Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αποζημιώσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε τραυματία του Μαρί

Offsite Team -
23.12.2020 - 10:43

Αποζημιώσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε τραυματία του Μαρί

Thumbnail
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποζημιώσει τραυματία της έκρηξης στο Μαρί / Τι αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Αποζημιώσεις πέραν του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε 37χρονο επιδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας χθες (22/12), για τον σοβαρό τραυματισμό του μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί την 11η  Ιουλίου 2011, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 61.

Ο ενάγοντας αξίωνε αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνέπεια του σοβαρού τραυματισμού του από την έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και τα οποία τον καθιστούν ανίκανο 100% για εργασία, ενώ παράλληλα χρειάζεται βοήθεια από τρίτο πρόσωπο κατά την καθημερινότητα του. 

Να αναφέρουμε ότι Δικηγόρος του ενάγοντα είναι ο κύριος Αντώνης Ανδρέου από την Λάρνακα.

1

Ο σοβαρός τραυματισμός του 

Πιο συγκεκριμένα, ο τότε 28χρονος (σ.σ. σήμερα 37χρονος), βρισκόταν σε τοποθεσία που γειτνίαζε με την ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» την στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη. Από την έκρηξη είχε τραυματισθεί σοβαρά και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. 

Όπως ειπώθηκε στο Δικαστήριο, ο (σ.σ. σήμερα) 37χρονος, ήταν σε κατάσταση αιμορραγικής καταπληξίας, λόγω μεταξύ άλλων, ρήξης σπλήνας αποτέλεσμα της έκρηξης. Από το ατύχημα υπέστη επίσης κάταγμα κρανίου, κροταφικού οστού και οστών προσώπου, ενώ παράλληλα παρουσίαζε κακώσεις και στα δύο μάτια ενώ έφερε και πολλαπλά κατάγματα. Έφερε επίσης εγκαύματα μέχρι και 3ου βαθμού στο 30% του σώματος του, ενώ μετά από σχετικές εξετάσεις χρειάστηκε να χειρουργηθεί στον δεξί οφθαλμό, ενώ ο αριστερός - λόγω των τραυμάτων - αφαιρέθηκε. 

2

Σήμερα, όπως σημειώθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, η όραση του είναι πολύ περιορισμένη, καθώς η όραση του από τον δεξιό οφθαλμό περιορίζεται στη μέτρηση δαχτύλων στο ένα μέτρο και χρειάζεται βοήθεια στην καθημερινότητα του, ενώ όπως τονίζεται δεν αναμένεται βελτίωση της.

3

Επίσης κατά την έκρηξη ο 37χρονος υπέστη και οξύ ακουστικό τραύμα με αποτέλεσμα αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και περιορισμό κίνησης στα άνω άκρα, ενώ φέρει ουλές σε όλο του το σώμα. Μάλιστα στο πρόσωπο του φέρει ενταφιασμένα θραύσματα γυαλιού τα οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου, πολλά αυτά μπορούν να εντοπιστούν με απλή ψηλάφηση. 

Τα ποσά που θα καταβληθούν ως αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία 

Ένεκα των πιο πάνω και άλλων ζητημάτων και προβλημάτων υγείας τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο 37χρονος είναι μόνιμα ανίκανος σε βαθμό 100% για οποιαδήποτε εργασία συνέπεια της αναπηρίας του, ενώ όπως υπογραμμίζεται χρειάζεται την βοήθεια τρίτου προσώπου για να περπατήσει, να κάνει μπάνιο ή να ντυθεί. 

4

Το Δικαστήριο έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω αποφάσισε υπέρ του ενάγοντα τα πιο κάτω ποσά: 

  • €12.483 συμφωνηθείσες ειδικές αποζημιώσεις με τόκο από την ημέρα καταχώρησης της αγωγής μέχρι σήμερα
  • €66.000, συμφωνηθείσα απώλεια επιδομάτων από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2020, με νόμιμο τόκο από την 01/12/2016 μέχρι εξοφλήσεως. Ο τόκος επιδικάσθηκε από την ημερομηνία που είναι το μέσο περίπου της πιο πάνω περιόδου. 
  • €26.000, συμφωνηθείσα απώλεια βασικού μισθού 
  • €459.000 (17 x €27.000) απώλεια μελλοντικών εισοδημάτων με νόμιμο τόκο από σήμερα 
  • €1.000.000 γενικές αποζημιώσεις με νόμιμο τόκο από την 11/07/2011, ημέρα ατυχήματος, μέχρι εξοφλήσεως

Πηγή: Brief

Home