Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αρχίζει το κράτος να πληρώνει δόσεις για ΕΣΤΙΑ - Πόσοι εγκρίθηκαν

Offsite Team -
24.12.2020 - 09:59

Αρχίζει το κράτος να πληρώνει δόσεις για ΕΣΤΙΑ - Πόσοι εγκρίθηκαν

Thumbnail
Πώς εξελίσσεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων και πότε ολοκληρώνεται

ΓΡΑΦΕΙ Ο

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Καταβάλλεται την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα (28/12) ή την Τρίτη (29/12) η πρώτη κρατική χορηγία για δόσεις δανείων, τα οποία έχουν εγκριθεί για ένταξη στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» νοουμένου ότι οι δανειολήπτες κατέβαλαν δόσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες αναδιάρθρωσης, οι οποίες συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες, από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Αυτό ανέφερε στην Brief, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» στο Υπουργείο Εργασίας, Μάριος Σαββίδης, παραθέτοντας νεότερα στοιχεία αναφορικά με το πως εξελίσσεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31η Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, οι Τράπεζες είχαν αποστείλει μέχρι χθες (23/12) στο Υπουργείο Εργασίας 5.177 αιτήσεις για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ», από τις συνολικά περίπου 6.385 αιτήσεις (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων) που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή, εξήγησε, «αναμένουμε άλλες 1.208 αιτήσεις από πλευράς Τραπεζών».

Από τις 5.177 αιτήσεις που έχουν παραληφθεί από τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Εργασίας, συνέχισε, 3.309 είναι πλήρεις αιτήσεις και η εξέτασή τους είτε ολοκληρώθηκε είτε βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, 1.477 είναι ημιτελείς και 47 έχουν αποσυρθεί, ενώ 344 αιτήσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες θα σταλούν για έγκριση ή απόρριψη στην ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από όσες αιτήσεις είναι πλήρεις ή έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικές περιπτώσεις (σύνολο 3.653), πρόσθεσε, η πλειοψηφία αυτών των αιτήσεων έχει εξεταστεί και ήδη 600 παραπέμφθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, 580 οδεύουν προς έγκριση και 300 προς επιστροφή στις τράπεζες για να συμπληρωθούν με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να καταστεί δυνατή η τελική εξέτασή τους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαββίδης ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως μέχρι και χθες το Υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει συνολικά γύρω στις 1.600 επιστολές σε αιτητές του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», εκ των οποίων οι 56 αφορούν επιστολές έγκρισης για ένταξη στο Σχέδιο και οι υπόλοιπες επιστολές απόρριψης.

Στο σημείο αυτό ο Προϊστάμενος του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» διευκρίνισε, περαιτέρω, ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης ανέρχεται στις 580 αλλά μέχρι στιγμής, όπως εξήγησε, μόνο 56 αιτήσεις έχουν λάβει την τελική έγκριση από τον αρμόδιο φορέα, ενώ για τις υπόλοιπες αναμένονται κάποια στοιχεία από τις Τράπεζες.

Καταβολή της πρώτης κρατικής χορηγίας

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Σαββίδης ανέφερε στην Brief ότι εντός της άλλης εβδομάδας θα καταβληθεί και η πρώτη κρατική χορηγία για δόσεις δανείων, τα οποία έχουν εγκριθεί για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ» και παράλληλα οι δανειολήπτες κατέβαλαν δόσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες αναδιάρθρωσης, οι οποίες συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες, από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. 

Η κρατική χορηγία, διευκρίνισε, θα αφορά το 33% της κάθε δόσης που κατέβαλε μέχρι σήμερα ο δανειολήπτης στο αναδιαρθρωμένο του δάνειο. 

Σημειώνεται πως στόχος του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: brief.com.cy

Home