Άστεγοι: Αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια για όλους  

Οι περιπτώσεις και τα "κλειστά μάτια" της πολιτείας...

Σε δέκα μόλις μέρες είναι Χριστούγεννα. Πολλοί από εμάς κάνουμε ήδη τις ετοιμασίες μας για να υποδεχτούμε τη γέννηση του Χριστού αλλά και το νέο χρόνο.

Οικογένεια και φίλοι θα βρεθούν για πολλούς από εμάς στο επίκεντρο, με δεξιώσεις και τραπέζια σε σπίτια είτε δικά μας είτε των οικείων μας.

Δίπλα μας, κοντά μας ωστόσο, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα αφού λόγω είτε διαφόρων δυσκολιών, είτε λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αδίστακτη αυτή περίοδο που βιώσαμε τα χρόνια που μας πέρασαν, έχουν υποστεί έξωση από το σπίτι που έμεναν. Οι άνθρωποι αυτοί, κινδυνεύουν να περάσουν τα Χριστούγεννα στο δρόμο...όπως και την υπόλοιπη φυσικά χρονιά που θα έρθει σε λίγες μέρες.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα έχεις τις ρίζες του κυρίως στη Λεμεσό και κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων, τα οποία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε συμπολίτες μας να ζήσουν στιγμές ευημερίας με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παλεύουν καθημερινά χωρίς την απαιτούμενη στήριξη για το αυτονόητο δικαίωμα της στέγασης.

Το φαινομενο άστεγων συμπολιτών μας πλέον αποτελεί στην Κύπρο του 2018 ένα συνηθισμένο δυστυχώς γεγονός με τις υπηρεσίες του Κράτους να είναι «ανάπηρες» να παρέχουν την όποια επαρκή βοήθεια.

Βοήθεια, που το τελευταίο διάστημα προσφέρει η Κίνηση για τα Δικαιώματα Στέγασης, η οποία αν και ξεκίνησε την μάχη της με στόχο να βοηθήσει τους άστεγους συμπολίτες μας στην Λεμεσό, σε σύντομο χρονικό διάστημα  βρέθηκε στο επίκεντρο με πολλούς συμπολίτες μας από κάθε πλευρά της Κύπρου να επικοινωνούν με μέλη της κίνησης για κάθε λογής βοήθεια.

Αποτέλεσμα της βοήθειας από την Κίνηση είναι το γεγονός ότι 13 συμπολίτες μας φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο με έξοδα του κράτους, οικογένειες φιλοξενούνται από μέλη της Κίνησης, καθώς επίσης και να γίνεται παραχώρηση τροφίμων σε οικογένειες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η Κίνηση ωστόσο δεν μένει εδώ, αφού σε μια περίοδος που όλοι μας ψάχνουμε ελεύθερο χρόνο για να περάσουμε ευχάριστες στιγμές, προσπαθεί να βρει τρόπους για να κάνει τα άτομα αυτά να μπουν στο πνεύμα των ημερών παρά τις όποιες δυσκολίες.

Μάλιστα, την περίοδο των γιορτών προγραμματίζει και γεύμα αγάπης, για συμπολίτες μας οι οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα χώρο διαμονής.

Βρίσκουν κλειστές πόρτες

Η Offsite επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Κίνησης, Λευτέρη Γεωργίου, με στόχο να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον της Κίνησης λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως ανέφερε ο κύριος Γεωργίου καθημερινά παίρνουν τηλέφωνα από συμπολίτες μας για βοήθεια.

Τηλέφωνα που αφορούν είτε βοήθεια στην εξεύρεση στεγης λόγω των υψηλών ενοικίων, είτε ακόμα και από οικογένειες οι οποίες λόγω του ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια κινδυνεύουν είτε με έξωση, είτε δέχονται απειλές από ιδιοκτήτες σπιτιών για να πληρώσουν πιο υψηλά ενοίκια, αλλιώς θα βρεθούν στο δρόμο.

Η Κίνηση, όπως μας λέχθηκε, κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να μην μένουν άστεγοι.

Δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας

Απώτερος στόχος, η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο οποίο θα φιλοξενούνται άστεγοι συμπολίτες μας.

Η Κίνηση εδώ και μέρες κάνει κινήσεις για εξεύρεση χώρου - τεμαχίου γης, στο οποίο να μπορούν να τοποθετηθούν λειώμενες κατοικίες για τους ανθρώπους αυτούς.

Απευθύνθηκαν μάλιστα ακόμα και στην Άρχιεπισκοπή - είχαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο - χωρίς μέχρι στιγμής να βρεθεί κάποια λύση. 

Παντού κλειστές πόρτες

Στην προσπάθεια της αυτή η κίνηση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, ωστόσο αυτό που πληγώνει τους ανθρώπους που ηγούνται της προσπάθειας είναι το ότι παρά τις συναντήσεις, βρίσκουν κλειστές τις πόρτες για πραγματική και ουσιαστική βοήθεια.

Μιλώντας στην Offsite, τα άτομα αυτά απευθύνουν κραυγή αγωνίας προς όλη την κοινωνία, τονίζοντας πως η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα και όχι η πολιτεία να στέκει σε μακροχρόνια σχέδια τα οποία εξαγγέλει, αφού όπως σημειώνεται υπάρχουν οι λύσεις για να βρέθει προσωρινός χώρος διαμονής σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η κίνηση ωστόσο δεν τα βάζει κάτω αφού περιμένει και τον ορισμό συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να δώσει εισηγήσεις και να πάρει άμεσες απαντήσεις για λύση του προβλήματος.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή δύναμη στην προσπάθεια αυτή και να υποσχεθούμε ότι θα είμαστε εδώ, να μεταφέρουμε μηνύματα και να στηρίζουμε με τον τρόπο μας οποιαδήποτε προσπάθεια έχει ως στόχο την καλύτερη ζωή για κάθε συνάνθρωπό μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά άλλωστε.

10