Άρχισαν τα lockdown στην Ευρώπη - Τα επόμενα βήματα στην Κύπρο

Άρχισαν τα lockdown στην Ευρώπη - Τα επόμενα βήματα στην Κύπρο

Αξιολογούν δεδομένα και αποφασίζουν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα / Ανακοινώνονται νέα μέτρα για την Ελλάδα

Με σφοδρότητα χτυπά της χώρες της Ευρώπης το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid-19, αφού καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα και χιλιάδες νεκροί. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη, καθώς τόσο οι μεγάλες χώρες της Γηραίας Ηπείρου όσο και οι μικρότερες σε πληθυσμό, ανακοινώνουν αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων. 

Κλείνουν μια-μια οι χώρες

Με διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τον λαό της Γαλλίας, ανακοίνωσε εθνικό lockdown, το δεύτερο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, στη νυχτερινή κυκλοφορία, στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία.

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει την επιβολή μερικού lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, ενώ στην Ιρλανδία έχει ήδη επιβληθεί εθνικό lockdown έξι εβδομάδων.

Προ ημερών ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέγραψε διάταγμα με νέα περιοριστικά μέτρα. Όπως όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, προβλέπει ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείνουν κάθε ημέρα στις έξι το απόγευμα. Τελικά, παρά την αρχική αντίθετη πρόταση, αποφασίσθηκε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Στην Ελλάδα, αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων το πλήρες κλείσιμο των χώρων εστίασης, η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική παντού, και απαγόρευση νυχτερινής μετακίνησης.

Τι γίνεται στην Κύπρο

Από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά στην Κύπρο παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Τις περισσότερες ημέρες ο αριθμός των ημερίσων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι τριψήφιος, γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους. 

Ήδη Λεμεσός και Πάφος βρίσκονται υπό καθεστώς μίνι lockdown. Όπως μας ειπώθηκε, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διαφανεί εάν τα μέτρα στις δύο αυτές επαρχίες έχουν αποδώσει ή όχι και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις. 

Εκτιμάται πάντως ότι σε περίπτωση που η επιδημιολογική καμπύλη, παραμείνει στα ψηλά, τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ σε Λεμεσό και Πάφο, δεν αποκλείεται να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. 

Πάντως, όπως γράψαμε και την περασμένη Τετάρτη, στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις των μελών της επιδημιολογικής ομάδας για μέτρα, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. 

Τα μέτρα που θα προτείνονται είναι:

  • Απαγόρευση cocktail party σε γάμος και βαφτίσεις, ενώ ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων θα είναι 150 ή 250 άτομα (μέχρι τώρα επιτρέπονται 350 άτομα)
  • Τα άτομα σε κοινωνικές συναθροίσεις να μην ξεπερνούν τους 10 (το μέτρο όπως μας ειπώθηκε θα αναθεωρείται αναλόγως)
  • Οι αθλητικές διοργανώσεις να διεξάγονται στην παρουσία μικρού αριθμού φιλάθλων (εάν και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει)
  • Θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση διεξαγωγής συναυλιών και φεστιβάλ

Αυτό που απομένει, είναι να αξιολογήσει η επιδημιολογική ομάδα τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, το πόσο και εάν απέδωσαν τα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο και ακολούθως ο υπουργός Υγείας θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Home