Αποτελέσματα στο πι και φι - Φέρνει 1000δες rapid tests ο Ιωάννου

Αποτελέσματα στο πι και φι - Φέρνει 1000δες rapid tests ο Ιωάννου

Ο Δρ. Νικολόπουλος εξηγεί στην Offsite τι ακριβώς είναι τα Rapid Test και πώς θα βοηθήσουν ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση - ''Έχουν βελτιωθεί πολύ οι ιδιότητές τους''

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τα αυξημένα κρούσματα που εντοπίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Άλλωστε γι’αυτό τον λόγο το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση από την επιδημιολογική ομάδα, και ακολούθως ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα.

Ο εφησυχασμός από τους πολίτες, η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, οδήγησε στην αύξηση των αλυσίδων μετάδοσης. Δεδομένου ότι πλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να διακινείται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, αυτόματα αυτό σημαίνει πως αυξάνονται και οι στενές επαφές ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος. 

Ήδη η ομάδα της ιχνηλάτησης βρίσκεται στα όριά της, αφού ο μεγάλος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αυξάνει και τις στενές επαφές. Ήδη ο υπουργός Υγείας την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως από τα 104 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Πέμπτης, προέκυψαν 2500 στενές επαφές, αριθμός που είναι ανησυχητικός. 

Βοήθεια από rapid test

Τη δεδομένη στιγμή τα rapid test θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το υπουργείο υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά rapid test

«Είναι ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει πολύ τη δεδομένη στιγμή την κατάσταση», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. Σημειώνουμε ότι τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε 10-20 λεπτά. 

PCR test Vs Rapid test 

Σε επικοινωνία μας με το μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Γεώργιο Νικολόπουλο, μας ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή χρειαζόμαστε ένα τεστ το οποίο είναι πιο φθηνό, γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα

Εξηγώντας μας τις ακριβώς είναι μας ανέφερε πως «τα rapid test ή αλλιώς τα τεστ αντιγόνου δεν ανιχνεύουν το γονιδίωμα αλλά ανιχνεύουν ένα κομμάτι του ιού. Αρχικά τα rapid test υστερούσαν αρκετά ως προς την ευαισθησία τους, δηλαδή στην ικανότητά τους να βρουν σωστά τον θετικό. Πλέον έχουν βελτιωθεί οι ιδιότητές τους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να ελέγξουμε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού ή να πάμε σε στοχευμένους ελέγχους σε σχολεία, χώρους εργασίας ή και σε ευπαθείς ομάδες».

Πρόσθεσε δε πως τα PCR test, που γίνονται στους πολίτες από την αρχή της πανδημίας, ανιχνεύουν γενετικό υλικό του ιού. Είναι μια εξαιρετικά ακριβής τεχνική και έχει υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Σύμφωνα με τον Δρ. Νικολόπουλο, με τον όρο ευαισθησία εννοούμε ότι το τεστ έχει την ικανότητα να εντοπίσει αυτόν που έχει την νόσο του κορωνοϊού.  

Ερωτηθείς ο Δρ. Νικολόπουλος, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του rapid test είναι θετικό, εάν θα πρέπει να γίνει και PCR test, μας ανέφερε πως «στην παρούσα φάση με τις ιδιότητες έχουν ναι, θα πρέπει να κάνει και PCR γιατί αυτή είναι η κατ’εξοχή διαγνωστική μέθοδος η οποία υπάρχει. Το τεστ αντιγόνου θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο στη δημόσια υγεία να περιορίσουμε την μετάδοση».

Καταληκτικά μας ανέφερε πως στη λογική του να βρούμε τους μεταδοτικούς, ούτως ή άλλως αυτά τα τεστ είναι καλά. 

Home