Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Από σήμερα τα νέα μέτρα - Όλη η Κύπρος κέρφιου από τις 9

Offsite Team -
30.11.2020 - 06:00

Από σήμερα τα νέα μέτρα - Όλη η Κύπρος κέρφιου από τις 9

Thumbnail
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας

Σε ρυθμούς… χαλαρού lockdown βρίσκεται από σήμερα η Κύπρος. Η καθημερινότητά μας αλλάζει ξανά αφού από τα  ξημερώματα τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα έκτακτα μέτρα και απαγορεύσεις που έχουν στόχο την αναχαίτιση της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας στην Κύπρο. 

Σημαντικότερα σημεία είναι η απαγόρευση της διακίνησης από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παγκύπρια ενώ οι χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κτλ) θα κλείνουν από τις 7 το βράδυ. Μετά τις 7 θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες delivery. 

Αίρεται πάντως η απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Τα αυξημένα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και αντί τοπικά lockdown προχώρησε σε οριζόντια μέτρα δύο εβδομάδων, μέχρι τις 13/12 δηλαδή. Απ’ εκεί και πέρα εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επιτρέψει θα υπάρξουν χαλαρώσεις ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά μέχρι τότε έχουμε δρόμο ακόμα. 

Σημειώνουμε ότι από σήμερα επιστρέφουν με φυσική παρουσία στο σχολείο οι μαθητές Λυκείου σε Λεμεσό και Πάφο. Επιπλέον στις δύο πόλεις επαναλειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις, όπως τα Mall και πολυκαταστήματα. Δεν θα λειτουργήσουν όσες προνοεί το νέο διάταγμα. 

Πάντως μπορεί τα μέτρα να αλλάζουν την καθημερινότητα μας αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε τι γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που προχώρησαν σε δεύτερο αυστηρό lockdown. Ο Υπ. Υγείας την Παρασκευή δήλωσε ότι ‘’Σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες η Κύπρος δεν προχώρησε σε ένα δεύτερο ολικό lockdown κι αυτό ακριβώς επειδή, παρά την επιδημιολογική επιβάρυνση, θεωρούμε ότι επί του παρόντος μπορούμε να κρατήσουμε για εφεδρεία αυτό το έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που χρειαστεί’’.

Τόνισε πάντως ότι ''παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο οι συνθήκες της πανδημίας είναι ευμετάβλητες και τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν προς το χειρότερο ανά πάσα στιγμή, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: Εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης δεν θα έχουμε άλλο δρόμο από την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη απόφαση''.

Τα νέα δεδομένα στη ζωή μας λοιπόν είναι αυτά που παραθέτουμε πιο κάτω και ελπίζουμε τα αυστηρότερα μέτρα να μείνουν στα... χαρτιά. 

Πιο κάτω παραθέτουμε τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε όλες τις επαρχίες και θα έχουν ισχύ μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου:

 • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 7 μ.μ.. 
 • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
 • Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα. 
 • Επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων ή/και δείπνων με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.
 • Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.
 • Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.
 • Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των κλειστών εμπορικών κέντρων, υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων, σχολών χορού, καθώς και σχολών άλλων αθλημάτων.
 • Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για πρόσωπα κάτω των 18 ετών, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ποδοσφαίρου, χορού, θεάτρου, πολεμικών τεχνών, χορωδιών, κ.ά.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία και η χρήση κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που περιγράφονται στο σχετικό Διάταγμα.
 • Απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των δύο ατόμων, εξαιρουμένων περιπτώσεων που καθορίζονται στο Διάταγμα, σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους συνάθροισης (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κλπ.).
 • Απαγορεύονται οι μαζικές και άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, υπαίθρια πανηγύρια, φεστιβάλ σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο Διάταγμα.
 • Όσον αφορά τα πρακτορεία στοιχημάτων διευκρινίζεται ότι η λειτουργία τους επιτρέπεται ΜΟΝΟ για να παίξει ο κόσμος το κουπόνι του και να φύγει και όχι για να παραμείνει στο υποστατικό να παρακολουθεί αγώνες

 

Ποιες επιχειρήσεις θα κλείνουν στις 19:00

Στην βάση του νέου διατάγματος εξαιρουμένων των χώρων εστίασης στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, καθώς και   εξαιρουμένων των χώρων εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων οι   οποίοι δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 22.30 μ.μ. υπό τους όρους της παραγράφου       (γ)(ν), απαγορεύεται πέραν τις 19.00 μ.μ. η λειτουργία των χώρων εστίασης που      περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

 • (i)εστιατόρια,
 • (ii)ταβέρνες,
 • (iii)καφετέριες,
 • (iv)μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ,
 • (v)καφενεία και
 • (vi)χώρους εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.

Νοείται ότι, οι χώροι εστίασης περιλαμβανομένων και των χώρων ή/και εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής πέραν τις 19.00 μ.μ.

Νοείται περαιτέρω ότι, δυνάμει του Κανονισμού 2.1 του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 28) του 2020, η λειτουργία των νυκτερινών κέντρων, δισκοθηκών, κέντρων διασκέδασης και μουσικοχορευτικών χώρων, ευρίσκεται σε αναστολή.

Παράλληλα αναστέλλεται η λειτουργία:

 • γυμναστηρίων, σχολών χορού, καθώς και σχολών άλλων αθλημάτων.
 • καζίνο.
 • κολυμβητηρίων εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή. 
 • παιδότοπων, λουνα παρκ και θεματικών πάρκων
 • κατασκηνωτικών χώρων.

Σημειώνεται πως, γυμναστήρια, πισίνες και spa καθώς και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο μέχρι τις 22:30).

Επίσης, οι Λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λειτουργούν μόνο για εμπορικές Συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Τι αλλάζει σε Λεμεσό και Πάφο

Σε ό,τι αφορά τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αίρεται όπως προαναφέραμε η απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών

Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα καθώς και τα μεγάλα καταστήματα, με περιορισμό στη φυσική παρουσία των εξυπηρετούμενων (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας) 

Ακόμη επαναλειτουργούν:

 • κέντρα αισθητικής και δερματοστιξίας.
 • κομμωτήρια
 • Σχολές Οδηγών. 
 • αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ιστορικοί χώροι.
 • υπαίθρια και κλειστά θέατρα, αίθουσες θεαμάτων και κινηματογράφων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους. 
 • εμπορικά κέντρα (malls) (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας.)
 • γκαλερί, πινακοθήκες, εικαστικές εκθέσεις.
 • χώροι εστίασης

Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2.6(π) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 55) του 2020, εκδίδει τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:

1. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν Μέσα Δημόσιας Μεταφοράς – Μ.Δ.Μ. (Λεωφορεία τακτικών επιβατών με κόμιστρο ανά επιβάτη, Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για Υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), ταξί), καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία με άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το αδειοδοτημένο της χωρητικότητας του κάθε οχήματος.

2.Σε σχέση με τα Λεωφορεία τακτικών επιβατών με κόμιστρο ανά επιβάτη, γίνονται διευθετήσεις ώστε να δρομολογούνται επιπρόσθετα λεωφορεία όταν ο αριθμός των επιβατών είναι αυξημένος, σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

3. Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους (οδηγοί, ελεγκτές, επόπτες κλπ) και επιβάτες σε όλα τα οχήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι υποχρεωτική.

4. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ημερομηνίας 13/11/2020 αποσύρεται.

5. Τα πιο πάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 π.μ. της Δευτέρας, 30/11/2020.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο το Διάταγμα του Υπ. Υγείας με τα νέα μέτρα

Home