Άρχισαν τα πλάνα για το «ξεκλείδωμα» - Οι πρώτες σκέψεις

Άρχισαν τα πλάνα για το «ξεκλείδωμα» - Οι πρώτες σκέψεις

Συνεδριάζει απόψε η Επιδημιολογική Ομάδα - Τι ανοίγει 1η Φεβρουαρίου και ποια μέτρα θα παραταθούν

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Επί καθημερινής βάσεως είναι οι αξιολογήσεις των ειδικών σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μέχρι και την 31η Ιανουαρίου η Κύπρος θα βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown, με τους ειδικούς να καλούνται για άλλη μια φορά να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθούν οι ειδικοί τις καθημερινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο οι νοσηλείες παρόλο που έχουν σταθεροποιηθεί, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αν και δεν έχουν παρθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις, το δεδομένο είναι ότι για το «ξεκλείδωμα» θα είναι σταδιακό και στοχευμένο, και θα μοιάζει με αυτό του περασμένου Μαϊου. Όπως ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή, τη δεδομένη στιγμή η χαλάρωση των μέτρων πιθανότητα να μην είναι τόσο αργή όσο ήταν τον Μάϊο -θυμίζουμε ότι η Κύπρος «ξεκλείδωσε» σε 4 φάσεις- λόγω της οικονομικής και ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών αλλά και εξαιτίας των εμβολιασμών που θεωρείται ότι είναι η αρχή του τέλους. 

>>> Lockdown:Σε 4 φάσεις ξεκλείδωσε η Κύπρος τον Μάη-Τι άνοιξε πρώτα

Οι πρώτες σκέψεις

Κατά την αποψινή συνάντηση της Επιδημιολογικής Ομάδας αναμένεται να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, ενώ παράλληλα θα γίνει εκτίμηση και των δεδομένων της ιχνηλάτησης.

«Θα γίνει εκτίμηση κινδύνου κάποιων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και αναμένεται ότι θα υπάρξουν αρχικά χαλαρώσεις στις λιγότερα επικίνδυνες δραστηριότητες», τόνισε στην Offsite αρμόδια πηγή.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δεν θα επαναλειτουργήσουν την 1η Φεβρουαρίου τα καφέ και τα εστιατόρια καθώς είναι χώροι οι οποίοι επιτρέπουν τις συναθροίσεις. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε, αφού τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ανοίγματος των χώρων εστίασης, υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να ανοίξουν μόνο οι εσωτερικοί χώροι με συγκεκριμένo αριθμό ατόμων. 

Σε ό,τι αφορά την διακίνηση, οι απόψεις τη δεδομένη στιγμή διίστανται. Παρ’όλα αυτά όμως, φαίνεται ότι αποστολή SMS θα παραταθεί για λίγες ακόμα ημέρες μετά την 1η Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτο παραμένει και η απαγόρευση της διακίνησης από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Λιανικό εμπόριο, κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητής, αναμένεται να βρίσκονται στην πρώτη φάση «ξεκλειδώματος», ενώ κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που έχουν. 

Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία. Οι ειδικοί αναμένεται να ενημερωθούν για το πώς προχωρά η τηλεκπαίδευση και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις.

Οι αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν ανασταλεί φαίνεται ότι δε θα πάρουν το «πράσινο» φως καθώς όπως μας αναφέρθηκε «παραμένουν κίνδυνος αφού λόγω των δραστηριοτήτων άτομα από διάφορες περιοχές έρχονται σε επαφή με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολα η μετάδοση και να μεγαλώνουν τα clusters».

Στον Υπουργό οι προτάσεις

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο Υπουργός Υγείας θα έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις της Επιδημιολογικής Ομάδας και ακολούθως θα τις παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις χαλαρώσεις στα μέτρα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται πριν την λήψη οποιονδήποτε αποφάσεων οι ειδικοί να ανεβούν ξανά τον Λόφο για να συναντήσουν τον Προέδρο της Δημοκρατίας.

Home