Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής: Όλα όσα αλλάζουν με την αυτονόμηση

Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής: Όλα όσα αλλάζουν με την αυτονόμηση

Οι νέοι τίτλοι της ηγεσίας, οι προαγωγές, οι ανάγκες για προσωπικό και εξοπλισμό και τα οφέλη της αυτονόμησης

Γράφει η Ξένια Προδρόμου 

Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αυτονομηθεί με αποτέλεσμα να αλλάζει και η διοικητική δομή της ανάμεσα σε άλλα, βάζοντας στόχο την δυναμικότερη και με περισσότερη ευελιξία  αντιμετώπιση των απαιτητικών προκλήσεων που προκύπτουν.

Την θέση του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναλαμβάνει ο κ. Πολύβιος Χατζηβασιλείου - κατείχε την θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Οffsite on Air την Παρασκευή 29/10/2021 για την σημαντική εξέλιξη της αυτονόμησης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι λόγω της αυτονόμησης έπρεπε να έχουν τους δικούς τους τίτλους οι οποίοι πρέπει να συμβαδίζουν με το Ελληνικό πρότυπο ώστε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, καθώς με την τελευταία μάλιστα συνεργασία υπήρχε κάποιο μπέρδεμα λόγω τίτλων αν και η συνεργασία είναι άψογη».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το ιστορικό της αυτονόμησης

Κατά τον κ. Χατζηβασιλείου, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν εντοπιστεί, η προσπάθεια της αυτονόμησης ξεκίνησε από το 1960 με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι τότε προσπάθειες δεν κατάφεραν αν ευοδώσουν. «Ευτυχώς η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσία ήταν ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι 15 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νόμος και πλέον οδεύουμε αυτόνομα και ανεξάρτητα με δικό μας προϋπολογισμό – που πάντα είχαμε – αλλά διοικητικά θα μας καταστήσει πιο ευέλικτους και αποτελεσματικούς να ανταποκριθούμε στους μακροχρόνιους μας στόχους.

Τα οφέλη από την αυτονόμηση

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σημείωσε ότι αρχικά έχουν διενεργήσει μια μελέτη για το προσωπικό ώστε να είναι άρτια στελεχωμένη η Υπηρεσία και έχει περάσει από τη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα έγιναν κάποιες εισηγήσεις για την στελέχωση αυτή.

Όπως ανέφερε η στελέχωση δεν θα γίνει την επόμενη ημέρα αλλά έχουν τεθεί στόχοι και αριθμοί για το πώς μπορεί η Υπηρεσία να προχωρήσει ώστε να καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου.

«Έχει προωθηθεί η μελέτη και ευελπιστώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε πλήρως στελεχωμένοι για να μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και στον κάθε πολίτη την κοινωνική ασφάλεια».

Με την σωστή στελέχωση και εκπαίδευση, το ανθρώπινο δυναμικό θα αποκτήσει τις δεξιότητες για αποτελεσματική λειτουργικότητα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις κρίσεις και προκλήσεις που κυριαρχούν.

Επιπλέον, η αλλαγή της διοικητικής πλευράς καθιστά την Πυροσβεστική Υπηρεσία πιο ευέλικτη σε θέματα που θα κληθεί να αντιμετώπιση.

Προαγωγές

Κληθείς να σχολιάσει αν θα γίνουν νέες προαγωγές, σημείωσε ότι αναμένονται οι προαγωγές των 4 Αντιπυράρχων, προσθέτοντας πως η ηγεσία θα κλείσει τελείως εντός Νοεμβρίου και από εκεί και πέρα θα έχουμε τις υπόλοιπες προαγωγές. «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από την Αστυνομία και θα προχωρήσουν όπως είναι το νομοσχέδιο και μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε όλους τους βαθμού συμπληρωμένους».

Οι νέοι βαθμοί λόγω της αυτονόμησης

Όπως ανέφερε ο Αρχιπύραρχος κ. Χατζηβασιλείου οι νέοι βαθμοί ανταποκρίνονται στο Ελληνικό πρότυπο και αλλάζουν λεκτικό ως εξής:

  • Αρχιπύραρχος στην θέση του Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Αντιπύραρχος (Συνδυασμός Πυράρχων Αντιπυράρχων) στην θέση του Βοηθού Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 
  • Πυραγχοί στη θέση των Ανώτερων Αστυνόμων
  • Υποπυραγχός στη θέση του Υπαστυνόμου
  • Πυρονόμος στη θέση του Λοχία

11 νέα βαρέα οχήματα + 6 κάθε χρόνο

Επιπλέον όσον αφορά τον στόλο της Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Αρχιπύραρχος κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι επειδή είναι πεπαλαιωμένος, έχουν κάνει κάποιες μελέτες που κατέληξαν ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια από τα οχήματα. 

Ειδικότερα, «από την νέα χρονιά θα λάβουμε 11 οχήματα βαρέου τύπου (9 για τις αγρο-δασικές περιοχές και 2 αστικών ιστών) τα οποία θα αντικαταστήσουν παλιά. 

Από κει  και πέρα κάθε χρόνο θα αντικαθίστανται 6 βαρέα οχήματα με καινούργια, ώστε να έχουμε νέο στόλο.

Ενίσχυση της συνεργασίας με την Αστυνομία

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η συνεργασία με την Αστυνομία μετρά 60 χρόνια όπως τόνισε και «νιώθουμε ότι είμαστε κομμάτι της». Η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να κοπεί αλλά θα ενισχυθεί γιατί με την Αστυνομία όπως ισχύει και με άλλες υπηρεσίες (Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα, Ταμείο Θήρας, Αστικές Υπηρεσίες).

Home