Αρχές του 2023 έτοιμος ο νέος Ακάμας / Τέλη εισόδου και πρόστιμα

Αρχές του 2023 έτοιμος ο νέος Ακάμας / Τέλη εισόδου και πρόστιμα

Αμερικανικό μοντέλο στο Πάρκο - Έργα στο οδικό δικτυο - Κόβουν τις κατασκηνώσεις

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο Ακάμας αλλάζει και τα νέα δεδομένα φέρνουν αλλαγές που θα αρέσουν στο κοινό, αλλά με τέλη εισόδου και πρόστιμα «φωτιά». Σε μια ολιστική αλλαγή  του Πάρκου και της περιοχής  προχωρεί η Κυβέρνηση που θα μετατρέψει το χώρο πιο ανθρώπινο με άρωμα… Αμερικανικό. Τα σχέδια που θα αρχίσουν να υλοποιούνται με στόχο το έργο να είναι πλήρως έτοιμο στις αρχές του 2023 θα είναι βασισμένο σε προδιαγραφές δασικών πάρκων που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Θα μπαίνεις στον Ακάμα με είσοδο

Η πρώτη καινοτομία θα αφορά το τέλος εισόδου για είσοδο στο νέο Ακάμα. Εκτός των κατοίκων της περιοχής που θα έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν τις ομορφιές της περιοχής δωρεάν, η είσοδος ορίστηκε στα 2 ευρώ για τους ενήλικες.

Όσοι θα χρησιμοποιήσουν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους θα καταβάλλουν τέλος 5 ευρώ. Το τέλος εισόδου για τις γουρούνες και τα αυτοκίνητα τύπου σαφάρι θα είναι διπλάσιο και θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Προκηρύσσονται έργα 

Εντός Ιανουαρίου θα προκηρυχθούν οι προσφορές για  τα έργα στο οδικό δίκτυο, αλλά και για τους 14 κόμβους διαχείρισης. Το οδικό δίκτυο θα βελτιωθεί ριζικά και οι βελτιώσεις θα έχουν δυο πυλώνες: Πρώτο: Την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου εντός του πάρκου μήκους 58 χιλιομέτρων. 

Δεύτερο: Τις βελτιώσεις στους εξωτερικούς δρόμους πρόσβασης από τα γύρω χωριά προς τον Ακάμα μήκους 29 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό μέτρο αφού οι δρόμοι προς τον Ακάμα θεωρούνται «καρμανιόλες» με πολύνεκρα δυστυχήματα.

Σημειώνεται ότι το όριο ταχύτητας εντός του Ακάμα δεν θα ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα κάτι που θα θεσπιστεί και από την Έπαρχο Πάφου.

Η Α Φάση των έργων στο οδικό δίκτυο θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite απόσταση 20 χιλιομέτρων εντός του πάρκου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάϊό. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα, με το οδικό δίκτυο, θα αρχίσει η κατασκευή 14 κόμβων διαχείρισης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει άλλη οντότητα στον Ακάμα. Οι  14 κόμβοι  διαχείρισης θα περιλαμβάνουν κέντρα πληροφοριών για τη διακίνηση στον Ακάμα και κάποια από τα  επτά αναψυκτήρια - σνακ μπαρ (θα προσφέρουν κάποια κρύα ποτά, νερό και βασικά είδη που θα χρειαστεί ο επισκέπτης. Σε δύο από αυτά θα υπαρχουν και καταστήματα πώλησης τοπικών ειδών που παράγονται στις κοινότητες), τα τρία μικρά περιβαλλοντικά κέντρα και τα οκτώ συστήματα υγιεινής. Οι κόμβοι θα είναι έτοιμοι προς χρήση εντός του καλοκαιριού.

Εντός του Ακάμα θα υπάρχουν σηματοδοτημένοι χώροι στάθμευσης ώστε να σταματήσει η σημερινή «αναρχία» ενώ θα ενθαρρυνθεί η χρήση ποδηλάτου. Οι ποδηλάτες θα καταβάλλουν τέλος για την είσοδο στον Ακάμα 2 ευρώ.

Ο σύμβουλος του Υπουργού Γεωργίας για το Πάρκο Ακάμα Τάκης Τσιντίδης μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι το Εθνικό Πάρκο θα διαθέτει και μικρά λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν επιβάτες στα σημεία που επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχουν πλέον 7 κύρια σημεία εισόδου ενώ ορισμένα τμήματα του Πάρκου δεν θα είναι προσβάσιμα σε ιδιωτικά οχήματα.

Πρόστιμα «φωτιά»

Ο κ. Τσιντίδης ανέφερε ακόμα ότι θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες που θα αγγίζουν ακόμα και τα 1500 ευρώ. Τα πρόστιμα θα αφορούν την ηχορύπανση, την υπέρβαση ορίου ταχύτητας, τη μη κόσμια συμπεριφορά, ακόμα και την παρενόχληση άγριας ζωής (χελώνες, φώκιες) κ.α.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Τσιντίδης είπε ότι το τέλος εισόδου θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη του επιπλέον κόστους ύψους περίπου ενός εκατ. ευρώ με το οποίο θα επωμιστεί το κράτος για τη λειτουργία του Πάρκου. Όσον αφορά στις προσφορές, ο κ. Τσιντίδης ανέφερε ότι είναι ανοικτός διαγωνισμός και θα υπάρχει δίμηνη προθεσμία υποβολής των προσφορών.

Τέλος οι κατασκηνώσεις

Εξάλλου, το νέο υπερσύγχρονο έργο στον Ακάμα δεν θα επιτρέπει κατασκηνωτές. Ως εκ τούτου οι κατασκηνώσεις στο χώρο που είναι μαζικές θα απαγορευτούν.

Home