αλλαγή ωστόσο δεν θα σημειωθεί στους υπεραστικούς δρόμους αφού το όριο ανοχής του 20% θα συνεχιστεί. Π,χ. Στα σημεία των υπεραστικών δρόμων με όριο τα 100km οι οδηγοί δεν θα έχουν συνέπειες στα 120km. Όπου το όριο είναι 80km οι οδηγοί μπορούν να οδηγούν άφοβα μέχρι τα 96 km.

«Καίει» η ασφάλεια

Με βάση τα νέα πρόστιμα, αυξάνεται η χρηματική ποινή για πρόσωπα που οδηγούν χωρίς ασφάλεια. Χαρακτηριστικά, το πρόστιμο ανεβαίνει από  €1708 ευρώ σε €3000 ευρώ και αύξηση της χρηµατικής ποινής στην περίπτωση δεύτερης καταδίκης από €3417 ευρώ σε €6000 ευρώ. Οι ποινές φυλάκισης που προβλέπονται µέχρι ένα και δύο έτη αντίστοιχα, παραµένουν οι ίδιες. 

Κατακράτηση οχήματος

Σύμφωνα με τις νέες ποινές, όχηµα που θα κατακρατείται δύναται να µεταφερθεί από εξουσιοδοτηµένο από αστυνοµικό πρόσωπο ή επόπτη του Τµήµατος Οδικών Μεταφορών ή κατόπιν οδηγιών τους, σε κατάλληλο κατά την κρίση του Αρχηγού Αστυνοµίας χώρο . Το Όχηµα θα παραλαµβάνεται από τον κάτοχό του ή τον ιδιοκτήτη του ή αντιπρόσωπό τους, εφόσον:

 • Eκδοθεί ασφαλιστήριο που αφορά ευθύνη έναντι τρίτου.
 • Καταβάλλονται από τον κάτοχό του ή τον ιδιοκτήτη του ή αντιπρόσωπό τους, πριν το όχημα παραληφθεί, τα πραγµατικά έξοδα της µετακίνησης και φύλαξής του.
 • Σε περίπτωση που δεν θα καταβάλλονται τα πραγµατικά έξοδα ή αν το όχηµα δεν παραληφθεί εντός 2 µηνών από την ηµεροµηνία που ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος του ενηµερωθεί σχετικά από τον Αρχηγό της Αστυνοµίας για να το παραλάβει, αυτό δύναται να διατεθεί ως αζήτητη περιουσία σύµφωνα µε το άρθρο 32 του περί Αστυνοµίας Νόµου.

Η κατακράτηση οχήματος θα γίνεται για τους εξής λόγους:

 •  Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ 
 • Άρνηση παροχής δείγµατος εκπνοής για έλεγχο αλκοόλης 
 •  Άρνηση ή αποφυγή µετάβασης στο χώρο που διενεργείται τελική εξέταση αλκοόλης. 
 • Οποιοδήποτε πρόσωπο εµποδίζει µέλος της Αστυνοµίας ή άλλο εξουσιοδοτηµένο µε βάση νόµο πρόσωπο να ασκήσουν τις χορηγούµενες εξουσίες είναι ένοχο αδικήµατος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση µέχρι 6 µήνες ή / και σε χρηµατική ποινή µέχρι €2.000.

 Η ψήφιση της νομοθεσίας έγινε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, όμως δόθηκε δίμηνη παράταση στους οδηγούς πριν την πλήρη εφαρμογή της

Home